Main menu

header

  Mesele de Crăciun şi de Anul Nou sunt printre cele mai îmbelşugate la români. În fiecare an ne-am obişnuit să auzim ştiri despre sute de persoane ajunse la Urgenţe din cauza toxiinfecţiilor alimentare, indigestiilor sau a abuzului de alcool. Din acest motiv ar fi mai simplu să nu se ajungă la doctor şi să se ţină cont de anumite „trucuri” alimentare. Astfel, este indicat să gustaţi din toate mâncărurile, mergând pe premisa: „Puţin şi des!”

Mâncaţi, dar nu vă săturaţi!

  În perioada Sărbătorilor de iarnă, bogăţia şi multitudinea felurilor de mâncare sunt foarte tentante pentru majoritatea românilor, iar carnea de porc este la mare preţ. Se ştie că preparatele din porc sunt greu digerabile, iar excesul v-ar putea cauza neplăceri, indigestii sau stări de vomă. Cu atât mai mult, cu cât mulţi creştini au ţinut Postul Crăciunului. Din aceste motive, este important să mâncaţi cu măsură. De asemenea, nu uitaţi, caloriile nu ţin cont că sunt Sărbători, ele se depun!

Un pahar cu lapte înainte de culcare face minuni

  Multe alimente sunt bogate în grăsimi, iar în combinaţie cu alcoolul vă pot provoca arsuri la stomac şi indigestie. Înainte de a vă înfrupta cu caltaboşi, sarmale, fripturi, ar fi bine să ţineţi cont de câteva sfaturi utile. După cum probabil ştiţi, digestia începe încă din gură, prin salivă. De aceea, mâncarea trebuie mestecată cât mai bine înainte de a fi înghiţită, altminteri veţi avea o digestie grea, urmată de dureri de stomac. Fructele trebuie mâncate cu cel puţin o oră înainte de masă, deoarece, mâncate după masă, îngreunează digestia şi provoacă balonarea. Înainte de a dormi beţi un pahar cu lapte. Acesta anihilează orice urmă de substanţe, cum ar fi cele lăsate de usturoi, prevenind arsurile stomacale.

Limonadă pentru mahmureală

  Excesul de băuturi alcoolice vă poate da dureri de cap a doua zi, după petrecere. Pentru a preveni stările de vomă şi pentru stoparea durerilor de cap, băutura cea mai de preţ este… limonada. Sucul proaspăt de la o lămâie, amestecat cu una sau cu două linguriţe cu zahăr şi apă, vă pune rapid pe picioare. În general, alcoolul deshidratează organismul şi de aceea simţiţi nevoia să beţi cât mai multă apă. Totuşi, când vă treziţi, nu beţi apă, pentru că aveţi toate şansele să căpătaţi o durere mare de cap, iar starea de mahmureală nu va dispărea. Beţi prima dată limonadă, dacă puteţi mâncaţi şi ceva uşor, şi abia după hidrataţi-vă cu multă apă. Pe lângă stările de vomă înlăturate de limonadă, aceasta vă vitaminizează organismul şi previne stările gripale. Pentru fiecare pahar cu apă se iau câte două linguriţe cu zahăr şi o lămâie sau numai jumătate din aceasta, după gust. Se pune zahărul într-un vas, se toarnă apă rece şi se amestecă mereu până se topeşte zahărul. Se adaugă puţină zeamă şi coajă de lămâie. Se acoperă şi se pune la rece. După câteva ore se strecoară şi se toarnă în pahar. Se serveşte cu câte o felie de lămâie pe marginea fiecărui pahar.

Cinci condimente sănătoase

  Pe lângă faptul că dau mâncărurilor o aromă deosebită, condimentele pot însemna şi un plus de sănătate. Caloriile conţinute de acestea sunt considerate de nutriţionişti ca fiind insignifiante, un motiv în plus pentru a le folosi în meniul zilnic. Experţii sunt de părere că pe primul loc în topul celor mai sănătoase condimente se situează… piperul. Acesta acţionează în special asupra tractului digestiv, fiind totodată o sursă de vitamine A, K, calciu, cupru, fier, magneziu şi potasiu. Al doilea din seria celor cinci condimente ce nu ar trebui să lipsească din farfurie este chimenul, fiind un antiinflamator de excepţie. Acesta are proprietăţi diuretice şi serveşte drept remediu pentru cazurile de diaree. Dulcea nucşoară, cel de-al treilea condiment, combate stările de greaţă şi vărsăturile. Totodată, ajută şi la o bună digestie. Poate fi folosită şi pentru a trata cancerul tractului digestiv sau ca anestezic, datorită calităţilor antibacteriene. Al patrulea condiment, scorţişoara, controlează colesterolul şi este antioxidantă. De asemenea, atenuează durerile acute abdominale, previne coagularea, controlează cantitatea de zahăr din sânge şi îmbunătăţeşte activitatea sistemului digestiv. Cel din urmă condiment este cimbrul. Vechii egipteni îl foloseau pentru a-şi curăţa dinţii şi pentru a avea o respiraţie proaspătă.
Claudia Stan
„Niciun aliment nu trebuie pus la întâmplare”

  Pâine, legume, brânză, lapte, ouă. După cumpărături, produsele ajung să fie puse haotic în frigider. Mare greşeală! Depozitarea greşită a alimentelor duce la stricarea acestora, la pierderea vitaminelor sau chiar la infestarea lor cu anumite toxine. Profesor doctor Alexandru Oproiu (foto), formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România, vă sfătuieşte cum să depozitaţi corect alimentele: „Niciodată zarzavaturile nu trebuie puse lângă carne. De asemenea, ouăle cumpărate de la ţărani şi care nu sunt spălate nu ar trebui să intre în contact cu produsele vegetale. Este necesar să existe o selecţie foarte bine făcută de gospodine în bucătărie. Fiecare aliment necesită un spaţiu numai al lui, respectiv brânzeturile la locul lor, legumele la fel şi carnea cât de departe de acestea. Niciun aliment nu trebuie pus la întâmplare!”