de Cătălina Tăgârță
V-ar plăcea să vă bucurați de o baie fierbinte şi liniştitoare, iar în acelaşi timp să rezolvați tot felul de probleme de sănătate, cum ar fi cele legate de piele (inclusiv acnee), infecţii recurente, muşcături de insecte sau chiar artrite şi reumatisme? Cel mai uşor puteţi obţine acest lucru dacă mergeți la lacurile cu apă sărată din Harghita (Lacul Ursu, Aluniș etc.), însă, dacă nu aveți drum prin zonă, puteți apela la sarea de baie din Salina Praid, un remediu la îndemână ce poate fi folosit în confortul propriei case. Iar vestea bună este că produsele bio sunt purificatoare şi sănătoase pentru oricine, de aceea ele nu sunt recomandate doar persoanelor bolnave, ci și în scop preventiv.
Eficace nevralgiilor și afecțiunilor osteoarticulare
Baia cu sare 100% naturală, cum este cea din Salina Praid, stimulează circulaţia, hidratează pielea și scade retenţia apei din organism, ajută la regenerarea celulelor, detoxifică şi ajută la cicatrizarea şi la vindecarea pielii iritate. De asemenea, reduce inflamarea muşchilor şi a articulaţiilor, relaxează şi alină durerile şi rănile, întărește organismul şi combate răceala. În plus, uleiurile volatile şi plantele medicinale care intră în compoziţia sării de baie au efect de aromoterapie, ajutând la relaxarea şi revigorarea organismului, arată reprezentanții site-ului saredebaie.ro. Spre deosebire de produsele cu aditivi sintetici, cele naturale ajută la normalizarea funcţionării diverselor organe şi în acelaşi timp la tratarea diferitelor boli: nevralgice, ginecologice, dermatologice, psihice, sexologice, osteoarticulatorii. Așadar, sărurile de baie se pot folosi cu real succes în scopuri terapeutice, pentru calmarea durerilor, în tulburările circulaţiei periferice, relaxarea organismului şi combaterea stresului.
Iritațiile pielii trădează minusuri mai adânci din organism
Pielea este cel mai mare organ al corpului, aşadar, are o abilitate uimitoare de a absorbi, de a filtra toxine şi de a livra nutrienţi către organism. De asemenea, este şi cel mai vizibil semn al sănătăţii corpului ca un întreg. Când pielea prezintă probleme, cum ar fi eczeme, uscăciune, acnee, iritație, acestea trădează, de obicei, probleme mult mai adânci din organismul uman. Cum pielea este şi un organ de eliminare, corpul va împinge toxinele prin ea atunci când alte organe interne de eliminare (ficat, rinichi, intestine etc.) sunt supraîncărcate. Organele interne bolnave, vătămate pot să facă absorția mineralelor mult mai dificilă, aşadar, băile cu sare sunt o soluţie salvatoare: mineralele vor fi absorbite prin piele şi vor fi folosite de organism după necesităţi.
Petreceți în cadă între 15 şi 30 de minute
Pentru a permite esenţelor să-şi facă efectul, timpul petrecut în cadă este foarte important și trebuie să fie de cel puţin 15 minute. Spre exemplu, salvia este relaxantă, euforică şi afrodiziacă, lavanda alungă insomniile, menta calmează durerile de cap și echilibrează starea emoţională, rozmarinul revigorează, trandafirul are efect calmant şi antidepresiv (băile cu petale de trandafiri erau preferatele Cleopatrei). Sarea de baie alungă insomniile, ajută pielea să respire, are efecte dezinfectante şi antiinflamatorii, însă, pentru a vă bucura de beneficiile lor, e bine să faceți o cură de cel puțin zece zile consecutiv.
E suficient să turnați circa jumătate de kilogram de sare de baie în cada plină cu apă, însă e bine de știut că, după cele
15-30 de minute de relaxare și terapie liniștitoare, nu trebuie să vă spălați deloc și nici să vă ștergeți! Mai întâi aşteptați să se usuce sarea pe piele, apoi eventual îndepărtați surplusul cu mâna sau cu un prosop. Senzaţia de usturime de la început este normală şi va trece repede.
Săpunul are efecte miraculoase împotriva acneei
Pentru îngrijirea de zi cu zi a pielii puteți apela și la săpunul de sare. Puțin cunoscut, acesta are capacitatea de a regla pH-ul, e ideal pentru pielea uscată, dar și pentru cea grasă, are efecte miraculoase împotriva acneei și a diferitelor boli de piele (eczeme, alergii, ciuperci, utilizarea frecventă poate vindeca și foliculita). În plus, poate fi folosit chiar și după bărbierit (în loc de loțiune de ras) sau pentru îngrijirea mâinilor.
Acest produs se foloseşte pe pielea curată şi umedă, apoi se lasă să se usuce. Ulterior, stratul de sare de pe piele îl îndepărtați uşor cu mâna sau cu un prosop. Însă, înainte de a folosi ulei pentru hidratare, aşteptați cel puțin 20 de minute. Specialiștii de la saredebaie.ro recomandă ca pe pielea tratată cu un astfel de săpun să nu folosiți cremă, ci doar ulei.
Un astfel de săpun de sare ajunge cam două-trei luni. La început, trebuie folosit după fiecare spălare, după aceea, pe măsură ce pielea devine din ce în ce mai sănătoasă, numai când e nevoie.
Studiu: Produsul cu aditivi sintetici provoacă dependenţă
Cercetătorii de la The Scripps Research Institute, din SUA, au descoperit faptul că sarea de baie poate provoca o dependenţă mai puternică decât metamfetamina. Însă, studiul face referire la sarea de baie cu aditivi, existentă pe scară largă pe piață, ci nu la cea 100% naturală. Prima este derivată din catinona, o substanţă activă care se găseşte într-o plantă numită „khat”. Utilizată frecvent, în timp ea strică procesul de înlăturare a unor neurotransmiţători precum dopamina, noradrenalina şi serotonina din sinapse. Reacţia imediată este de perturbare a activităţilor cerebrale care controlează dorinţa, plăcerea, cunoaşterea şi mişcarea muşchilor. Cei care folosesc acest produs au la început o stare de euforie, activitate fizică crescută şi lipsa dorinţei de a dormi şi de a mânca. Ei vor să aibă parte din nou de senzaţiile oferite de acest produs şi apelează la el în cantităţi şi mai mari, însă reacţiile devin mai grave, chiar punându-le viaţa în pericol.