de Gabriela Bunea
Dintotdeauna brânzeturile au fost foarte apreciate pentru gustul lor special. În ultimul timp, consumul acestor produse a crescut foarte mult, datorită diversităţii existente pe piaţă, astfel că în toată lumea există peste 2.000 de tipuri. Brânza este unul dintre cele mai importante alimente preparate din lapte. Astfel, în funcţie de gust, puteţi alege dintr-o gamă variată, de la brânză autohtonă, de vacă, de oaie, de bivoliţă, de burduf, topită sau de capră, până la brânzeturile fine din import - cu mucegai, cu usturoi, cu verdeţuri sau cu fructe.
Izvor de vitamine şi proteine
Indiferent de sortiment, brânza este o sursă excelentă de vitamine esenţiale, precum A, B2, B12 şi D, dar conţine şi minerale şi grăsimi pentru organism. În brânză se găseşte cel mai mare procent de calciu din laptele utilizat la fabricare, dar şi cantităţi importante de zinc şi fosfor. Aşadar, calciul este esenţial atât pentru copii, cât şi pentru femeile aflate la menopauză, care, din lipsa acestuia, pot suferi de osteoporoză. Brânzeturile mai conţin proteine de cea mai bună calitate, uşor de digerat. Proteinele furnizează toţi aminoacizii esenţiali, substanţe pe care organismul nu le poate produce singur. Aminoacizii sunt deosebit de utili în producerea de ţesuturi sănătoase. Nutriţioniştii susţin că numai 70 g de brânză Emmental conţin la fel de multe proteine ca 100 g de carne sau cât două ouă.
Ajută la scăderea colesterolului
Brânza este recomandată persoanelor cu probleme cardiovasculare sau cu un nivel al colesterolului mărit, datorită conţinutului scăzut de grăsimi saturate. Totodată, brânza proaspătă de vaci sau brânza de capră sunt indicate persoanelor care doresc să slăbească, deoarece sunt foarte săţioase şi conţin mai puţine calorii decât alte sortimente de brânză. Pentru stimularea digestiei, poate fi asociată cu o salată de crudităţi, din care nu vor lipsi salata verde, mărarul şi pătrunjelul.
Rezolvă gastrita
Specialiştii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în brânzeturi scade riscul de apariţie a cancerului la sân. Potrivit nutriţioniştilor, această dietă este la fel de eficientă pentru femeile sănătoase, care vor să reducă riscul de cancer la sân, cât şi pentru cele care au fost deja diagnosticate cu această boală şi sunt în convalescenţă.
Persoanelor care suferă de ulcer sau de gastrită le este recomandat consumul de brânză proaspătă. Dar atenţie! Trebuie evitate brânzeturile sărate, pentru că acestea agravează starea de aciditate. Sunt recomandate brânza dulce de vaci, caşul nesărat şi urda.
Cea de capră înlătură stresul
Brânza de capră este o sursă naturală de vitamina B12 (2 mg/100 g). Datorită acestei vitamine este recomandată în stările de stres, anxietate şi vă ajută să vă concentraţi mai uşor. Având un conţinut mic de grăsimi, brânza de capră poate fi consumată şi de persoanele care suferă de afecţiuni renale, afecţiuni ale colecistului, ateroscleroză sau obezitate.
• Mâncaţi brânzeturi numai împreună cu legume verzi, în niciun caz cu alte proteine, cu legume uscate sau fructe
Consumate în exces, duc la îngrăşare
Deşi brânza proaspătă este foarte uşoară şi sănătoasă, totuşi, nu consumaţi mai mult de 100 g pe zi, deoarece poate duce la creşterea în greutate. Anumite persoane prezintă o intoleranţă la acest aliment, din cauza lactozei, şi pot apărea diaree sau alte probleme digestive. Totodată poate provoca persoanelor sensibile tulburări de somn sau dureri de cap, din cauza conţinutului mare de triptofan, un aminoacid existent în brânzeturi. În plus, anumite sortimente de brânză care conţin un procent mare de sare sunt total interzise hipertensivilor.
• Nu consumaţi niciodată brânză împreună cu şuncă, deoarece nu au un efect benefic asupra organismului