de Cătălina Tăgârță
Organe foarte importante pentru funcționarea organismului, precum creierul, plămânii, inima și rinichii conțin apă în proporție de 65%-85%. Oasele conțin și ele apă în proporție de până la 20%. Contrar așteptărilor, cea mai mare cantitate de apă nu se află în sistemul circulator, ci este stocată în cele 100 de trilioane de celule ale corpului. Însă, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele se deshidratează. În acest context, hidratarea corectă este un factor de prevenție pentru boli și o măsură de menținere a vitalității și tinereții organismului.
Femeile au mai multe celule adipoase
Organismul uman are nevoie de apă pentru a funcționa corect. La naștere, corpul unui bebeluș conține 75% apă, însă, la un an, procentul se micșorează cu 10%, indică U.S. Geological Survey. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru conține tot mai puțină apă. Astfel, la maturitate, bărbații au 60% apă, femeile 55%, iar vârstnicii doar 50%. Desigur, acestea sunt niște medii generale, iar procentul de apă din corp variază de la un individ la altul. De exemplu, cu cât cineva este mai musculos, cu atât e mai „bogat” în apă. Și, interesant este că femeile au mai multe celule adipoase, iar acest lucru determină și un procent mai mic de apă, comparativ cu bărbații. Nu este deci întâmplător faptul că bărbații par să-și conserve tinerețea mai bine decât femeile.
Tenul, zbârcit fără apă
În aceste condiții, iată răspunsul la întrebarea „De ce faimoșii doi litri de apă pe zi?” - fiindcă tenul suferă fără apă, iar acidul hialuronic contribuie la hidratarea tisulară. Deci sănătatea organismului este întreținută de o hidratare corectă, iar un articol publicat în American Journal of Lifestyle Medicine, de la Tufts University, Boston, explică faptul că hidratarea cu adevărat eficientă nu se obține doar din lichide, ci mai ales din alimente. Specialista explică faptul că, spre deosebire de apa băută, cea din alimente aduce un plus de beneficii: induce o sațietate mai bună într-un aport caloric mai redus, facilitând astfel scăderea ponderală și, în plus, pătrunde și hidratează organismul treptat, având efect antiaging.
Trebuie echilibrat nivelul de electroliți din corp
Hidratarea corespunzătoare prin alimentație este importantă pentru a evita apariția durerilor de cap, a stărilor de amețeală sau a celor de oboseală. Pe lângă alte probleme create de deshidratarea țesuturilor organismului, toate acestea pot fi evitate cu un aport constant și corect de apă băută, dar și de alimente bogate în apă, care să refacă atât rezervele consumate ale organismului, precum apa eliminată prin transpirație și urină, cât și rezervele celulare.
În lipsa unei hidratări constante, apa părăsește celulele și intră în sistemul circulator sau este folosită pentru procese importante precum reglarea temperaturii corpului, echilibrarea nivelului de electroliți din corp, sintetizarea unor secreții precum salivă, lacrimi, dar și pentru lubrifierea articulară, care asigură lejeritatea mișcărilor. De asemenea, apa asigură menținerea unui pH optim în organism, iar acest lucru determină reacții metabolice în condiții optime.
Cele mai mari rezerve, în straturile profunde ale epidermei
Cele mai mari rezerve de apă se află în straturile profunde ale epidermei, de aceea se spune că pielea feței suferă fără apă. Canale microscopice (denumite și aquaporine) controlează transportul intracelular al apei și, cu cât structura acestei rețele de canale este mai bună, cu atât apa este mai bine distribuită în piele. De aceea, o rețea de aquaporine intactă este principala condiție a unei hidratări corespunzătoare. Capacitatea pielii de a reține și de a transporta apa în interiorul corpului este esențială, la fel ca și capacitatea ei de a preveni deshidratarea. Deși consumul de apă este important pentru sănătatea noastră generală, nu este suficient să bem apă pentru a preveni deshidratarea pielii.
Acidul hialuronic oferă ţesuturilor elasticitate
Hidratarea țesuturilor este asigurată și de acidul hialuronic, prezent în majoritatea țesuturilor și a lichidelor biologice. Acest acid, care ajută la stocarea apei în corp, oferă țesuturilor proprietăți deosebite de elasticitate și rezistență la șoc. Este un component foarte importanți ai structurilor articulare, dar și ai pielii, tocmai pentru că oferă suport și contribuie la întreținerea fibrelor de colagen și de elastină, conferind umplerea și mărirea volumului tisular prin acumularea de apă. De asemenea, acidul hialuronic este important datorită interacțiunii lui cu fibrele de colagen și de elastină, pe care le mențin într-o proporție optimă, conferindu-le proprietatea de a menține umiditatea.
Aproape jumătate din acidul hialuronic se regăsește la nivel cutanat, în spațiul intercelular. Acesta contribuie la „imobilizarea” apei în țesuturi, modulând volumul dermic și consistența tisulară. Dincolo de proprietățile de hidratare, impactează proliferarea celulară și procesele reparatorii tisulare și, în plus, protejează structurile tisulare profunde de acțiunea negativă a razelor ultraviolete. La nivelul lichidului sinovial, prezența acidului hialuronic cu masă moleculară mare asigură lubrifierea necesară și, prin proprietățile sale vasco-elastice, contribuie la absorbția șocurilor, reducând uzura articulară. Iată ce puteți face în acest caz! Pe lângă aportul constant de lichide, ajutați corpul să-și mențină tinerețea şi să-și refacă rezervele de apă la nivel celular. Astfel, se asigură funcționarea optimă a organelor și conservarea tinereții țesuturilor.
Printre efectele dovedite se află îmbunătățirea structurii și mobilității articulațiilor, care se poate traduce prin refacerea cartilajelor, îmbunătățirea mobilității articulației, deoarece crește gradul de lubrifiere a lichidului sinovial, protejează cartilajul de distrugerile provocate de unele enzime, medicamente antiinflamatoare, corticoterapice, acțiunea radicalilor liberi și procese autoimune.