de Gabriela Niculescu
Un test care analizează o serie de proteine din sânge, capabil să distingă în peste 90% din cazuri nodulii pulmonari benigni de cei canceroşi, a fost conceput recent de laboratorul de cercetare Indi (Integrated Diagnostics), din Statele Unite. Această tehnică se bazează, printre altele, pe bioinformatică, o tehnică de analiză simultană a milioanelor de combinaţii între cei 371 de markeri potenţiali ai cancerului pulmonar.
Tehnologia detectează semnătura moleculară a cancerului de acest tip
Când grupul respectiv de proteine este detectat, concentraţia lor permite medicilor să afle dacă o mică leziune din plămân, până la 3 cm, este benignă sau malignă, în peste 90% din cazuri.
Oamenii de ştiinţă au analizat eşantioane de plasmă sangvină care proveneau de la 143 de pacienţi cu un nodul benign sau cu o tumoare în primele stadii de dezvoltare şi încă tratabilă.
Noua tehnologie este capabilă să detecteze semnătura moleculară a cancerului pulmonar, şi acele proteine sunt asociate cu mai multe mecanisme de dezvoltare a cancerului, precum creşterea şi proliferarea celulelor, inflamaţiile pulmonare şi oxidarea celulară. „Medicilor le este adeseori foarte greu să decidă ce trebuie să facă după ce au descoperit un nodul în plămânul unui pacient, întrucât este foarte greu să ştii dacă acea leziune prezintă sau nu riscul de a fi canceroasă”, a declarat pneumologul Kenneth Fang, coordonatorul diviziei medicale de la Indi, coautor al studiului.
• Purtătorul de cuvânt al companiei Indi a anunţat că o versiune a testului va fi comercializată la sfârşitul acestui an