de Cristina Cristache
Mulţi o urăsc, alţii, în general cei mici, o aşteaptă cu sufletul la gură, dar puţini sunt cei care ştiu că pătura albă care se aşterne peste munţi şi văi în lunile friguroase poate fi un adevărat medicament pentru trup şi suflet. Zăpada, căci despre ea vorbim, este cunoscută din strămoşi pentru calităţile ei antiinflamatoare, antimicotice şi tonifiante ale pielii şi sistemului cardiovascular!
Revigorează organismul
Expunerea controlată a organismului la acţiunea zăpezii revigorează organismul şi reglează funcţiile vitale. Călirea, celebră pe vremea bunicilor, vă fereşte de nelipsitele răceli ale iernii prin fortificarea sistemului imunitar. La sate, copiii erau băgaţi în nămeţi şi frecaţi bine cu zăpadă pe întregul corp nu doar ca măsură profilactică împotriva răcelii, dar şi pentru poftă de mâncare şi rezistenţă la boli. Cei mici erau înfăşuraţi apoi în ceva gros şi puşi să transpire lângă soba încinsă. Tratamentul era administrat şi adulţilor, pentru prevenirea bronşitelor şi a reumatismului.
Bună şi pentru afecţiunile urogenitale ale femeilor
Mersul cu tălpile desculţe prin zăpadă pune sângele în mişcare, dar poate fi la fel de eficient şi ca exerciţiul fizic. Sesiunea nu trebuie să depăşească cinci minute, după care obligatoriu se pun în picioare şosete de lână şi se merge câteva sute de metri, rulând bine talpa pe sol. Picioarele se vor încălzi foarte tare, transmiţând căldura şi în restul organismului. Pentru femei este un mijloc de prevenire a cistitelor şi infecţiilor urinare, anexitelor, artritelor şi reumatismului. Picioarele nu vor mai fi reci, crizele de sciatică vor fi mai rare şi mai puţin dureroase, iar cârceii şi deranjamentele digestive care apar din cauza frigului vor dispărea.
Circulaţia sângelui este reglată fără medicamente, masaj sau fizioterapie
Zăpada, combinată cu exerciţii uşoare, poate fi aliatul perfect pentru cei care suferă de tulburări periferice ale circulaţiei sangvine sau de ritm cardiac. Faceţi un test: frecaţi-vă puternic mâinile cu un bulgăre de zăpadă circa un minut, după care puneţi-vă nişte mănuşi groase şi faceţi mişcări ale degetelor şi încheieturilor. Circulaţia la nivelul mâinilor va fi mai bună, iar dacă aveţi eczeme şi infecţii dermatologice ale degetelor, acestea se vor vindeca mai rapid.
Calmează usturimile şi mâncărimile
Studiile spun că zăpada este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii şi mâncărimilor, vasoconstrictor şi tonic pentru piele. Atunci când îi dureau măselele sau când aveau o vânătaie, oamenii de la sate puneau o mână cu zăpadă pe locul dureros. Procedura avea efect calmant şi chiar anestezic. După cinci-zece minute, zăpada care deja s-a topit este îndepărtată şi locul trebuie uscat şi bine frecat cu o cârpă din fibre naturale. Dacă vă simţiţi pielea uscată, aplicaţi o cremă grasă. Metoda este eficientă şi pentru calmarea durerilor în caz de entorsă şi contuzii.
Un bulgăre contra tulburărilor psihice
Pentru tonifierea tenului puneţi într-un vas doi-trei pumni cu zăpadă pufoasă. Luaţi cu degetele puţină zăpadă şi folosiţi-o ca pe o cremă. Apoi, frecaţi pielea feţei cu un bulgăre, cu mişcări circulare. Ungeţi cu o cremă puternic hidratantă. Acest procedeu vă va reîntineri tenul, vă va elimina ridurile şi vă va îmbujora pomeţii. Apa rezultată din topirea zăpezii combate mătreaţa, împiedică despicarea vârfurilor şi întăreşte firul de păr. O altă metodă curativă este baia de soare pe zăpadă. Razele soarelui reflectate în zăpadă îi dublează sau chiar îi triplează luminozitatea şi acţiunea asupra pielii, care astfel se bronzează mai repede. Tot prin terapia cu zăpadă se ameliorează şi tulburările psihice, cum ar fi depresia, astenia, fobiile şi atacurile de panică, iar joaca în zăpadă redă buna dispoziţie.
Atenţie! Mersul prin zăpadă este contraindicat persoanelor care sunt deja bolnave, deoarece le-ar putea agrava afecţiunea.
Acele de brad nu sunt de ajutor numai sufletului, în magica perioadă a Sărbătorilor de iarnă, ci şi corpului, în toate lunile anului. Trebuie să ţineţi cont însă că, în decembrie şi în ianuarie, acele de brad au cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. Ele întăresc şi liniştesc sistemul nervos, deci o pernuţă umplută cu ace de brad vă ajută să dormiţi mai liniştit şi mai profund. Efectul se păstrează şi un an, după care vă puteţi confecţiona un „somnifer” natural nou, fără efecte adverse şi costuri suplimentare. Sfatul nostru e să folosiţi ciclul anual din Crăciun în Crăciun, lesne de înţeles de ce...
Siropul opreşte tusea persistentă
Dacă suferiţi de dureri reumatice, gripă, afecţiuni respiratorii sau oboseală fizică şi psihică, o baie cu ace de brad vă poate pune pe picioare. Aşadar, puneţi la macerat, pentru zece ore, cinci mâini cu ace în doi litri de apă, la temperatura camerei. Strecuraţi lichidul şi lăsaţi-l deoparte. Peste planta rămasă turnaţi doi litri de apă clocotită, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să se răcească. Filtraţi lichidul, amestecaţi-l cu cel obţinut anterior şi adăugaţi-l în apa de baie. Se fac două, trei băi pe săptămână, timp de trei, patru săptămâni.
Siropul este şi el recomandat, mai ales dacă suferiţi de tuse persistentă, imunitate scăzută, oboseală intelectuală sau poftă de mâncare excesivă.
• Tratamentele cu zăpadă nu trebuie aplicate afară, în ger, deoarece există riscul contactării unor boli grave