de Cătălina Tăgârţă
După mai bine de 50 de ani de la apariţie, anticoncepţionalele orale sunt prezentate frecvent ca o metodă contraceptivă inofensivă. Totuşi, din cauza numeroaselor efecte secundare, ele nu reuşesc mereu să protejeze sănătatea sau feminitatea. Nu orice femeie poate utiliza pilule orale, deoarece, în prezenţa anumitor afecţiuni şi factori de risc, pot duce la efecte adverse severe.
Anticoncepţionalele orale, asociate cu scăderea libidoului
Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen şi progesteron sintetic. Acestea au rolul de a inhiba ovulaţia, de a modifica învelişul intern al uterului, denumit şi endometru (în acest fel implantarea este puţin probabilă) şi îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin (îngreunând astfel trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină şi trompele uterine).
Numeroase efecte secundare au fost şi sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerarea intermenstruală, amenoree postmedicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, anumite infecţii vaginale (de exemplu candidoză), sensibilitate, durere, secreţie la nivelul sânilor, greaţă, vomă, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul folosirii lentilelor de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenţia lichidelor, modificări ale greutăţii corporale. În cadrul studiilor efectuate de-a lungul timpului, utilizatoarele au menţionat şi alte efecte neplăcute: contacte sexuale dureroase, orgasme diminuate în intensitate sau inexistente şi scăderea libidoului.
Pilulele pot creşte tensiunea arterială
Contraceptivele orale pot determina şi efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: apare colelitiaza (litiaza renală), icterul colestatic, tromboza, creşterea tensiunii arteriale, migrene, toleranţă redusă la glucoză. Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare şi cerebrovasculare (mai ales infarct cardiac şi hemoragii cerebrale) în rândul femeilor care folosesc anticoncepţionale faţă de cele care nu folosesc anticoncepţionale. „Mai ales la pilulele ce conţin estrogen, riscul administrării contraceptivelor orale creşte semnificativ odată cu înaintarea în vârstă (în special după vârsta de 35 de ani) şi la femeile fumătoare”, a declarat doctor Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială-contracepţie la Centrul de planificare familială şi contracepţie, din cadrul Maternităţii „Panait Sârbu”.
Femeile peste 35 de ani ar trebui să le evite
În anumite situaţii ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile. „Femeile care prezintă migrene, vârsta peste 35 ani, cele care sunt fumătoare înrăite, care alăptează, femeile cu sângerări vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială şi cele cu diabet zaharat fără complicaţii, hipercolesterolemie, lupus, afecţiuni biliare simptomatice... nu trebuie să opteze pentru anticoncepţionale orale. De asemenea, pilulele orale nu sunt recomandate nici persoanelor cu antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi - părinţi, fraţi/surori - sau celor care utilizează medicamente care scad efectul pilulelor, spre exemplu anticonvulsivante, anti-TBC”, avertizează medicul Adriana Constantin.
Dar mai sunt şi alte cazuri pe care ni le-a semnalat specialista, în care anticoncepţionalele nu trebuie utilizate sub nicio formă: „Dacă în istoricul personal/medical aveţi tromboze venoase profunde, boala coronariană ischemică - în prezent sau în antecedente -, boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicaţii, riscurile utilizării anticoncepţionalelor sunt foarte mari”.
Capsulele sau crema vaginală nu modifică mucoasa şi pH-ul
Persoanele care nu au voie să ia anticoncepţionale orale pot lua în calcul alte metode contraceptive. Spre exemplu, specialiştii recomandă folosirea unei metode de contracepţie locală (sub formă de capsule sau cremă cu administrare vaginală). „Avantajul contraceptivelor locale este că pot fi utilizate fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacţii adverse severe, prezintă efecte antiseptice şi antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală şi pH-ul vaginal şi sunt compatibile cu prezervativele din latex”, mai precizează medicul Adriana Constantin. De asemenea, contracepţia locală se adresează tuturor femeilor care doresc siguranţă şi este recomandată în special celor care au contraindicaţie temporară/definitivă pentru pilulele orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând şi celor care alăptează, femeilor aflate în perioada de premenopauză, dar şi ca modalitate de protecţie suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul. Detalii puteţi găsi şi pe www.contraceptie.co sau pe www.facebook/contraceptie.
Verificaţi ca produsele să fie recomandate de OMS
Indiferent că optaţi pentru capsule cu administrare locală sau pentru cremă vaginală, verificaţi ca produsele să aibă recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi să nu aibă restricţii medicale. Spre exemplu, capsulele ce conţin clorură de benzalconiu sunt în acelaşi timp un spermicid şi un antiseptic. Efectul spermicid constă în împiedicarea contactului dintre ovul şi spermatozoizi, în primul rând, prin imobilizarea spermatozoizilor şi prin distrugerea membranei celulare şi, în al doilea rând, clorura de benzalconiu induce gelificarea mucusului cervical, împiedicând de asemenea pătrunderea spermei. Studii făcute in vitro arată că produsele pe bază de clorură de benzalconiu sunt active contra unui număr semnificativ de agenţi infecţioşi responsabili pentru bolile transmisibile pe cale sexuală (în special gonococi, chlamydii, herpes virus tip 2, HIV, Trichomonas vaginalis, stafilococ auriu). În plus, nu se produc modificări ale florei saprofite, iar bacilii Döderlein nu sunt influenţaţi. Spre deosebire de toată contracepţia orală, caspulele locale şi crema vaginală pe bază de clorură de benzalconiu nu au nicio interdicţie. Potrivit reprezentanţilor Houston NPA, acestea pot fi utilizate oricând de oricine.