de Dana Purgaru
Premieră medicală: celule suşă embrionice, „cultivate“ într-o fiinţă vie
Oamenii de ştiinţă din Spania au reuşit, în premieră mondială, să producă primele celule suşă embrionice într-un animal viu. Până acum celule suşă embrionice fuseseră obţinute doar în vase de laborator. Experimentul efectuat pe şoareci ar putea deschide noi căi spre regenerarea ţesuturilor defecte din corpul pacienţilor afectaţi de numeroase boli, de la probleme cardiace până la diabet.
Consumul de alcool înainte de prima sarcină duce la tumori mamare
Tinerele femei care consumă alcool înainte de prima sarcină prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu cele care încep să consume alcool după ce au născut un copil, potrivit unui studiu recent publicat în revista Institutului Oncologic American. Conform autorilor acestei cercetări efectuate pe 91.005 femei, ţesutul mamar este în mod special sensibil la substanţele cancerigene în această perioadă.
A reapărut ciuma bubonică
Un cioban de 15 ani din Kârgâzstan a murit recent de ciumă bubonică. Alţi trei oameni, care au avut contact cu tânărul, prezintă simptome. Autorităţile au instituit carantina şi se încearcă limitarea răspândirii afecţiunii. Denumită şi „moartea neagră” din cauza efectelor asupra pielii, ciuma bubonică a ucis între 75 şi 200 de milioane de oameni în Evul Mediu.
Vaccinul contra HIV, mai aproape de realitate
Un vaccin creat pentru a acţiona împotriva Virusului Imunodeficienţei Simiene, care afectează primatele nonumane şi care este echivalentul virusului HIV, pare să fie un succes. Acesta s-a dovedit eficient pentru nouă dintre cele 16 maimuţe tratate. Oamenii de ştiinţă din Statele Unite susţin că acum ei vor să folosească o abordare similară pentru a testa un vaccin împotriva virusului HIV.
Problemele de memorie la bătrâneţe pot fi reversibile
Pierderile de memorie asociate vârstei a treia ar putea fi reversibile, afirmă oamenii de ştiinţă americani, autorii unui studiu în care aceştia au reuşit să îmbunătăţească memoria unor şoareci în vârstă, prin controlarea activităţii unei proteine. În timp ce demenţa - Alzheimer - rezultă dintr-o distrugere a celulelor nervoase, pierderile de memorie asociate procesului de îmbătrânire reprezintă o consecinţă a declinului proteinei RbAp48 din regiunea hippocampusului - zona cerebrală asociată cu memoria.