de Cătălina Tăgârţă
Culoarea auriu-caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele o pun pe baza „colorantului caramel” este cauzată de chimicala metilimidazol-4 sau 4-Mel. Această substanţă poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate. Ea are un mare potenţial de a cauza cancer, avertizează Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citată de cnn.com.
Băuturile depăşesc nivelul admis al substanţei 4-Mel
Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: „ATENŢIE: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer”. Însă, în urma controalelor şi analizelor de specialitate, organizaţia Consumer Reports a descoperit că mai multe produse existente pe piaţă depăşiseră acest nivel fără a respecta ordinul de atenţionare asupra pericolului la care se expun consumatorii. „Suntem îngrijoraţi de nivelurile de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi”, a spus într-o declaraţie de presă doctor Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports, citat de CNN.
Pe de altă parte, Administraţia pentru Mâncare şi Băutură a Guvernului american (Food and Drug Administration - FDA) „nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găseşte în produsele cu colorant caramel”, a declarat şi purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Juli Putnam, pentru CNN.
Consumatorii e bine să facă alegeri informate
Într-o declaraţie pentru Consumer Reports (organizaţia care a condus testele), PepsiCoInc a declarat că statisticile arată că o persoană consumă în medie mai puţin decât o treime de doză de suc dietetic pe zi, ceea ce ar însemna că produsele sale respectă standardele impuse de California, chiar dacă o doză completă depăşeşte limita. Însă câţi dintre oameni consumă doar o treime de doză pe zi?! De aceea, Consumer Reports solicită de la FDA să ceară etichetarea culorilor specifice de caramel pe lista de ingrediente a produselor care le conţin, astfel încât consumatorii să facă alegeri informate.
Până la urmă, există sau nu motive de îngrijorare?
Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi din Statele Unite garantează siguranţa produselor din industria americană: „Contrar concluziilor Consumer Reports, FDA a specificat că nu există niciun motiv pentru îngrijorări privind sănătatea, poziţie susţinută de agenţii de reglementare din întreaga lume. Totuşi, companiile care produc colorant caramel pentru băuturile răcoritoare ale membrilor noştri fac acum în aşa fel încât să conţină o cantitate mai mică de 4-Mel”. Însă, odată ce „bomba” a fost aruncată, în sufletul consumatorilor încolţeşte deja îndoiala, aşa că, spun tot mai mulţi, cel mai bine ar fi să renunţe la aceste produse, cel puţin până ce situaţia se va clarifica de toate părţile şi marii reprezentanţi în domeniu se vor pune de acord. Până atunci însă, ideal e să se opteze pentru sucurile proaspăt stoarse.
• Mai multe informaţii despre 4-Mel se găsesc pe pagina de internet a FDA