de Cătălina Tăgârţă
V-aţi accidentat pe terenul de sport, aţi suferit o întindere musculară sau pur şi simplu v-aţi lovit la picior? Acum aveţi la dispoziţie o nouă metodă rapidă şi eficientă pentru combaterea durerii. Este vorba despre un plasture analgezic, cu efect răcoritor, rapid şi de durată, pentru calmarea durerii provocate atât de entorse, tensiune musculară, întinderi, cât şi a disconfortului muscular sau articular.
Senzaţia de rece diminuează umflăturile
Terapia prin frig sau crioterapia este recunoscută din timpuri străvechi pentru eficienţa sa în reducerea durerii şi a inflamaţiei acute. Hipocrate utiliza zăpada sau gheaţa pentru a ameliora durerile. În Evul Mediu, aplicarea de gheaţă era folosită ca metodă de anestezie preoperatorie. În zilele noastre, aplicarea pungii de gheaţă pe locul unei lovituri a devenit un gest reflex. Astfel, se poate simţi imediat pe propria piele cum senzaţia de rece calmează durerea, diminuează umflătura şi înroşirea zonei respective, susţin reprezentanţii GTS Solution.
Frigul are efecte analgezice şi antiinflamatorii
Dincolo de efectul magic al compresei cu gheaţă, iată care sunt mecanismele de acţiune ale crioterapiei. Frigul determină constricţia vaselor de sânge (vasoconstricţia), ceea ce încetineşte metabolismul celular şi conduce la scăderea producţiei de toxine. Scăderea temperaturii acţionează asemenea unui anestezic local. Efectul analgezic al acestui şoc termic se explică prin blocarea transmiterii nervoase a mesajului dureros şi prin reducerea inflamaţiei. Scăderea temperaturii la nivelul pielii face ca mesajul dureros să fie transmis mai lent către sistemul nervos central, rezultând astfel o percepţie redusă a durerii de către cel care a suferit un traumatism. Efectul analgezic este maxim dacă aplicarea frigului se face imediat, în primele minute după traumatism, şi durează, după caz, de la 30 de minute până la trei ore.
Crioterapia, contraindicată în cazul inflamaţiilor cronice
Frigul protejează ţesuturile de efectele reacţiei inflamatorii. Inflamaţia apare prin secreţia unor substanţe algogene de către celulele rănite, substanţe care întreţin procesul inflamator şi fac să apară senzaţia de durere. Intervenţia rapidă prin aplicarea de temperaturi scăzute determină scăderea producţiei de substanţe algogene şi previne vasodilataţia, împiedicând formarea edemelor. Datorită crioterapiei, fenomenele inflamatorii scad în intensitate. În schimb, frigul este total contraindicat în cazul inflamaţiilor cronice, pentru care căldura este tratamentul ideal. Potrivit reprezentanţilor GTS Solution, contactul pielii cu frigul are şi acţiune miorelaxantă. Astfel, crioterapia determină o scădere a tonusului muscular şi o relaxare a muşchilor, efecte foarte importante, mai ales în cazul întinderilor musculare.
• Pentru rezultate mai bune, plasturele se aplică pe zona afectată cât mai rapid după producerea leziunii. Efectul de răcire al plasturelui (datorat conţinutului de levomentol) este resimţit imediat şi durează până la trei ore. El poate fi folosit de adulţi, femei însărcinate şi copii cu vârsta peste 6 ani
Procedură recunoscută şi recomandată de fizioterapeuţi
Senzaţia de frig ia naştere prin stimularea receptorului TR PM8, denumit şi receptorul mentolului. El este sensibil la variaţiile termice, dar şi la substanţe cu efect răcoritor, cum ar fi mentolul. Aplicat pe piele, mentolul dă senzaţia de frig, cu efect de analgezic şi anestezic local. Specialiştii în domeniul crioterapiei au creat un plasture special, analgezic, ce ia durerea imediat. Produsul a fost lansat în România de curând şi poate fi folosit şi pentru a linişti zona afectată sau inflamată.
Această metodă de crioterapie poate fi folosită, de asemenea, pentru a calma muşchii sau articulaţiile tensionate, procedură recunoscută şi recomandată de fizioterapeuţi. Prin folosirea crioterapiei s-a dovedit că această procedură diminuează în mod eficient durerea şi ajută la vindecarea leziunilor minore. Crioterapia poate fi folosită pentru reducerea tensiunii musculare, a durerii sau oboselii în cazul muşchilor sau articulaţiilor. Plasturii sunt comozi şi uşor de utilizat, se aplică direct pe piele şi pot fi folosiţi şi sub haine.