de Cătălina Tăgârţă
Leucemiile acute sunt afecţiuni întâlnite destul de des în rândul populaţiei tinere, având un impact enorm asupra vieţii. Numai la Institutul Clinic Fundeni sunt înregistrate anual câteva sute de cazuri noi. Cu ocazia demarării programului „Energie pentru viaţă”, organizat de Asociaţia „Dăruieşte viaţă” şi GDF Suez Energy România, conf. univ. dr. Daniel Coriu (foto), şeful Secţiei Hematologie Clinică şi Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, ne-a spus mai multe despre acest subiect.
„Transplantul de măduvă nu e necesar pentru toţi pacienţii”
- Domnule doctor, pentru cei care nu ştiu, vă rog să începem prin prezentarea acestei afecţiuni.
- Leucemia acută reprezintă un cancer al sângelui în care apare o proliferare anormală a celulelor albe tinere. Mai exact, apare un exces a ceea ce noi, medicii, numim blaşti sau celule blastice. Măduva reprezintă locul unde, în mod normal, se produc elementele celulare din sânge: leucocite, eritrocite, trombocite. Ei bine, în acest caz, măduva hematogenă este invadată de aceste celule leucemice, celule blastice.
- Dar cauzele şi simptomele bolii care sunt?
- Deşi nu se cunosc cu exactitate toate cauzele, putem să spunem că expunerea la radiaţii induce leucemie acută, de obicei fiind vorba despre forma mieloidă. Ceea ce ştim despre aceste leucemii este că apar nişte leziuni moleculare/genetice la nivel de genă, iar acestea reprezintă cheia transformării leucemice. Pacientul cu leucemie vine la noi cu stare de oboseală severă, infecţii sau simptom hemoragic, ceea ce înseamnă că, în acel moment, măduva este deja invadată aproape 100%.
- Deci e nevoie de un transplant de măduvă...
- Asta e şi ideea, nu toţi pacienţii trebuie să facă transplant de măduvă. El e necesar numai pentru cei cu risc înalt, aşa cum îi numim noi. Ceilalţi, cu risc standard, trebuie trataţi prin chimioterapie convenţională. Dar trebuie să fie trataţi corect, şi aici e durerea noastră cea mai mare: corectitudinea terapiei... Căci în cazul leucemiei totul va fi ghidat de diagnostic şi de primul moment în care stabilim factorii de risc. De aceea, avem nevoie de instrumente de diagnostic moderne, care sunt extrem de scumpe, dar foarte utile. Şi, probabil în câteva luni, le vom avea cu ajutorul Asociaţiei „Dăruieşte viaţă” şi al GDF Suez Energy România.
„Trebuie trataţi într-un mediu cât mai steril posibil”
- Apropo de asta, cum stă Institutul Fundeni la capitolul aparatură în momentul de faţă?
- În ultimul timp, în Centrul nostru de Hematologie şi Transplant Medular s-au făcut foarte multe progrese - avem o bancă de celule stem, am decis asupra transplantului medular, am înfiinţat Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - dar acum suntem focusaţi pe pacienţii cu leucemie. Pot spune că, anual, în centrul nostru vin peste 200 de cazuri noi de pacienţi, adulţi şi copii. Deja avem mii de pacienţi. Ideea că leucemia acută e o boală fatală nu e adevărată, aşa că, pentru a avea succes cu aceşti pacienţi, două lucruri trebuie făcute corect.
- Şi care ar fi cele două lucruri care pot salva pacienţii?
- În primul rând, un diagnostic corect, cu încadrarea pe grupe de risc. Adică noi trebuie să ştim încă de la diagnostic cât de gravă este leucemia, ca să ştim cum să acţionăm, şi pentru asta avem nevoie de un laborator performant, de un examen citogenetic bun, de imunofenotipare, de un sistem de cariotipare automată şi un analizor automat de citometrie în flux, pe care, aşa cum v-am spus deja, sper să le avem cât mai curând... A doua condiţie ca să reuşim cu pacienţii cu leucemie acută e ca ei să fie trataţi într-un mediu cât mai curat, cât mai steril posibil, fiindcă ei sunt destul de fragili. O infecţie banală îi poate omorî. De aceea, noi încercăm să-i ţinem izolaţi pe durata tratamentului. Pe secţia de pediatrie avem deja câteva saloane sterile, dar pentru adulţi încă nu.
„Atenţie la oboseală cronică, infecţii, hemoragii!”
- Dar boala e mai frecventă în rândul copiilor sau al adulţilor?
- Circa 70% sunt adulţi. Leucemia acută nu e boală foarte frecventă la copii. Sunt două forme de leucemie acută: limfoblastică - ce apare în special la copii, şi mieloblastică - ce apare în special la adulţi. Dar cea de-a doua predomină.
- Dintre cei 200 de pacienţi, câţi sunt sub tratament?
- Toţi. Fără discuţii. Pentru că leucemia acută este o boală dramatică. Aşa cum am spus, pacientul vine la noi cu oboseală cronică, cu infecţie, cu hemoragie. Şi totul cu un debut de câteva zile, cel mult săptămâni.
- Vin şi pacienţi din ţară?
- Da.
- Presupun că tratamentul e acoperit integral de Casa de Asigurări de Sănătate, nu?
- Absolut. Şi nu avem probleme nici cu medicamentele.
• În România se estimează că numărul copiilor afectaţi de leucemie este 5.000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi
- După cum spuneţi, curând veţi avea şi cele mai noi aparate în domeniu. În acest caz ce ne spuneţi despre eficienţa tratamentului?
- Eficienţa tratamentului nu este grozavă peste tot. Nicăieri în lume nu suntem mulţumiţi cu ceea ce avem, excepţie făcând terapiile pentru copii. Dar tocmai acesta este obiectivul a ceea ce facem noi. Să le dăm mai multe şanse şi adulţilor. Programul „Energie pentru viaţă” are drept obiectiv îmbunătăţirea indicatorilor de supravieţuire în bolile hemato-oncologice la copii şi adulţi, respectiv creşterea ratei de supravieţuire de la 50% la 80%. Acest proiect ajută Institutul Clinic Fundeni din mai multe puncte de vedere: pe de o parte, va creşte numărul de analize realizate în laboratoarele de Citogenetică şi Imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu boli hemato-oncologice. Dacă în prezent sunt efectuate în medie 700 de analize anual, în urma achiziţionării celor două echipamente vor putea fi realizate anual aproximativ 2.500 de analize, având în vedere existenţa unui personal cu înaltă calificare în cadrul institutului nostru. Pe de altă parte, aceste instrumente cresc determinarea cu acurateţe a bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea ţintită a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice şi, în cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular.