de Cătălina Tăgârță
Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Rezultatele au fost prezentate, în premieră, cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat anul acesta la Sibiu.
„Prevalenţa obezităţii, cu mult peste estimările anterioare”
Cifrele arată că în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. La polul opus, studiul PREDATORR arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt vestul (8,2%) şi centrul ţării (9,99%). Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou-depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidenţiază o rată de depistare superioară față de cea raportată în Europa. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arată că există peste 3 milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%. „Numărul românilor cu diabet zaharat este mult mai mare decât cel al persoanelor existente în evidenţele medicilor diabetologi. Prevalenţa supraponderii şi a obezităţii este cu mult peste estimările anterioare, fapt care explică parţial prevalenţa crescută a diabetului şi a prediabetului. În acest context se impun, de urgență, măsuri de implementare a programelor naționale de prevenție a patologiei metabolico-nutriționale în populația generală a României”, a declarat profesor doctor Maria Moţa (foto jos), preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
„80% din populație prezintă anomalii ale lipidelor sangvine”
Rezultatele finale ale studiului epidemiologic PREDATORR mai arată că peste 80% din populația adultă a României, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, prezintă anomalii ale lipidelor sangvine, în timp ce peste 2,6 milioane de români, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin creşterea nivelului de acid uric în sânge). „Studiul PREDATORR a fost unul dintre principalele mele obiective când am preluat conducerea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Coordonând o societate ştiinţifică, mi s-a părut un act de responsabilitate să aflu cu ce ne confruntăm în România în privinţa diabetului zaharat. Până la PREDATORR nu aveam niciun studiu clar şi ne raportam doar la datele venite din afara ţării. Acum, după o muncă extrem de solicitantă, avem date care să ne arate situaţia diabetului zaharat în România”, a mai declarat profesor doctor Maria Moţa. Studiul a fost realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie timp de aproape un an şi jumătate, pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 3.000 de persoane, din 101 centre din ţară.
Diabeticii care consumă nuci, risc scăzut de boli de inimă
Ținând cont de numărul mare de persoane cu prediabet, iată un mic îndrumar al alimentelor extrem de sănătoase pentru diabetici, indicate în scop curativ și preventiv. E vorba în primul rând despre mere, scorțișoară, suc de citrice, pește, legume, ceai verde, nuci sau oțet. Potrivit recomandărilor făcute de specialiștii Men’s Health în cadrul unui studiu realizat în Finlanda, bărbaţii care mâncau cele mai multe mere (care sunt bogate în quercitină) aveau o speranţă de viaţă mai bună decât ceilalţi, în rândul lor înregistrându-se mai puţine decese cauzate de diabet sau boli de inimă. Pe de altă parte, studiile arată că diabeticii tind să aibă carenţă de vitamina C în organism, aşa că citricele reprezintă o gustare perfectă. Și chiar dacă vitamina C sub formă de pilulă ar putea părea o alegere mai la îndemână, citricele reprezintă o alternativă de dorit, datorită conţinutului mare de fibră.
Tot studiile au arătat că diabeticii care consumă nuci în mod regulat prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de inimă. Însă nu doar acești bolnavi au de câştigat de pe urma acestor produse, ci şi oamenii sănătoşi. În ambele cazuri, proporţia recomandată este de două-trei nuci pe zi. În ceea ce privește bolile de inimă, acestea sunt de două ori mai întâlnite în rândul diabeticilor decât în rândul celor care nu suferă de această boală. Drept urmare, dieta bogată în produse ce conțin acizi graşi Omega 3 (precum somon, sardine şi macrou) scade colesterolul rău şi nivelul trigliceridelor.
Fibrele încetinesc eliberarea glucozei în sânge
În plus, oamenii de știință subliniază faptul că o alimentaţie bogată în fibre e la fel de eficientă ca şi anumite medicamente pentru diabet. Iar dacă vi se pare obositor să calculați câte fibre conţine fiecare aliment, încercați să includeți zilnic în dietă fructe, orez brun, paste din cereale integrale. În ceea ce privește legumele, sunt recomandate toate, de la fasole până la linte. Acestea sunt bogate în proteine şi fibre, dar sărace în grăsimi, au puţine calorii și scad considerabil riscul de diabet şi boli de inimă. E cunoscut faptul că fibrele încetinesc eliberarea glucozei în sânge, prevenind urcarea şi scăderea nivelului de zahăr în sânge, care înrăutăţește diabetul şi dă senzaţia de foame.
O expertiză realizată de Centrul de cercetare în domeniul nutriţiei, din Beltsville, Maryland, a arătat că cei care includeau zilnic în alimentaţie şi jumătate de linguriţă cu scorţişoară aveau numai de câştigat, celulele lor fiind mai sensibile la insulină, convertind cu succes zahărul din sânge în energie. După 40 de zile în care li se administraseră diferite cantităţi de scorţişoară, nu numai că nivelul zahărului din sânge se echilibrase, dar s-au observat îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte sănătatea inimii. Mai mult, două linguri cu oţet, consumate înainte de masă, pot ajuta și ele la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Diagnosticul precoce vă poate salva viaţa
Diabetul nu doare, însă diagnosticat târziu vă poate schimba viața radical în rău. De aceea, e bine să urmăriți semnalele corpului, iar dacă observați: sete permanentă, gură uscată, dureri de cap, oboseală, urinări frecvente ori scăderi în greutate să vă adresați imediat medicului. Diagnosticul precoce vă poate salva viața, arată Federația Asociațiilor Diabeticilor din România!