de Dana Purgaru
În curând vom şti cât mai avem de trăit
Cercetătorii britanici lucrează la un test care să le arate oamenilor cât mai au de trăit. Un dispozitiv cât un ceas de mână, care foloseşte tehnologia laser, poate să analizeze celulele endoteliale şi să identifice cine îmbătrâneşte mai repede decât în mod normal. Astfel, unei persoane i se poate spune în urma testului că, dacă nu îşi schimbă stilul de viaţă, poate muri în 20 de ani. Un asemenea dispozitiv va costa câteva sute de dolari.
O nouă abordare contra tumorilor
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton au inventat un medicament revoluţionar, în încercarea de a combate cancerele, precum cel pancreatic şi cele din zona capului şi a gâtului, greu de tratat cu tehnologiile actuale. În condiţiile în care multe tipuri de cancer pot dezactiva celulele imunitare şi nu le mai permit să distrugă tumorile, noul medicament, numit ChiLob 7/4, creşte capacitatea sistemului imunitar de a recunoaşte şi de a ataca tumorile.
Reînviată după 42 de minute de moarte clinică
O femeie de 42 de ani din Melbourne a fost readusă la viaţă de medici, după 42 de minute de moarte clinică, urmare a unui stop cardiac produs de o arteră blocată. Specialiştii au utilizat un compresor cardiac extern de tipul Lucas 2, pentru irigarea creierului cu sânge, în timp ce un medic cardiolog a reuşit deblocarea arterei. Vanessa Tanasio este mamă a doi copii, iar medicii consideră că salvarea sa a fost un miracol.
Fumatul dimineaţa creşte riscul de cancer
Fumătorii care îşi aprind ţigara imediat după ce s-au trezit sunt mai predispuşi la dezvoltarea cancerului la plămâni, la gât şi la creier, faţă de cei care mai aşteaptă cel puţin o oră, conform unui studiu efectuat la Centrul Medical din Pennsylvania, SUA. Acest lucru se întâmplă, deoarece intensitatea cu care este consumată ţigara este mult mai mare la scurt timp după deşteptare, astfel încât în corp pătrunde mai multă nicotină.
Test de sânge pentru depistarea hipertensiunii
Un test sangvin de detectare timpurie a hipertensiunii arteriale, cauzată de tumorile din glandele suprarenale, a fost conceput de medicii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Potrivit cercetătorilor, cel puţin 10% dintre cei 16 milioane de britanici care suferă de hipertensiune ar fi putut fi vindecaţi, dacă ar fi fost diagnosticaţi într-un stadiu timpuriu al bolii. Supranumită „ucigaşul tăcut”, hipertensiunea arterială reprezintă prima cauză de mortalitate pe plan mondial. Testul costă 15 lire sterline.