de Carmen Ciripoiu
Produs-minune prin conținutul de albumine și vitamine, oul a început, în sfârșit, să fie apreciat pentru incredibila sa valoare terapeutică.
Celebrul macerat din coji
Cunoscut încă de pe vremea bunicilor, maceratul din coji de ouă va rămâne remediul cu cele mai remarcabile rezultate în tratarea lipsei de calciu, osteoporozei, parodontozei, gravidiei sau alăptării. Se aleg cojile albe de ouă, se spală foarte bine, se usucă, apoi se pisează foarte fin sau se dau prin râșnița de cafea. Se combină două părți de praf de coji de ouă cu trei părți de miere și o parte suc de lămâie, se omogenizează amestecul și se pune într-o sticlă închisă ermetic. Se lasă la macerat șapte zile, agitând zilnic soluția. Se recomandă o lingură de trei ori pe zi, diluată în sirop sau în ceai. Tratamentul durează o lună. Este important ca, înainte de întrebuințare, soluția să se agite foarte bine. Binefacerile ouălor în problemele oculare au fost descoperite încă din vechime de chinezi, care au arătat că acest aliment incredibil poate trata cu succes congestia ochilor și este un adjuvant excelent în lupta cu cataracta. Pentru îmbunătățirea vederii, se fierb 20 de ouă proaspete, care se strivesc apoi cu tot cu coajă și se fierb din nou împreună cu 500 g soia neagră. Se consumă o lingură pe zi din această compoziție. Psoriazisul este o maladie în care ouăle ajută foarte mult. În acest caz, se recomandă un preparat din două ouă proaspete, ținute în oțet timp de o săptămână. După această perioadă, se scurge oțetul și se sparg ouăle într-un vas curat, amestecând până la omogenizare. Se ung locurile afectate cu acest preparat de mai multe ori pe zi. Preparatul se va păstra doar la rece, ferit de lumină.
Adjuvant pentru Alzheimer
Mai multe studii făcute în străinătate au demonstrat faptul că în gălbenuș se află o substanță, colina, cu rol foarte important în transmiterea impulsurilor nervoase, care este destul de deficitară la persoanele care suferă de Alzheimer sau demență senilă. De aceea, consumul unui gălbenuș pe zi este indicat pentru prevenirea acestei afecțiuni. Și tot micuțul ou are un aport important de aminoacizi esențiali și vitamine în boli ca rahitismul, anemia sau avitaminoza. Dacă pe vremuri se spunea că un consum regulat de ouă poate duce la apariția unor boli ale arterelor, și asta ca urmare a conținutului ridicat de colesterol conținut de gălbenuș, astăzi, alte studii au spus exact contrariul, și anume faptul că ouăle reprezintă, de fapt, o metodă profilactică pentru aceste boli. De aceea, specialiștii recomandă un ou, două pe zi și pentru a reduce riscul de infarct miocardic. Curele de două săptămâni în care se consumă unul sau două gălbenușuri pe zi sunt și un mijloc foarte bun de prevenire a trombozelor. Puternicele substanțe cu efect antioxidant din ou stopează și procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule bolnave, de aceea gălbenușul poate fi consumat cu succes de femeile care prezintă riscul de a dezvolta cancer la sân.
Un sprijin real în tulburările de memorie
O cură de o lună, timp în care se vor consuma două gălbenușuri pe zi, aduce un aport mare de lecitină organismului. De aceea, oul este considerat un remediu de excepție în tratarea tulburărilor de memorie. Sindromul de oboseală cronică sau deficitul de atenție se remediază tot cu ajutorul ouălor. Tratamentul durează o lună, iar cinci zile pe săptămână se vor mânca pe zi câte două ouă. Ideal ar fi ca acestea să fie asociate cu spanac, leurdă sau urzică, renumite pentru capacitățile lor de revigorare a organismului. Tot studiile au scos la iveală și faptul că înlocuirea cărnii cu ouă este una dintre cele mai eficiente măsuri prin care colesterolul poate fi ținut sub control. Specialiștii recomandă oul și persoanelor care au suferit de fracturi sau tulburări de calcifiere, datorită conținutului său de vitamina D naturală, esențială pentru fixarea calciului în oase. De aceea, se recomandă a se consuma unul sau două ouă proaspete pe zi, în cure de 45 de zile. În combinație cu spanacul, oul este remediul ideal pentru persoanele care suferă de dureri de articulații sau membre lipsite de mobilitate. În acest caz, ouăle se vor consuma doar fierte alături de spanac, în cure de minimum trei luni, câte patru zile pe săptămână. Pentru cei supraponderali sau persoanele care vor să slăbească, oul este o adevărată binefacere. Pentru efecte miraculoase, ouăle se vor consuma fierte, dimineața, la micul dejun. Ușor de digerat și de asimilat, ouăle sunt alimentul ideal și pentru femeile însărcinate. Se recomandă consumul a două ouă pe zi, cinci zile pe săptămână, tot la micul dejun. Același tratament este foarte bun și în momentul alăptării, ouăle având rolul de a stimula producția de lapte. Suplimentarea consumului de ouă ajută totodată organismul să lupte cu infecțiile, dar și cu afecțiuni tumorale, cum ar fi cancerul ovarian sau cel de prostată.
ATENŢIE! Pentru a evita infectarea cu salmonela, ouăle vor fi spălate înainte de a fi folosite.
Stop fumatului!
Și iată o veste bună și pentru fumători! O cantitate mai mare de gălbenuș consumată zilnic vă ajută să scăpaţi de acest viciu. Și tot gălbenușul, dar amestecat cu lapte cald, este recomandat și împotriva tusei convulsive la copii, având un efect imediat de calmare. Și, pentru că are rolul de a drege vocea, oul este de un real ajutor și cântăreților. Se pune la fiert un ou, iar când acesta începe să dea în clocot se extrage, se face o micuță gaură în coajă și se consumă doar albușul. În acest fel vor fi înlăturate și răgușeala, și inflamațiile faringo-laringiene. Tratamentul durează trei luni. Un tratament de reîntinere excelent este consumul dimineața a două gălbenușuri amestecate cu puțină sare și puțin ulei de măsline. După doar o lună, efectul este uimitor! Pentru că fierul conținut de ouă este, potrivit specialiștilor, cel mai ușor asimilabil, oul trebuie să fie nelipsit din alimentația celor care suferă de anemie feriprivă, alături de urzici, spanac, sfeclă roșie și leurdă.
Tratament de excepţie pentru tuberculoză
Maceratul obținut din ou, hrean și miere este extrem de valoros în lupta cu bolile de plămâni, de la o simplă răceală până la bronșită cronică, pneumonie, tuberculoză sau cancer la plămâni. Pentru prepararea acestuia aveţi nevoie de 1 kg hrean, 1 kg miere, 1 litru de pălincă, 12 ouă proaspete și zeama de la 1 lămâie. Modul de preparare este următorul: ouăle, bine spălate, se pun cu tot cu coajă într-un borcan peste care se toarnă sucul de lămâie. După 12 ore de macerat, se scot ouăle, se sparg, se bat și se pun din nou în borcan. Se adaugă apoi hreanul, mierea și pălinca și se mai lasă încă nouă zile la macerat. Se consumă în fiecare zi o lingură înainte de mesele principale. În caz de arsuri se fierb câteva ouă tari, se sfărâmă gălbenușurile, apoi se mai țin pe foc timp de 40 de minute, mestecând continuu, după care se adaugă ulei de măsline. Cu acest preparat se ung locurile afectate.