de Iulian D. Moleianu
În locul tradiţionalului mărţişor, autorităţile române au pregătit femeilor o surpriză neplăcută. De la 1 martie, femeile care doresc să nască prin cezariană vor trebui să plătească, deoarece Ministerul Sănătăţii va deconta exclusiv naşterile naturale şi cezarienele de urgenţă. Măsura poate încuraja naşterile naturale, însă decizia a stârnit deja controverse.
Brazilia, campioană la acest tip de operaţie
În prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează în jur de 1.000 de lei pentru o naştere naturală, în timp ce pentru o cezariană, aproape 2.000 de lei. Ultimele estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ajunge, astfel, să plătească aproape 4,5 milioane de dolari pe an pentru aceste intervenţii. „Plata cezarienei la cerere ar putea fi reglementată într-un pachet suplimentar de asigurări private pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să-l dezvolte pe viitor”, susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Iată însă unde ne aflăm noi în comparaţie cu alte ţări ale lumii, potrivit studiilor specialiştilor. Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, deşi fenomenul este în continuă creştere la nivel mondial, numărul femeilor care apelează la cezariană din comoditate este destul de mic. Cercetarea cuprinde date din 65 de ţări, printre care şi România, care se află la mijlocul clasamentului.
Brazilia, o ţară preponderent săracă, este campioană la capitolul naşteri prin cezariană. În anul 2008, aici s-au înregistrat 960.687 de naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 45,9% din numărul total de naşteri înregistrate. Din numărul total de cezariene, doar 15,4% dintre femei au optat pentru acest tip de naştere, deşi puteau aduce copilul pe cale naturală. Raportul OMS menţionează şi câţi bani cheltuieşte fiecare stat în parte pentru acest tip de naştere. Astfel, în Brazilia s-au alocat peste 226.777.248 de dolari, ceea ce înseamnă că statul a pus la dispoziţie 236 de dolari pentru fiecare cezariană.
Procent surprinzător al acestor naşteri într-o ţară musulmană: 41,9%
Poate surprinzător pentru mulţi, Iranul (ţară aflată sub „papucul” fundamentalismului islamic) şi Republica Dominicană se află la egalitate la capitolul incidenţa naşterilor prin cezariană. În ambele ţări, 41,9% dintre naşteri nu au fost pe cale naturală. În Iran s-au înregistrat 373.372 de naşteri prin cezariană, dintre care doar 6% au fost la cerere, pentru acestea cheltuindu-se suma de 108.495.217 dolari. În Republica Dominicană s-au înregistrat 60.256 de naşteri prin cezariană, din acestea, 1% au fost cezariene la cerere. Pentru naşterea prin cezariană, statul dominican a cheltuit 16.125.808 dolari.
Pe locul trei se află Italia, cu un procent de 38,2% cezariene. Raportul OMS arată că în Peninsulă s-au raportat 126.672 de cezariene, dintre care doar 2% au fost la cerere. Pentru numărul total de naşteri prin cezariană, statul italian a alocat 103.505.894 de dolari.
La polul opus se află Croaţia, Finlanda, Polonia, Quatar şi Islanda. În aceste ţări, incidenţa cezarienei este sub 16,4% din numărul total de naşteri.
Statul român decontează aproape 250 de dolari pe cezariană
România se situează la mijlocul clasamentului realizat de OMS. Statistica arată că la noi s-au înregistrat 18.404 naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 23,6% din numărul total de naşteri. Dintre acestea, doar 0,3% au fost făcute la cerere. Statul a cheltuit 4.546.021 de dolari, ceea ce înseamnă fix 247 de dolari pentru fiecare operaţie.
În schimb, un raport mai mare al naşterilor prin cezariană s-a consemnat la vecinii noştri bulgari. Aici s-au înregistrat numai 8.614 naşteri prin cezariană, dar asta înseamnă 26,8% din numărul total de naşteri, pentru care s-au cheltuit 2.296.566 de dolari, ceea ce reprezintă 266 de dolari pentru fiecare operaţie. Din numărul total de cezariene, doar 0,1% au fost la cerere.
Islanda cheltuieşte cei mai mulţi bani pentru fiecare caz: 18.040 de dolari
Nemţii au înregistrat şi ei o pondere a cezarienelor mai mare decât la noi: raportul OMS arată că în Germania s-au născut prin cezariană 85.248 de copii, care reprezintă 27,8% din numărul total de naşteri raportate în 2008, pentru care statul a alocat 72.307.555 de dolari, adică 848 de dolari pe caz. Din numărul total de naşteri prin cezariană, doar 1,4% au fost la cerere.
În Marea Britanie, incidenţa cezarienei este de 22% din numărul total de naşteri, dintre care 0,8% sunt la cerere. Raportul OMS arată că 52.010 copii s-au născut prin cezariană, pentru care statul britanic a cheltuit 38.814.108 dolari, mai exac, 746 de dolari pe caz.
Islanda cheltuieşte cei mai mulţi bani pentru fiecare caz de cezariană. În această ţară, statul alocă 18.040 de dolari pentru un singur copil născut prin cezariană! De 123 de ori mai mult decât la noi!
Specialiştii recomandă aducerea naturală pe lume a copilului
În România, unul din trei copii se naşte prin cezariană, chiar dacă această intervenţie nu este necesară. Experţii susţin că femeile apelează la acest tip de naştere din comoditate sau de frica durerilor unei naşteri naturale. Există şi medici care o recomandă tot din comoditate. În România există clinici în care 70%-80% dintre copii sunt aduşi pe lume în acest mod. Aproximativ 40% dintre gravide aleg să nască prin cezariană, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o frecvenţă de 10% a acestor intervenţii. Cele mai multe femei iau această decizie de teama durerii provocate de travaliu, dar bebeluşul se dezvoltă mai bine în urma unei naşteri naturale, spun specialiştii.
• România plăteşte aproape 4,5 milioane de dolari pe an pentru cezariene, în vreme ce Germania alocă 72 de milioane de dolari, iar Marea Britanie, 39 de milioane de dolari
Multe gravide care nu-şi permit să plătească cezariana se tem că pot avea probleme la naştere şi că medicii ar putea condiţiona efectuarea intervenţiei, chiar dacă aceasta este o necesitate. Asemenea cazuri s-au înregistrat în trecut şi s-au soldat cu decesul mamei sau al copilului. În 2012, la Buzău, un nou-născut de peste 4 kilograme a murit la 40 de minute după ce a venit pe lume, pentru că medicul a refuzat să-i facă mamei cezariană, deşi copilul avea cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. Apoi, în februarie 2013, la Iaşi, o femeie de 37 de ani a murit după ce medicul a lăsat-o să se chinuie zece zile în travaliu, deşi copilul avea 4 kilograme şi 200 de grame. După naştere, femeia a făcut o hemoragie puternică şi a intrat în comă, iar după o lună a decedat. La 30 octombrie 2013, un medic - culmea, o femeie! - din Arad i-a cerut soţului unei paciente 10 milioane de lei pentru o cezariană, deşi aceasta era o necesitate. Bărbatul i-a dat banii, dar a filmat momentul şpăgii. Imediat, doctoriţa a fost reţinută de poliţie.
„Plata cezarienei la cerere ar putea fi reglementată într-un pachet suplimentar de asigurări private pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să-l dezvolte“ - Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii