de Cătălina Tăgârță
Sinuzita este boala care constă în inflamarea acută sau cronică a mucoasei ce căptușește sinusurile nazale. La baza acesteia pot sta numeroase cauze, de la afecțiuni dentare până la aerul condiționat, însă doctor Maria Beuran (foto), medic primar ORL la Centrul Mediclass, la Spitalul Clinic Colțea, și șef de lucrări la UMF București, ne-a spus mai multe despre acest subiect.
„Confundată cu algii cranio-faciale”
- Doamnă doctor, fiindcă de multe ori sinuzita e confundată cu o simplă durere de cap, vă rog să ne spuneți care sunt simptomele acestei afecțiuni!
- De multe ori e confundată cu reacția sinusală - deci cu răspunsul dureros al sinusurilor la intemperii. Poate fi confundată și cu algii cranio-faciale (determinate la rândul lor de spondiloză cervicală, extracția unei măsele de minte sau suferința ei), ce pot determina o nevralgie care iradiază și către maxilar, de pildă. Medicul specialist ORL-ist confirmă diagnosticul de sinuzită supurată, acută, numai imagistic, când datele culese din urma dialogului cu pacientul sunt foarte importante, iar la tomografia computerizată se vede puroi în sinus. Atunci este sinuzită supurată acută și este oportună antibiotico-terapia, iar după un prim moment de răcire al focarului e oportună și o puncție/spălătură sinuzală. Prima e importantă pentru că atunci este momentul când recoltăm pentru laborator și primim germenele incriminat, iar ulterior dăm exact antibioticul țintit.
Picăturile nazale ajută la reluarea normală a respirației
- La originea sinuzitei pot sta și probleme dentare?
- Da. Putem avea de-a face cu o sinuzită maxilară acută, dar pot fi și anomalii congenitale, când, de exemplu, individul respectiv s-a născut fără un sinus sau
cu unul supradimensionat, foarte mic ori septat. Sinusurile anterioare ale feței (și sinusurile, în general) sunt cavități pline cu aer. Întrucât toate au un orificiu comun, prin care secrețiile drenează endodorsal, iar la fiecare expir nazal se schimbă și aerul din sinus. Când nu se întâmplă asta, pentru că nasul e înfundat prin inflamația mucoasei sau printr-o barieră mecanică constituită de un sept nazal, de polipi, creste osoase, tumori, de diverse alte situații, aerul devine „stătut” într-o primă etapă și începe inflamația mucoasei sinuzale care căptușește sinusul, se transformă pelicula într-un exudat, apoi transudat... devinind purulentă/supurată. Deci avem de-a face cu sinuzitele supurate acute. Altfel, imediat ce nasul se înfundă dintr-un motiv sau altul, sinusurile reacționează, pacientul resimte senzația de cap greu. Și asta pentru că se întrerupe ventilarea/circularea permanentă, continuă și fiziologică a aerului din sinusuri. La început, e o reacție sinuzală, nu e constituită sinuzita. Pacientul pune picături în nas și se reia respirația nazală...
„Palparea făcută de specialist e foarte însemnată”
- Spuneați că pacientul simte capul greoi. Durerea apare într-o anumită zonă a capului sau...?
- Nu neapărat. Sigur că vara, când pacientul expune fața transpirată la aerul condiționat, mucoasa sinuzală reacționează. Punctele sinuzale sunt dureroase și palparea făcută de specialistul ORL e foarte însemnată când în sinus e supurație. Durerea spontană poate să fie în cadrul unei nevralgii.
- Cât de mult poate dăuna aerul condiționat?
- El poate dăuna în primul rând persoanelor sensibile, care au sinuzită cronică. Aceasta ar rămâne mută, în perioadă de acalmie îndelungă, dacă n-ar deranja-o aerul condiționat.
- Deci persoanele care n-au avut până acum sinuzită nu e obligatoriu să reacționeze la aerul condiționat...
- Teoretic, da, dar depinde și de timpul de expunere, de gradul temperaturii, de cât de încălzit este pacientul înainte. În general, e bine ca mobilierul într-un birou să fie pus astfel încât aerul condiționat să nu bată direct către față, ceafă, coloană, umăr, deci nu direct pe corp.
„Cura radicală vizează îndepărtarea mucoasei distruse”
- Odată pus diagnosticul, în ce constă tratamentul sinuzitei?
- Acesta vizează în primul rând faza în care pacientul vine la consult. Într-o sinuzită supurată acută, la început răcim focarul prin antiinflamatorii, prin dezobstrucție și dezinfecție nazală (cu instalații nazale, aerosoli). Dacă radiaografia ne confirmă secreție purulentă în sinus facem puncții și spălături sinusale; iar dacă ne indică distrucția mucoasei sinusale se oportunizează de la bun început cura radicală: operația, care vizează îndepărtarea mucoasei distruse. Dar dacă mucoasa este indemnă (sănătoasă) și doar conținutul sinusului este purulent se indică puncția și spălătura sinusală și nu trebuie să ne repezim la chirurgie. Acum există metode endoscopice netraumatice, în care se aspiră și se curăță sinusul foarte bine în timp ce pacientul doarme, dar acestea poartă, totuși, marca unei intervenții chirurgicale. Și atunci trebuie să repetăm procedura la două-trei zile, chiar și până la 12 spălături sinusale.
Spălăturile se realizează cu anestezie locală
- Și fiecare se face cu anestezie?
- Anestezia este de contact, locală, pentru că acul de puncție intră prin orificiul nazal și se îndreaptă - în cazul sinuzitei maxilare, de pildă - către peretele sinusal, iar lichidul de spălătură antrenează conținutul patologic al sinusului printr-un orificiu natural, care drenează în nas. Dacă este delicat executată, cu anestezie de contact, operațiunea nu e dureroasă, iar pacientul simte o ușurare imediat ce, suflându-și nasul, aerul expirat drenează din sinus lichidul de spălătură cu conținutul patologic din sinus. Urmează controlul radiologic/imagistic al sinusului după câteva spălături sinusale, iar în majoritatea cazurilor ne bucurăm că nu mai e nevoie de operație.
- Poate fi prevenit în vreun fel procesul supurativ?
- Da. Ca să nu se mai repete procesul inflamator trebuie să-i recomandăm pacientului să-și trateze problemele dentare; să rezolve chirurgical obstrucțiile nazale care i-au determinat problema (exemplu: rezecția septului nazal, ablația vegetațiilor adenoide etc.).
Cu bilet de la medicul de familie procedurile sunt gratis
- Toate procedurile amintite sunt decontate de Casa de Asigurări?
- În spitalul de stat nu prea internăm pacienți ca să le facem spălături sinusale; ci doar dacă, făcând tratamentul medicamentos și puncții, problema tot nu se rezolvă, iar o a doua imagine radiologică ne indică faptul că supurația încă există, iar mucoasa sinusală e distrusă. În acest caz, cu bilet de trimitere de la medicul de familie internăm pacientul pentru cura radicală (fie că e clasică - deci chirurgicală, fie endoscopică). Și aceasta sigur că este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.
- Dar pentru spălături, de exemplu, pacienții plătesc?
- Procedurile efectuate în Ambulator sunt decontate dacă pacienții vin cu adeverință de salariat și bilet de trimitere de la medicul de familie.