de Cătălina Tăgârţă
În ultima vreme, mitul conform căruia naşterea este un eveniment dificil şi dureros înfricoşează din ce în ce mai multe femei, care, în consecinţă, aleg să nască prin cezariană. Ditta Depner (foto), mămica lui BBmic.ro, trainer HypnoBirthing şi doula, ne-a vorbit despre avantajele naşterii naturale şi despre cum poate fi de ajutor metoda HypnoBirthing.
„Sindromul frică-tensiune-durere este eliminat”
- Ditta, eşti promotoarea metodei HypnoBirthing (n.r. - naşterea prin hipnoză) în România. Ce ne poţi povesti despre aceasta?
- În urma cursului de HypnoBirthing, sindromul frică-tensiune-durere este eliminat din procesul naşterii. În plus, nu vor mai fi necesare multe dintre intervenţiile medicale de rutină, precum anestezia, episiotomia şi utilizarea altor produse chimice de sinteză care să grăbească sau să încetinească artificial acest proces, ce se poate desfăşura foarte bine şi natural, aşa cum făceau femeile pe vremuri... Dacă urmează sfaturile pe care le primeşte la cursuri, oboseala în timpul naşterii va fi redusă, iar mama va putea rămâne în formă maximă, se va simţi trează şi plină de energie pe tot parcursul evenimentului. În plus, faza de dilatare se va scurta cu câteva ore bune în cazul aplicării acestei metode.
- Ce alte avantaje ar mai fi în cazul recurgerii la hipnoză? Tu ai beneficiat de asta...
- Da. Am născut de două ori. Prima dată am fost asistată, dar la al doilea copil am vrut ceva mai intim, aşa că am născut acasă, cu o doula (n.r. - persoană care asistă gravida la naştere), în doar patru ore şi jumătate. Prima oară m-am stresat mult, a fost o naştere lungă şi grea, căci mintea mea era preocupată cu ceea ce vreau şi ce trebuie să fac, dar a doua oară mi-am luat revanşa, m-am lăsat purtată de val, m-am abandonat în acest proces minunat şi am născut foarte uşor. M-am simţit împlinită. M-am documentat foarte mult, am urmat aceste cursuri în Elveţia, am aplicat tehnicile învăţate pe mine, iar acum le recomand tuturor, pentru că funcţionează perfect. Am fete care vin la cursuri din toate colţurile ţării. Acestea se ţin la interval de două săptămâni, în week-end-uri.
„E vorba, mai degrabă, despre autohipnoză”
- Mulţi oameni se sperie când aud de hipnoză. Ne explici puţin cum se desfăşoară totul, te rog?
- Ştiu că oamenii se gândesc de obicei la hipnoza de scenă, folosită în spectacole... În toate cazurile de aplicare a hipnozei aş spune că e vorba mai degrabă despre autohipnoză, adică cel care vrea poate fi hipnotizat, iar cel care nu doreşte asta, nu. Prin acest curs eu doar ajut graviduţele să intre într-o stare de calm foarte profund, să nu se mai panicheze, căci frica blochează. Altfel, cum s-ar explica faptul că o femeie aflată în comă poate da naştere pe cale naturală? Aici se lucrează foarte mult pe fricile mamei, care, prin hipnoză, sunt eliminate. Din păcate, gravidele se tem, în general, de naştere şi din cauza procedurilor standard care le sperie, din cauza poveştilor auzite de la alte mămici sau a filmelor pe care le-au urmărit. În mod normal, muşchiul uterului are capacitatea de a creşte de 64 de ori, însă, din cauza fricii, în loc să se relaxeze, acesta se contractă şi este blocată astfel activitatea fiziologică şi normală a uterului de a se dilata. Blocăm, de fapt, procesul naşterii. Căci, da, există şi naşteri fără ţipete şi durere... Frica paralizează tot, dar diferenţa ţine de atitudine.
„Partenerii pot participa gratuit la cursuri”
- Graviduţele pot veni însoţite la curs?
