de Cătălina Tăgârţă
Bolnavii de cancer au acum şansa de a beneficia în mod gratuit de radioterapie IMRT-VMAT, un tratament unic în acest moment în România şi una dintre procedurile cel mai performante împotriva maladiilor cumplite de care suferă aceștia. Totul este posibil datorită campaniei „Dăruim speranţa bolnavilor de cancer”, derulată de Asociația „Dăruieşte Viaţă”, împreună cu un centru medical privat.
Tehnica permite un control foarte precis al radiaţiilor
Prin intermediul acestui program vor fi oferite lunar, timp de șapte luni, cinci planuri complete de tratament prin radioterapie IMRT-VMAT. Această tehnică permite un control foarte precis al radiaţiilor: acestea mergând doar pe tumoarea în sine, protejând în acelaşi timp ţesuturile sănătoase. Bolnavii care doresc să beneficieze gratuit de acest tratament modern e bine să știe că înscrierile se pot face descărcând formularul publicat pe site-ul www.daruiesteviata.ro.
Pentru a scoate în evidență beneficiile noii metode terapeutice, reprezentanții Asociației „Dăruiește Viață” au făcut cunoscut cazul Mădălinei, o tânără de 32 de ani diagnosticată cu cancer la sân, care a urmat recent programul de radioterapie IMRT-VMAT în singura clinică din România care asigură acest tip de tratament. „Anul trecut, în toamnă, am primit un diagnostic cumplit: cancer! După patru luni de chimioterapie, în care tumoarea se micşorase cu 80%, am făcut dublă mastectomie cu reconstrucţie imediată, pentru a preîntâmpina orice risc. La două luni după operaţie, am făcut radioterapie IMRT-VMAT în zona gâtului şi la sânul drept, acolo unde fusese localizată tumoarea, pentru a «steriliza» zona respectivă, având în vedere că mi-au fost afectaţi şi ganglionii. Ca reacţii adverse de la radioterapie am avut mici arsuri (similare celor solare) pe zona supusă iradierii şi uşoare dificultăţi la înghiţire. Sper ca, prin povestea mea, oamenii să înţeleagă că a fi diagnosticat cu cancer nu e sfârşitul lumii. Acum mă simt în formă şi de curând m-am reapucat de sport. Înainte de diagnosticare mergeam la sală de şase ori pe săptămână, iar acum vreau să îmi recapăt «pătrăţelele» de pe abdomen”, a mărtuirisit Mădălina.
Poate fi administrată înainte sau după chimioterapie
Radioterapia poate fi administrată înainte de operaţia chirurgicală, pentru a micşora tumoarea, iar după intervenție, pentru a opri creşterea celulelor canceroase care ar putea rămâne în organism. De asemenea, aceasta poate fi administrată și înainte, în timpul sau după chimioterapie ori după tratamentul hormonal, pentru a îmbunătăţi rezultatele generale obținute. Tratamentul poate fi utilizat pentru a vindeca multe tipuri de cancer apărute în aproape orice parte a corpului. În România, anual, 100.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer. Dintre aceştia, peste 70% au nevoie de radioterapie, dar, din păcate, mai puțin de 27% dintre ei au acces la tratament în clinicile de stat, care folosesc aparate vechi şi proceduri depăşite, cu efecte secundare severe.
E nevoie de 70 de acceleratoare liniare
Cel mai recent raport cu privire la situaţia secţiilor de radioterapie a fost realizat în 2007. În acel moment, România avea nevoie de 70 de acceleratoare liniare, dar beneficia doar de 11 acceleratoare şi de 25 de aparate de radioterapie depăşite. Între timp, situaţia s-a înrăutăţit, pentru că nu s-a făcut nicio investiţie în acest domeniu. „În momentul de faţă, în ţările civilizate se face doar radioterapie ţintită, cu scopul de a iradia cu doză maximă ţesutul tumoral şi de a afecta cât mai puţin ţesutul sănătos. În spitalele de stat din România nu există acest tip de radioterapie, iar aparatele existente sunt insuficiente, listele de aşteptare ajungând adesea şi la câteva luni. Cancerul nu ştie să stea pe o listă de aşteptare. Vrem ca în 2014 pacienţii să beneficieze de tratamente din 2014. Parteneriatul cu singura clinică din România care asigură radioterapie IMRT-VMAT poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru 35 de bolnavi de cancer”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreşedinte al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.
Diagnosticul incomplet înseamnă tratament greșit
Un alt proiect derulat de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” și util bolnavilor este „Bursa de Fericire”. Lansat la sfârșitul anului 2013, acesta este o platformă online de strângere de fonduri, care transparentizează investiţiile companiilor sau persoanelor fizice în proiectele pentru dotarea şi modernizarea centrelor oncologice din România. „Până acum, investiţiile la «Bursa de Fericire» au depăşit suma de 1 milion de euro. Asociaţia este în discuţii avansate cu Ministerul Sănătăţii, în vederea obţinerii decontării analizelor pentru diagnosticarea în profunzime a cancerului. În acest moment, în România, pacienţii cu cancer de sânge nu beneficiază de un set complex de analize, care să le permită medicilor să îi trateze corect. În lipsa acestor analize, pacienţii pot fi diagnosticaţi greşit, pot urma tratamente prescrise greşit, iar şansele lor la viaţă pot fi diminuate dramatic”, a mai spus Oana Gheorghiu.
Calendarul programului
Campania a fost lansată în această lună și se va termina la 31 martie 2015. Atenție, însă! Ea se adresează doar persoanelor care au peste 18 ani în momentul înscrierii. Astfel, pentru luna septembrie, înscrierile se pot face până la 24 septembrie, iar la 30 septembrie vor fi anunțați online și prin telefon pacienții care vor beneficia de tratament. De la 1 octombrie 2014, calendarul desfășurării lunare a campaniei este: 1-24 - perioada de înscriere; 25-30/31 - perioada de selecție, iar în prima zi lucrătoare din luna următoare vor fi anunțați beneficiarii celor cinci planuri de tratament. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul campaniei: www.daruiesteviata.ro.