de Diana Tudor
Steriletul sau dispozitivul intrauterin, așa cum mai este numit acesta, este unul dintre mijloacele de contracepție cu mare succes în rândul femeilor din întreaga lume. Este ideal pentru doamnele cu o viață sexuală activă, care nu vor să aibă grija pilulelor contraceptive, și are o eficacitate de până la 97%-99%. Cu toate acestea, el poate fi folosit doar la indicația medicului, în urma unui consult ginecologic amplu. Aflăm mai multe despre posibilitățile sale de utilizare de la conferențiar doctor Monica Cîrstoiu (foto), medic primar obstetrică-ginecologie, șeful Clinicii Obstetrică-Ginecologie III, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
Se montează cu anestezie locală de un cadru medical
- Ce rol are steriletul în procesul de protecție sexuală?
- Steriletul este un dispozitiv intrauterin cu rol contraceptiv. Deși previne o sarcină nedorită, acesta nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Steriletul este un mic dispozitiv din plastic care se montează în interiorul uterului, unde eliberează foarte lent fie ioni de metale, fie levonorgestrel, un hormon progesteronic care împiedică migrarea spermatozoizilor, a ovulului, precum și deplasarea și fixarea celulei-ou în mucoasa uterină, prevenind în acest fel sarcina.
- Este dureroasă montarea steriletului?
- În primul rând, este important să atragem atenția asupra faptului că steriletul va fi montat exclusiv de un cadru medical bine instruit în efectuarea acestei manevre. Procedura se efectuează, în cele mai multe cazuri, în timpul menstruației, deoarece în acel moment colul este deschis și montarea dispozitivului este puțin dureroasă. Manevra se efectuează cu anestezie locală și este foarte puțin dureroasă pentru majoritatea femeilor.
- După montarea steriletului, va fi acesta perceput ca un corp străin care incomodează femeia?
- Durata de timp în care o pacientă se acomodează cu dispozitivul intrauterin este variabilă și depinde și de tipul de sterilet, și de mecanismul de acțiune al acestuia - dacă este sau nu hormonal. Majoritatea pacientelor îl tolerează bine încă din prima lună în care îl folosesc. Există totuși situații în care acestea pot resimți dureri pelvine sau sângerări pe cale vaginală disfuncțională. În astfel de cazuri, femeile trebuie să se adreseze medicului curant, pentru un consult de specialitate.
Este contraindicat femeilor însărcinate
- Care sunt contraindicațiile utilizării steriletului?
- Steriletul reprezintă o modalitate reversibilă de contracepție, așadar el previne o sarcină nedorită, dar poate fi extras în orice moment. Montarea unui dispozitiv intrauterin este contraindicată în caz de: sarcină, boală inflmatorie pelvină acută sau cronică, cervicită sau vaginită acută, endometrită după naștere sau după avort, tumori maligne ale tractului genital feminin, anomalii uterine congenitale, cum ar fi uterul dublu sau anomalii dobândite precum fibroamele uterine care deformează cavitatea uterină. Toate acestea pot afecta inserția sau extragerea steriletului sau pot provoca hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții produsului.
- Care este durata de întrebuințare a steriletului? Femeile trebuie să facă controale regulate pentru întreținerea sa?
- Durata de întrebuințare a unui dispozitiv intrauterin variază în funcție de tip și de mecanismul de acțiune. Astfel, steriletele care eliberează ioni de metale grele au o durată de întrebuințare de cinci ani. În cazul celor cu mecanism hormonal de acțiune, durata de întrebuințare depinde de concentrația totală de progesteron. Cele cu concentrație mare de progesteron, respectiv 52 mg levonorgestrel, pot fi utilizate cinci ani, iar cele cu concentrație mică de progesteron, respectiv 13,5 mg levonorgestrel, pot fi utilizate trei ani. Cu toate acestea, pacientele trebuie să efectueze controale periodice, pentru a se asigura că steriletul este situat într-o poziție corectă și că nu există semne de infecție.
Dispozitivul hormonal, recomandat pentru sângerările disfuncționale
- Care sunt consecințele utilizării steriletului pe o perioadă mai îndelungată decât cea indicată de medic?
- În cazul în care o pacientă utilizează un dispozitiv intrauterin pe o perioadă mai îndelungată decât cea recomandată de medic și de producător, există riscul apariției unei sarcini nedorite. De asemenea, steriletul se poate coroda și se poate încastra, rămânând fixat în peretele cavității uterine, unde determină o reacție inflamatorie care predispune la infecții și la complicații ulterioare foarte severe.
- Este expulzia steriletului un mit sau un adevăr? Dacă vorbim despre un fenomen real, în ce condiții se poate întâmpla acest lucru?
- Expulzia steriletului nu este un mit, însă nu este niciun fenomen frecvent. De cele mai multe ori, expulzia spontană apare în primele trei luni de utilizare la pacientele multipare, adică la cele care au avut mai multe nașteri, existând sau nu o anatomie și o structură a uterului modificate. Mai rar, expulzia spontană a steriletului apare traumatic, după sau în timpul contactului sexual și accidental, atunci când pacienta își extrage singură dispozitivul intrauterin din greșeală.
- Care e rolul steriletului hormonal și în ce condiții poate fi montat?
- Așa cum am menționat anterior, actualmente există două tipuri de dispozitive intrauterine cu mecanism de acțiune hormonal. Dispozitivul cu concentrație mică de progesteron este indicat doar ca metodă de contracepție reversibilă, iar dispozitivul cu concentrație mare de progesteron este indicat atât pentru efectul contraceptiv, cât și pentru sângerările disfuncționale. Totuși, indicația este strict individualizată, în funcție de tipul de patologie și de profilul hormonal, necesitând indicația unui medic specialist.
Stiati că steriletul...
… se poate folosi și de femeile care nu au născut?