de Cătălina Tăgârță
Bolile și accidentele sunt de cele mai multe ori imprevizibile, așa că, cel puțin o dată în viață, orice român e posibil să fie nevoit să sune la Salvare. Însă, dacă vă aflați într-o astfel de situație, fiți cu băgare de seamă, căci simptomele pe care le sesizați prin telefon specialiștilor de la celălalt capăt al firului pot face diferența între viață și moarte, și, tot în funcție de acestea, Ambulanța va ajunge la dumneavoastră într-un timp mai lung sau mai scurt. Doctor Laurențiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS, ne-a explicat care sunt semnele urgențelor de grad zero.
În cazul traumatismelor majore trebuie intervenit imediat
- Domnule doctor, mai devreme sau mai târziu, cu toții apelăm la Salvare, fie că e în joc viața noastră sau a celor din jur. Însă, de-a lungul timpului, am asistat la multe situații în care Ambulanța a ajuns foarte greu. De aceea, vă rog să ne învățați ce anume trebuie să spunem când apelăm numărul de urgență 112 sau Salvarea PULS!
- Pentru început, trebuie subliniat faptul că Ambulanța sosește rapid în cazul urgențelor medicale de gradul zero care pun în pericol viața bolnavului imediat, și de aceea trebuie intervenit de ordinul minutelor. Aici sunt încadrate traumatismele majore (de exemplu, accidente, căzături etc.), dar sunt și alte situații, precum pierderile de cunoștință. În acest din urmă caz, cauzele sunt foarte multe, de la infecțioase până la infarct. Trebuie reținut faptul că pierderea de cunoștință, chiar și de scurtă durată, poate fi amenințătoare de viață, și atunci obligatoriu trebuie chemat un serviciu de ambulanță de urgență.
Pierderea cunoștinței poate fi amenințătoare de viață
- Mai amintiți și alte cauze frecvente ale pierderii de cunoștință, vă rog?
- Pot fi cauze cardiace, pe care noi le numim accidente ischemice tranzitorii, căci pot prevesti un accident vascular major...
- Pot avea la bază și o criză de epilepsie?
- Da, dar aici problema nu e amenințătoare de viață, exceptând criza de grand mal, care poate produce decesul, însă aceasta este însoțită și de convulsii. Și evident că, în timpul crizei, bolnavul poate să-și muște limba, prin cădere se poate lovi, dar, în general, e o cauză neurologică bine definită, care nu provoacă decesul. Revenind însă la întrebarea de dinainte, celelalte cauze, de origine vasculară, sunt periculoase. De exemplu, bolnavul poate face o sincopă cardiacă (deci oprirea bătăilor inimii), indiferent că e vârstnic sau tânăr. Și aici aș vrea să amintesc câteva greșeli frecvente pe care le fac, de obicei, oamenii. Dacă o femeie tânără își pierde cunoștința, oamenii o consideră „criză de isterie”, îi dă pacientei apă cu zahăr, lămâie, o stropesc cu apă, poate chiar o bat pe obraji și apoi zic: „Gata, și-a revenit”.
- Și nu-i bine că și-a revenit sau nu-i bine cum procedează cei din jur?! La ce vă referiți mai exact?
- Mă refer la faptul că episodul este uitat imediat. Pierderea cunoștinței trebuie să ridice un semn de întrebare, iar pacientul să se adreseze totuși medicului, căci cauzele pot fi diverse, de la sincopă cardiacă, trecând prin cauze neurologice, infecțioase, poate fi vorba despre orice, de aceea pacientul trebuie investigat. La fel se întâmplă și cu durerea abdominală. Mulți o pun pe seama indigestiei, dar poate fi o gastroenterocolită sau poate masca un abdomen acut chirurgical, mai ales că, de exemplu, apendicele sau colecistul care perforează are la un moment dat o perioadă de acalmie, care e foarte înșelătoare. Bolnavul zice: „Gata, mi-a trecut, m-am făcut bine”, dar acela este, de fapt, momentul în care se inițiază peritonita. Și, practic, dintr-o afecțiune locală se trece la această complicație. Așa că nu trebuie ignorată.