- Sigur. Partenerii pot participa gratuit la cursuri şi învaţă tehnicile de relaxare împreună cu gravida, fiindcă în momentul în care vor deveni taţi vor fi mijlocitori între mămică şi lumea exterioară. În faza de expulzie, mama va asculta impulsurile propriului corp, pentru a lăsa copilaşului propriul ritm de coborâre, în loc să împingă până la epuizare. Acest lucru poate fi realizat cu o tehnică specială de respiraţie şi cu o poziţionare după bunul plac, favorizând o naştere cu perineu intact, deci fără tăieturi.
- Din câte am observat pe site-ul tău, nu eşti doar împotriva rupturii/tăierii perineului, ci şi a anestezicului sau a vaccinurilor. Vrei să argumentezi, te rog?
- Ideea este că anestezicul trece din placentă direct la bebeluş, iar un copil anesteziat nu mai reacţionează normal. Corpul său e bulversat, nu mai este treaz, vioi, nu se mai ataşează la sân ca un copilaş născut fără medicamentaţie, de aceea sunt împotriva anestezicului. Cât despre vaccinuri, acesta este un subiect complex şi foarte sensibil. Eu, personal, nu mi-am vaccinat copiii şi nici nu o voi face.
Copiii care vin pe lume natural sunt mai echilibraţi
- Revenind la HypnoBirthing, ce vor mai afla cursantele?
- Vor învăţa tehnici de relaxare profundă, de control mental şi de învăţare a menţinerii unui flux mental cu sugestii pozitive, care să elibereze emoţiile negative acumulate de-a lungul vieţii. Cursantele vor deprinde informaţii referitoare la modul în care trebuie să-şi asculte şi să-şi stimuleze organismul pentru a produce acele substanţe care alină în mod natural durerea şi care creează o stare de bine. Corpul feminin este perfect echipat pentru a naşte în siguranţă, chiar şi de unul singur. La curs vor afla de unde a pornit mitul conform căruia naşterea ar trebui să fie acompaniată de durere şi de ce prima oră după naştere este foarte importantă pentru a crea legătura afectivă între mamă, tată şi copil. Omul e singurul mamifer care se desparte de puiul său imediat după naştere. Mama, tatăl şi nou-născutul trebuie să stea nedespărţiţi, să savureze acele clipe de neuitat ale primei întâlniri cu micuţul lor. Prin metoda HypnoBirthing, depresiile postnatale, precum şi alte inconveniente postpartum vor fi ca şi eliminate din viaţa noii familii, iar mama se va reface mult mai repede. În plus, copiii sunt mult mai echilibraţi, mănâncă şi dorm mai bine, sunt dornici să descopere lumea de la o vârstă mult mai fragedă, pentru că au fost născuţi cu calm şi dragoste, într-un mod absolut netraumatic pentru ei.
- E adevărat că bebeluşul ţine minte ce i se întâmplă la naştere şi că e „urmărit” de durerea sau reacţia mamei pentru tot restul vieţii?
- Sunt convinsă că prin placentă trece şi adrenalina, iar copilul poate suferi... De aceea, copiii Hypno sunt mai liniştiţi, nu sunt supuşi niciunui tip de traumatism în momentul în care sunt aduşi pe lume. În plus, pentru mamă, naşterea devine o experienţă frumoasă, blândă şi împlinitoare, exact aşa cum a fost prevăzută de natură.
• La cursurile de HypnoBirthing care se ţin la Braşov pot participa femeile cu o sarcină mai avansată de 12 săptămâni, împreună cu partenerul lor
- La spital e nevoie de personal specializat, care să le ajute să utilizeze această tehnică?
- Nu. Gravida practic aplică singură tehnicile de respiraţie şi tot ce mai învaţă la curs. Însă toată teoria poate fi aplicată şi în activităţile de zi cu zi. Chiar aş vrea să mai amintesc faptul că ne contactează nu doar viitoare mămici, ci şi doamne care au probleme cu fertilitatea - de exemplu, blocaje din copilărie, de genul: „Eu n-o să fac copii niciodată”. Mintea subconştientă ţine cont de aceste afirmaţii, iar corpul, ascultător, le execută, şi de acolo pleacă blocajele de tot felul.