de Daniela Anton
Sezonul cald agravează toate problemele dermatologice, deoarece, sub acţiunea directă a soarelui, transpirăm mult, iar razele UV atacă epiderma. În aceste condiţii, cele mai comune afecţiuni ale pielii pot degenera, mai ales când mergeți la plajă.
Eczema
Unul dintre principalele simptome ale acestei afecţiuni de natură alergică sau infecţioasă este uscăciunea pielii - o caracteristică ce se accentuează prin expunerea la soare. Ca să preveniți agravarea eczemei şi a manifestărilor ei (pe lângă uscăciune, mai poate fi vorba şi despre roşeaţă sau mâncărime), trebuie să vă hidratați cât mai bine: să beți multă apă şi să aplicați, pe zonele afectate, creme foarte grase.
Petele de bătrâneţe
Sunt numite, popular, pete de la ficat, însă dermatologii le numesc lentigo. Sunt pete colorate, de la roşu clar până la maro închis, ce apar în timp, din cauza expunerii repetate la razele solare. Le puteţi atenua folosind creme hidratante şi depigmentante şi, obligatoriu, creme de fotoprotecţie când faceți plajă.
Keratoza
Această afecţiune e puţin vizibilă, însă este detectată, de regulă, prin atingere, fiindcă produce nişte excrescenţe solzoase. Victimele ei sunt bărbaţii cu chelie - leziunile apar, de obicei, pe scalp şi/sau pe faţă, din cauza expunerii repetate la soare. Deşi leziunile în sine nu sunt periculoase, e bine să cereți părerea medicului imediat ce observați că se extind.
Herpesul bucal
Veziculele pline cu lichid sau ulceraţiile roşii, dureroase, care apar în jurul gurii, sunt determinate de infecţia cu virusul herpes simplex tip 1, declanşată adeseori de expunerea la soare. Dacă aveți o astfel de problemă, este bine să aplicați cât mai repede, pe leziunile herpetice, un unguent cu aciclovir şi să evitați plaja între orele 10:00 şi 16:00.
Rozaceea
Cunoscută şi sub denumirea de cuperoză, rozaceea apare punctual, în anumite zone ale feţei - pomeţi, frunte, între sprâncene - şi se manifestă prin eritem (roşeaţă), papule (mici umflături), vinişoare dilatate, uneori şi senzaţia de arsură. Sub impactul razelor solare şi al temperaturii ridicate, aceste simptome se pot agrava, de aceea, persoanele afectate trebuie să evite plaja între orele 10:00 şi 16:00, să folosească pălării şi produse de fotoprotecţie - creme şi loţiuni cu factor de protecţie solară minimum 30.
Prea multe aluniţe? Mergeţi la plajă numai cu acordul medicului!
Aveți alunițe și vreți să mergeți la plajă? Deoarece incidenţa cancerului cutanat (melanomul) a crescut în ultima vreme şi pentru că soarele este mai puternic, aluniţele necesită o atenţie specială. Iată de ce este bine să mergeți la dermatolog înainte de a face plajă. Aluniţele, atâta vreme cât au o formă regulată şi nu îşi schimbă nuanţa (maro sau cafeniu), sunt total inofensive. Dacă însă au o formă neregulată, culoarea nu este aceeaşi pe toată suprafaţa şi tind să se înnegrească în timp sau, mai rău, sângerează, există riscul să degenereze în melanom - un tip de cancer de piele foarte agresiv. Aceste detalii le poate observa doar medicul dermatolog, folosind dermatoscopul. De asemenea, dacă aveți multe alunițe, evitați cât mai mult soarele. În plus, folosiți creme cu factor de protecție maximum 50, cu care să vă dați cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a merge la plajă, și evitați expunerea directă la soare între orele 10:00 și 16:00.
Aparent, acneea se ameliorează vara. În realitate, e ascunsă sub bronz. Dacă ştiți că aveți un ten cu probleme, e indicat să evitaţi expunerea la soare, pentru că pot apărea reacţii de fotosensibilitate. Medicul dermatolog vă poate recomanda creme speciale