de Gabriela Niculescu
O alimentaţie săracă în săruri induce deficienţe în structurile ţesuturilor, în funcţionarea corectă a proceselor metabolice, dar şi o mineralizare insuficientă. Aceasta din urmă determină apariţia stărilor de oboseală, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scăzută, iar în cazul celor mici, dezvoltarea insuficientă a oaselor şi a vederii. Tocmai de aceea am ales să vă prezentăm o serie de alimente alcaline și acide care ne influențează pozitiv și, după caz, negativ evoluția organismului.
Aciditatea excesivă lezează rinichii, plămânii și ficatul
Acidul şi nivelul alcalin sunt măsurate pe o scală a pH-ului, astfel că o creştere a acidităţii determină scăderea pH-ului şi instalarea acidozei, în timp ce o creştere a alcalinităţii face ca nivelul pH-ului să crească şi deci să apară alcaloza. În general, nivelul pH-ului sangvin trebuie să aibă valori între 7,35 şi 7,45 - uşor alcalin. Cel mai la îndemână mod de a menţine acest nivel constant este printr-o alimentaţie alcalină, care ajută pH-ul sângelui să se menţină în limitele normale fără prea mult efort. În acest sens, doctorul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma, sfătuieşte ca dieta, 60%-80%, să fie constituită din alimente ce conţin elemente alcaline şi, 20%-40%, din alimente ce conţin elemente acide. Aciditatea excesivă duce la îmbolnăvirea organelor prin care se excretează acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele.
Produsele din fiecare categorie care mențin pH-ul scăzut
Iată ce alimente alcaline recomandă specialiștii: legume precum ridichi, dovleac, cartofi noi, salată verde, pătrunjel, usturoi, vinete, conopidă, busuioc, coriandru, andive, varză, mazăre, chilli, asparagus și altele.
Fructe precum avocado, lămâie, nucă de cocos proaspătă, grepfrut etc.
Cereale şi leguminoase precum știr, mei, linte, soia, kamut, orez brun, fasole.
Seminţe - migdale, seminţe de in, de susan, de floarea-soarelui, cocos etc.
Uleiuri de in, de avocado, de cocos și altele.
Germeni de soia, de ridiche, de broccoli, de quinoa, și nu numai.
Verdeaţă variată, din care amintim mlădiţe de grâu, de orz, de ovăz, de pir târâtor, de coada-calului, iar lista poate continua.
Pâine, iar aici avem ca variante pâinea cu germeni și lipia cu drojdie.
Ceaiuri precum cele alb și verde.
Preferatele care... dăunează
Din dieta acidă fac parte foarte multe produse preferate de dumneavoastră, dintre care amintim: carne - de viţel, porc, pește, vânat, midii, cârnaţi, slănină etc.; lactate precum unt, brânză, lapte, zer, frişcă, brânză de soia; ouă; îndulcitori ca zaharina, zaharoza, sucraloza, mierea, siropul de arţar, de roşcove, siropul de fructoză; băuturi energizante: cafea, ceai negru, băuturi pasteurizate, cele care conțin cacao, dar și altele; sosuri ca maioneza, wassabi, muştar, ketchup. În concluzie, evitați alimente procesate precum pâinea, pastele, cerealele, cafeaua, zahărul, produsele în conservă, deoarece contribuie la inducerea stării de hiperaciditate. Alimentele integrale şi neprocesate aduc cele mai multe beneficii pentru menţinerea unui pH echilibrat al sângelui. „Dacă sunteţi adepţii unei diete raw, deşi nu sunt multe alimente acide incluse în această dietă, vă puteţi baza pe banane, coacăze, mure, prune, orez brun, dovleac, cacao sau fistic”, susține doctorul imunolog.
„Dieta bogată în alimente proaspete, în proporţie de 80%, scade nivelul de infertilitate“
Problema alimentaţiei şi atenţia pe care aceasta o necesită au o importanţă cu atât mai mare în cazul femeilor însărcinate. Specialiștii recomandă ca, în cazul viitoarelor mămici, alimentaţia alcalină să fie susţinută şi de suplimente prenatale ce conţin nutrienţi necesari dezvoltării armonioase a fătului şi, în acelaşi timp, care întăresc sistemul imunitar. Acestea au rolul de a ajuta la formarea cartilajelor, oaselor, sistemului nervos, dinţilor şi gingiilor fătului, reduc riscul apariţiei malformaţiilor sistemului nervos, ajută la dezvoltarea fizică şi neurologică a acestuia, stimulează secreţia lactică şi previne deficitul de calciu. În ceea ce priveşte alimentaţia zilnică şi alcalinitatea acesteia, doctorul imunolog Tania Bejan recomandă: „Dacă doriţi să rămâneţi curând însărcinată, orientaţi-vă alimentaţia spre una de tip alcalin, bogată în alimente proaspete şi sănătoase, în proporţie de 80%, deoarece o astfel de dietă poate determina adesea scăderea nivelului de infertilitate.”