de Cătălina Tăgârță
Sindromul premenstrual (cunoscut și sub denumirea de PMS) nu este un mit. Acesta se manifestă prin stări de irascibilitate, de furie, tristeţe, depresie, tendinţa de a plânge, balonare, durerea sânilor. Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre femei experimentează simptome specifice sindromului premenstrual, acestea putând apărea cu cinci-zece zile înainte de menstruație. Iar circa 5% dintre femei au simptome atât de severe, încât se impune solicitarea ajutorului medical.
Manifestat prin balonare, acnee și durere
Cel mai frecvent afectate de sindromul premenstrual sunt femeile care au trecut printr-o schimbare hormonală majoră, aşa cum se poate întâmpla după naştere, după un avort spontan sau după anumite intervenții, cum ar fi ligaturarea trompelor uterine. De asemenea, și persoanele care întrerup contraceptivele orale pot observa o accentuare a simptomatologiei sindromului premenstrual până la restabilirea echilibrului hormonal. Simptomele PMS sunt foarte multe: balonare şi retenţie de lichid, umflarea dureroasă a sânilor, acnee, herpes sau susceptibilitatea la izbucnirea unui herpes recidivant, creştere în greutate de până la circa două kilograme (în urma retenţiei de lichid), dureri de cap, de coloană, de muşchi sau de articulaţii, irascibilitate, anxietate, depresie. De asemenea, unele persoane pot prezenta dorinţe imperioase pentru unele alimente, în special dulci sau sărate, insomnie, somnolenţă şi astenie sau, dimpotrivă, surplus de energie, valuri de căldură sau greţuri, constipaţie, diaree sau tulburări urinare. Un număr mai mic de femei pot resimţi simptome mai intense: crize de plâns, atacuri de panică, gânduri de sinucidere, comportament agresiv sau violent. Atenție, însă! Nu e obligatoriu ca să aibă cineva toate simptomele amintite. Fiecare persoană este unică și poate resimți PMS în felul său. Oricum ar fi însă, situația nu este una plăcută, motiv pentru care este bine să luați măsuri.
Rezultatul unui dezechilibru hormonal
Din păcate, deși cercetătorii consideră că sindromul premenstrual este rezultatul unui dezechilibru hormonal, natura acestuia este încă incertă. Spre exemplu, unii oameni de știință consideră că o lipsă a vitaminei B6 sau a unor acizi graşi esenţiali este o posibilă cauză a acestei probleme. Pentru a verifica dacă este așa, puteți lua suplimente de vitamina B6. Dozele recomandate sunt 50-100 miligrame vitamina B6 zilnic, cu creşterea treptată a dozei dacă este necesar. Apoi, în cazul în care PMS este caracterizat prin cefalee, ameţeli, palpitaţii, creşterea poftei de mâncare şi o dorinţă imperioasă de ciocolată, reprezintă, de fapt, rezultatul unui deficit de magneziu provocat de stres. Conform acestei teorii, ingestia de ciocolată (un aliment bogat în magneziu) poate fi de mare ajutor. De asemenea, nutriţioniştii recomandă suplimentarea acestor elemente cu circa 250 miligrame magneziu zilnic. Pe lângă magneziu și vitamina B6, uneori sunt prescrise şi suplimente de calciu, zinc, cupru, vitaminele A şi E, precum şi diverşi aminoacizi şi enzime. Mai mult, unele cercetări au indicat că deficitul alimentar de acizi graşi poate contribui la sindromul premenstrual.
Faceți zilnic 30 de minute de mișcare
Totuși, pentru a pune un diagnostic corect și a primi tratament corespunzător este bine să vă faceți un jurnal în care să notați simptomele vreme de două-trei luni. Astfel, veți observa cu câte zile înainte de menstruație începe starea de rău, cât durează etc.
Pe lângă suplimentele amintite, tratamentul sindromului premenstrual constă în administrarea de medicamente pe bază de reţetă sau în apelarea la terapii alternative. Printre modificările stilului de viaţă se numără reducerea consumului de cofeină şi alcool, respectarea programului de somn (opt ore pe noapte) şi consumul unor alimente sănătoase, pe bază de carbohidraţi şi de fibre. Lipsa de somn poate exacerba oboseala, iritabilitatea şi alte simptome emoţionale. De asemenea, este indicat să se facă 30 de minute de exerciţii fizice, de câteva ori pe săptămână; iar activităţile relaxante precum yoga, masajul sau băile cu spumă sunt şi ele recomandate. Unii medici prescriu tratamente hormonale (estrogen, progesteron), însă, din cauza riscurilor pentru sănătate, multe femei preferă să încerce mai întâi metodele alternative.
Dormiți mai mult în săptămâna de dinainte de ciclu
Studiile au arătat că gimnastica efectuată în mod regulat diminuează simptomele sindromului premenstrual, probabil prin stimularea eliberării de endorfine şi alte substanţe chimice din creier, ce contribuie la ameliorarea stresului şi la îmbunătăţirea dispoziţiei. Pentru a ține la distanță PMS se recomandă ca măcar cu cinci-zece zile înainte de menstruație persoanele în cauză să adopte o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre, să evite sarea, cantitățile mari de zahăr şi produsele lactate. De asemenea, e bine să reducă pe cât posibil și nivelul de stres, să doarmă mai mult în săptămâna dinaintea menstrei, eventual să administreze suplimentele amintite, să facă băi calde, îndelungate, pentru a uşura tensiunea şi stresul. În plus, să se evite alcool înaintea menstrei, întrucât poate agrava depresia, cefaleea şi oboseala, asociate cu sindromul premenstrual, şi poate declanşa dorinţe alimentare imperioase. Mai mult, pentru ameliorarea durerilor musculare şi de coloană asociate cu sindromul premenstrual pot fi de ajutor o sticlă cu apă caldă, o pernă electrică sau pungi cu ulei de ricin.
Mlădiţele de zmeur pot fi de ajutor
Multe femei susțin că scapă de simptomele sindromului premenstrual cu ajutorul unor remedii naturiste. Iată câteva dintre acestea: extractul de zmeur (fie din mlădiţe, fie din fructe) - tratamentul trebuie urmat trei luni. Picăturile (20-30) administrate zilnic, într-un pahar cu apă, dimineața, calmează crampele menstruale. Util ar putea fi şi extractul de Vitex Agnus Castus (cunoscut în popor sub denumirea de piperul călugărului), care se găsește pe piață sub formă de suplimente. Luată zilnic, planta reduce simptomele premenstruale și are și un efect pozitiv asupra fertilităţii feminine. De ajutor în PMS mai pot fi ghimbirul, muşeţelul, păpădia şi uleiul de primula. Din plantele amintite se face ceai, din care se bea zilnic în perioada dinainte de ciclu, iar uleiul se va lua înainte de masă, la fel ca extractul de zmeur.