de Cătălina Tăgârţă
Monturile sunt acele proeminenţe care apar la unele persoane la nivelul articulaţiei degetului mare de la picior, astfel încât degetul mare fie se poate deplasa către celelalte degete, producând deformaţia caracteristică, fie îl „încalecă” pe cel din imediata apropiere. Georgiana Nedelea (foto), medic specialist ortoped la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, ne-a vorbit mai mult despre această afecţiune.
„Pot apărea la pacienţii cu poliartrită reumatoidă”
Monturile - aşa cum mai sunt cunoscute în popor - sunt destul de sensibile, ele putând provoca dureri, mai ales dacă încălţămintea nu este suficient de lejeră. „Monturile reprezintă deformarea articulaţiei metatarso-falangiene prin deplasarea medială a halucelui faţă de primul metatarsian. În ceea ce priveşte cauzele, ele pot fi şi ereditare, fata «moştenind» piciorul mamei, fie pot apărea la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, ce determină deformarea piciorului cu ritm accelerat de evoluţie, boli reumatismale sau diverse traumatisme ale piciorului”, ne-a spus specialista.
„Nu ignoraţi pielea iritată sau crăpată!”
Pantofii nu sunt consideraţi o cauză a apariţiei monturilor, deşi încălţămintea strâmtă poate agrava evoluţia lor. „În cazul în care pacientul simte durere severă la degetul mare de la picior, care îl împiedică să-şi desfăşoare activităţile zilnice sau mersul, în mod normal e necesar să se adreseze de urgenţă unui medic ortoped. De asemenea, dacă deformarea are loc rapid, dacă degetul mare încalecă degetul doi de la picior sau dacă pacientul are diabet zaharat şi dureri în zona în care trebuie să apară monturile, trebuie să se adreseze, din nou, medicului, care va lua măsuri de urgenţă. Nu trebuie ignorate nici simptome precum: piele iritată, roşie sau crăpată deasupra montului ori bătături în talpa piciorului lateral”, a mai explicat doctor Nedelea.
„Se pot utiliza susţinătoare plantare”
Monturile pot fi diagnosticate prin examen clinic şi radiologic. În ceea ce priveşte tratamentul, cel nonchirurgical - constând în tinctură de iod, tătăneasă, rostopască sau cataplasme cu varză - e folosit în popor pentru scăderea durerii şi a presiunii la nivel local, dar nu poate rezolva problema, întrucât montul este o deviaţie a unui os, şi nu o bătătură. „Ca şi metode de precauţie şi micşorare a durerilor este indicat să folosiţi încălţăminte confortabilă, care nu intră în conflict mecanic cu proeminenţa montului. Puteţi utiliza susţinătoare plantare - nişte branţuri speciale din silicon - în scopul ameliorării confortului piciorului. O altă variantă ar fi ortezele - dispozitive care corectează deformarea articulaţiei şi menţin axarea acesteia -, ele se poartă mai ales în timpul somnului”, a adăugat medicul ortoped.
„Arterita împiedică realizarea operaţiei”
Pentru a reduce durerea şi inflamaţia se mai pot folosi antiinflamatoare, se poate aplica gheaţă pe articulaţie timp de 10-15 minute, iar atunci când vă odihniţi ţineţi piciorul deasupra planului patului. „Singurul în măsură să corecteze deformaţia, tratamentul chirurgical nu este urgent, mai ales dacă persoana se obişnuieşte cu monturile. Cei mai mulţi pacienţi au însă probleme în alegerea încălţămintei, astfel încât, în cele din urmă, se orientează spre operaţie, care nu este una gravă. Pacientul va fi internat una-două zile, iar în timpul intervenţiei, articulaţia se reaxează şi se fixează în poziţie normală. E bine de ştiut că existenţa arteritei sau a unor inflamaţii ori infecţii locale împiedică realizarea operaţiei”, a mai spus medicul.
Atenţie la alegerea încălţămintei!
Dacă aveţi probleme cu picioarele e bine să ţineţi cont de câteva sfaturi la cumpărarea încălţămintei. Aceasta trebuie să fie din piele, pentru ca piciorul să poată respira, iar partea din faţă, la vârf, e bine să fie mai lată, ca să permită degetelor să se mişte, să nu stea înghesuite. În plus, nu cumpăraţi pantofi dimineaţa, ci seara, deoarece statul mult în picioare scade drenajul limfatic, fapt ce duce la „umflarea” membrelor. Atenţie, încălţămintea strâmtă poate agrava evoluţia monturilor!