de Gabriela Bunea
De cele mai multe ori, disfuncţia biliară sau „bila leneşă” are ca principală cauză alimentaţia incorectă. Problemele care apar din cauza funcţionării necorespunzătoare a bilei pot fi multiple, de la balonare, stări de greaţă, vărsături sau constipaţie până la dureri violente în partea dreaptă a abdomenului, care pot apărea imediat după ce aţi luat masa. Dacă urmaţi deja un tratament medicamentos, trebuie să aveţi grijă şi la ceea ce mâncaţi, deoarece un regim alimentar adecvat vă ajută să evitaţi situaţiile de disconfort ce pot apărea.
Consumaţi preparate uşoare, fără grăsime
Cele mai bune alimente pe care trebuie să le consume persoanele care au probleme cu fierea sunt preparatele uşoare, fără grăsime. Astfel, se recomandă supele sau ciorbele cu legume sau carne slabă de pui, vită sau curcan, tocăniţele fără ceapă, friptura de pui sau de vită preparată la cuptor sau la abur, peştele la grătar, dar şi legumele la cuptor sau fierte. De asemenea, în meniul zilnic mai puteţi include laptele şi brânzeturile fără grăsime, cartofii fierţi sau copţi, salatele de fructe sau de legume şi prăjiturile cu fructe. Un efect benefic în prevenirea problemelor biliare îl au şi andivele crude, preparate în salate cu ulei de măsline extravirgin sau înăbuşite, dar şi salatele de rucola. Atenţie, sarea trebuie consumată în cantităţi limitate!
Evitaţi prăjelile şi băuturile acidulate
Iată şi alimentele pe care trebuie să le evitaţi atunci când aveţi anumite probleme cu bila: carnea tocată, carnea grasă (porc, raţă, oaie, miel, gâscă), grăsimile vegetale (margarina), supele şi ciorbele grase, sosurile, conservele, mezelurile grase, prăjelile (cartofi, carne, ceapă, ouă), condimentele, ceapa, usturoiul şi prazul. Totodată, este interzis şi consumul de castraveţi, ţelină, ciuperci, vinete, cartofi prăjiţi, murături, caşcaval, varză, sarmale, fasole, maioneză, unt, smântână, lapte şi brânzeturi grase, cacao şi ciocolată. La fel de periculoase pentru vezica biliară sunt şi băuturile acidulate care au un conţinut mare de zahăr.
Respectaţi programul fix al meselor
Persoanele care au predispoziţie pentru afecţiunile vezicii biliare trebuie să respecte un program fix al orelor de masă. Astfel, sunt recomandate cinci mese pe zi, iar ultima masă trebuie luată cu trei sau patru ore înainte de culcare, pentru ca digestia să se desfăşoare în condiţii optime. Înainte de culcare, medicii vă recomandă să beţi un ceai de cicoare sau de păpădie, pentru a relaxa bila.
Ceaiurile din plante previn apariţia nisipului şi a pietrelor
Ceaiurile de anghinare, păpădie, cicoare sau rostopască ajută la drenarea bilei şi la prevenirea apariţiei nisipului şi a pietrelor. Iată şi modul acestora de preparare şi de administrare:
- Anghinarea: înainte de mesele principale se bea o infuzie de anghinare obţinută din două linguriţe cu frunze la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
- Păpădia: se foloseşte tot sub formă de infuzie preparată din două linguriţe cu plantă (întreagă) la o cană cu apă. Se vor bea două sau trei căni pe zi.
- Cicoarea: infuzia de cicoare se obţine din 15 g frunze uscate la un litru de apă. Se consumă una sau două căni pe zi.
- Rostopasca: infuzia de rostopască are o acţiune antispastică şi se prepară din 3 g frunze uscate la o cană cu apă. Se bea pe parcursul unei zile.
Uleiul de măsline face minuni
Pentru a facilita eliminarea secreţiei biliare, faceţi cure de câte o lună cu ulei de măsline. Astfel, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, luaţi două linguri cu ulei de măsline amestecat cu puţin suc de lămâie. Staţi apoi culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Foarte benefic este şi amestecul în cantităţi egale de ulei de măsline cu miere de albine şi suc de lămâie. Luaţi câte o lingură din acest preparat înainte de mesele principale. Tratamentul trebuie urmat până când consumaţi în total o cantitate de 600 ml de ulei.
Tinctura din plante stimulează digestia
Tinctura de gălbenele are un efect antiinflamator asupra colecistului şi normalizează secreţia de bilă, stimulând în acest fel şi digestia. Tratamentul trebuie urmat trei săptămâni, timp în care trebuie să luaţi câte o linguriţă cu tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de masă.