de Cătălina Tăgârţă
Ministerul Sănătăţii aduce modificări legii malpraxisului, care îi avantajează atât pe medici, cât şi pe pacienţi. Dacă aceştia din urmă vor putea soluţiona litigiul amiabil în cel mult şase luni, iar cuantumul daunelor morale va fi plafonat, medicii vor putea fi asiguraţi pentru incidente petrecute cu până la trei ani înainte de încheierea contractului de asigurare.
Negocierea, mediată de un evaluator
Un rol important în procedura prealabilă va reveni Corpului Experţilor. Pacienţii vor beneficia, gratuit, de un evaluator care trebuie să aibă pregătire în specialitatea în care s-a produs incidentul (de exemplu, dacă e vorba despre un presupus caz de malpraxis în ginecologie, evaluatorul trebuie să fie ginecolog), pentru a putea stabili dacă e vorba despre malpraxis sau nu, apoi urmează negocierea dintre pacient/asigurator şi medic. În cazul în care cele două părţi nu găsesc o soluţie de comun acord, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul şi asiguratorul. „Lucrurile sunt mai clare în cazul daunelor morale, unde vor exista anumite plafoane, probleme ridicând doar cele materiale, care trebuie calculate cu ajutorul specialiştilor”, potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Procedura prealabilă durează şase luni
Dacă potrivit legislaţiei în vigoare litigiul amiabil se putea întinde chiar şi pe câţiva ani, modificările aduse Legii Sănătăţii (Legea nr. 95/2006) la Titlul XV, referitor la malpraxis, subliniază că acesta va fi limitat la doar şase luni. „În acest fel, medicul sau instituţia spitalicească nu va mai putea amâna la nesfârşit soluţionarea amiabilă cu pacientul. Dacă nu se încadrează în limita stabilită de lege, după şase luni pacientul se poate adresa instanţei de judecată. Mai mult, pacienţii vor avea acces la documentele medicale ale cazului, până acum acestea putând fi puse la dispoziţia lor numai la cererea instanţelor”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.
Se doreşte evitarea blocării conturilor spitalelor
Noile modificări legislative prevăd ca medicii să aibă obligativitatea de a se asigura atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele morale. „Începând cu 1 ianuarie 2014, contractele de asigurare încheiate de medici trebuie să aibă o clauză de anterioritate de trei ani”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat. Actualele condiţii de încheiere a asigurărilor de malpraxis pot face contractele inoperante, caz în care asiguratorii nu mai achită despăgubirile stabilite de instanţe, aşa că e nevoie de noi măsuri. „Spitalul, mai ales dacă e vorba despre sistemul public, va avea propria asigurare şi ar putea contribui cu o anumită cotă la poliţa de asigurare a medicilor”, a explicat secretarul de stat, precizând că prin această reglementare se doreşte evitarea riscurilor de blocare a conturilor spitalelor.
• Spre deosebire de actuala lege, în urma căreia pacienţii sunt puşi în situaţia de a plăti, în termene foarte scurte, onorarii de expertiză greu de suportat, iar soluţionarea cazurilor poate dura şi cinci-şase ani, noua procedură prealabilă nu presupune niciun venit suplimentar din partea pacientului.