de Gabriela Niculescu
Marijuana medicinală continuă să fie legalizată în tot mai multe state ale lumii. Şi în România se fac demersuri în acest sens. Trei fundaţii pentru copiii cu dizabilităţi cer ca folosirea extrasului din marijuana în scop medical să devină legală. Marijuana este unul dintre cele mai întrebuinţate droguri din clasa canabinoidelor, utilizate încă din Antichitate de chinezi pentru efectele sale terapeutice în ameliorarea durerilor. În prezent, marijuana este folosită în cazul tratamentelor pentru cancer, şi nu numai.
Antiinflamator şi antioxidant
Descoperirile recente făcute de oamenii de ştiinţă relevă faptul că este posibil ca un ingredient activ din marijuana să amâne apariţia unei afecţiuni serioase întâlnită la bătrâneţe: demenţa. O echipă de cercetători de la Neuroscience Research din Australia desfăşoară o cercetare asupra unui ingredient important din canabis, cunoscut sub numele de cannabidiol, dorind să afle dacă acesta ar putea anula efectele de pierdere a memoriei în rândul animalelor.
Cannabidiolul este un compus ce se găseşte în frunza de canabis şi se pare că ar putea amâna nu doar apariţia demenţei, ci chiar ar atenua simptomele afecţiunii Alzheimer.
Tim Karl, cercetător-şef în cadrul grupului australian, afirmă că această substanţă nu are aceleaşi efecte psihoactive ca principalul component al marijuanei, THC, dar că studiile de până acum au descoperit că are efecte antiinflamatoare, antioxidante şi alte efecte cu consecinţe benefice pentru creier. „În trecut, canabisul era folosit în scopuri medicale, mă refer la o perioadă nu foarte îndepărtată, acum 100-200 de ani, dar apoi oamenii au descoperit că are şi alte efecte şi, aşa cum se întâmplă la noi în societate, au hotărât că este un drog nociv”, a explicat cercetătorul. „Dar nu este un singur compus, ci este vorba despre 60 de compuşi diferiţi şi trebuie să analizăm fiecare dintre aceşti compuşi în mod individual, pentru că este foarte posibil să fie benefici”, a mai spus omul de ştiinţă.
Şoarecii au înregistrat îmbunătăţiri însemnate în cadrul testelor
În cadrul acestui studiu, şoarecii care fuseseră crescuţi pentru a avea simptome similare celor înregistrate în cazul afecţiunii Alzheimer au fost injectaţi cu cannabidiol, totodată cercetătorii studiind ce se întâmplă cu celulele cerebrale tratate cu această substanţă. Doctorul Karl a descoperit că atunci când şoarecii erau trataţi cu cannabidiol aceştia înregistrau îmbunătăţiri însemnate în cadrul testelor referitoare la recunoaşterea şi amintirea obiectelor şi a altor şoareci.
„Practic, acest compus readuce nivelul de performanţă al şoarecilor la pragul animalelor sănătoase. S-ar putea spune că i-a vindecat de această problemă, dar pentru a fi siguri trebuie să le studiem şi creierul. Majoritatea compuşilor din marijuana sunt nocivi, pentru că reduc performanţa cognitivă şi au efecte psihoactive. Însă, cannabidiolul pare să nu prezinte niciunul dintre aceste efecte negative”, a explicat cercetătorul.
Se respectă norme de cultivare, extragere a uleiurilor şi administrare
În toate ţările care au acceptat folosirea medicală a marijuanei există norme privind cultivarea plantei, extragerea uleiurilor în laborator şi supravegherea strictă a administrării.
În această privinţă, medicii specialişti avertizează asupra faptului că dozele acestui drog trebuie să fie de la mici la moderate, în funcţie de cantitatea şi de tipul agenţilor chimioterapeutici folosiţi.
Având în vedere faptul că, în ciuda acţiunilor benefice ale marijuanei în ceea ce priveşte tratamentul pentru cancer, aceasta rămâne totuşi un drog ilegal, nu s-a stabilit încă doza optimă pentru ca efectul să fie strict curativ. Cert este faptul că intensitatea acestui drog este stabilită de cantitatea de delta-9-THC, substanţa principală din această plantă ce ajunge la nivelul organismului.
Administrarea cannabinoidelor (sub forma marijuanei sintetice) după un traumatism duce la stoparea apariţiei simptomelor stresului posttraumatic, conform studiilor şi experimentelor efectuate de cercetătorii israelieni de la Universitatea Haifa. În cadrul studiillor, al căror rezultat a fost publicat în periodicul Neuropsychopharmacology, dr. Irit Akirav şi studentul Eti Ganon-Elazar au administrat marijuana sintetică unor şobolani de laborator, ale căror reacţii fiziologice la traumatisme şi stresul posttraumatic sunt extrem de asemănătoare cu cele înregistrate în cazul oamenilor. Şobolanii au fost împărţiţi în patru grupuri. Şobolanilor din primul grup nu li s-a administrat deloc marijuana, celor din al doilea grup le-a fost injectată marijuana la două ore după producerea traumatismelor, celor din al treilea grup, la 24 de ore după traumatisme, iar cei din ultimul grup au primit marijuana la 48 de ore după ce au fost traumatizaţi. La o săptămână după experiment, cercetătorii au descoperit că şobolanii care au primit marijuana la 48 de ore după ce au fost traumatizaţi continuau să prezinte simptome tipice stresului posttraumatic, precum şi un nivel foarte ridicat al anxietăţii. În schimb, şobolanii din toate celelalte grupuri nu au mai prezentat simptome tipice stresului posttraumatic. „Experimentul nostru demonstrează că marijuana sintetică nu elimină complet traumele trăite, dar ajută semnificativ la prevenirea simptomelor posttraumatice, care sunt de multe ori mai periculoase chiar decât trauma în sine”, declară dr. Akirav.
• După realizarea unor teste chimice s-a dovedit că marijuana nu creează aceeaşi dependenţă ca alcoolul, nicotina sau cafeina
Utilizarea canabisului în tratamente este deja permisă în mai multe ţări europene, în Israel şi în anumite state din America, şi acum ar putea fi legalizată şi în România dacă legiuitorii vor aproba acest lucru. Trei fundaţii pentru copiii cu dizabilităţi cer ca România să accepte folosirea extrasului din marijuana în scop medical. Acestea au făcut mai multe studii în care cei testaţi cu medicamente ce conţin un extras din marijuana se simt mai bine sau au fost chiar vindecaţi. Astfel, un membru al ONG-urilor din România va pleca în SUA, mai exact în California, ca să vadă pacienţi şi clinici ce folosesc extrasele.