Convulsiie, un element esențial
- Ce alte situații de urgențe medicale ar mai fi?
- În unele cazuri e posibil să nu apară durere, dar pur și simplu trăsăturile feței se „strâmbă”, persoana nu mai vorbește, se bâlbâie, nu poate rosti unele cuvinte, e dezorientată temporo-spațial. Toate acestea sunt semne care indică urgențe majore.
- Să revenim la durerea mare de burtă. Vine ambulanța pentru acest motiv?
- Contează foarte mult și afecțiunile de care persoana în cauză suferă. Dacă știe că are ulcer, pe medic îl interesează dacă durerea este cea obișnuită sau dacă e însoțită de manifestări neobișnuite, cum ar fi vărsături cu sânge, dezorientare în spațiu. De exemplu, pacientul poate spune: „Mă doare stomacul de înnebunesc”, iar în urma consultului medicul să-și dea seama că nu are nicio afecțiune digestivă, ci, din contră, e vorba despre un infarct miocardic inferior, care se manifestă cu tulburări digestive. În niciun caz un medic de pe Salvare nu va lăsa acasă un infarct, dând tratament de ulcer. Ambulanța vine mai repede dacă persoana spune că e vorba despre o pierdere de cunoștință, că e suspiciunea unui accident vascular, dar trebuie descrise foarte bine simptomele în toate aceste situații. Adică să spună efectiv ceea ce e dramatic și ieșit din comun, dar să nu se piardă în alte amănunte. De exemplu, de multe ori, părintele sună și spune că celui mic îi este rău, face febră, îi curge nasul, transpiră, dar uită elementul esențial: că face convulsii. Deci, dintr-o dată, faptul că face convulsii transformă acel apel în urgență de grad zero.
Atenție la amorțeli sau „gheară” în capul pieptului!
- Să facem o listă a simptomelor care fac diferența între urgențe de gradul zero și urgențe întârziate!
- Pe primul loc se situează pierderea cunoștinței, convulsiile, la glaucom - înroșirea ochiului și dureri puternice, pierderile de sânge pe orice canal neobișnuit (de exemplu, prin vomă), la infarct - „gheară” în capul pieptului, semne neurologice (modificări ale fizionomiei, dezorientare temporo-spațială, imposibilitatea de a rosti bine cuvinte, amorțeli, furnicături...). Apoi, diabeticii insulino-dependenți, care pot fi în comă hiperglicemică sau hipoglicemică, pot transpira sau pot face convulsii, caz care-i transportă în urgență majoră.
- Dar pietrele la rinichi pot fi urgențe medicale?
- Nu. Durerea e foarte mare, insuportabilă uneori, dar colica renală nu e amenințătoare de viață.
Semnele neurologice sunt amănunte importante
- Ce ne spuneți despre puseul hipertensiv? Pentru asta vine Salvarea?
- Da. Dar e o urgență întârziată. Și contează foarte mult și tensiunea obișnuită, dacă omul este sub tratament. Una e să spună: „Mi-a crescut tensiunea de la 20 la 22”, alta să apară și semne neurologice, amănunte foarte importante, care fac diferența între viață și moarte.
- Deci, în funcție de asta, Ambulanța sosește în 10 minute sau în două ore...
- Exact.
- Ambulanța PULS cu ce afecțiuni se întâlnește cel mai des pe teren?
- Afecțiunile sunt foarte diverse. Însă cei care sună la 021/9733 sunt siguri că li se vor rezolva în timp util atât urgențele medicale, cât și cele medicale, fiindcă PULS acordă asistență medicală la domiciliu, poate recolta orice analiză acasă, iar în două-trei ore avem rezultatul, se fac ecografii abdominale la domiciliu și multe altele. Deci e o minipoliclinică la domiciliu.