de Diana Tudor
Colecistectomia laparoscopică este metoda chirurgicală modernă de tratament a litiazei veziculei biliare, afecţiune cunoscută în limbajul popular sub numele de pietre la fiere. Boala se manifestă prin formarea de pietre în vezicula biliară, având ca simptom principal durerea intensă, ce se resimte în special după consumul de alimente grase. Colecistectomia laparoscopică are indicaţii şi în cazul colecistitei acute sau al icterului mecanic, însă poate fi practicată în aceste situaţii doar de chirurgii experimentaţi. Aflăm mai multe informații despre acest subiect de la conf. dr. Ion Daniel (foto), medic primar chirurgie generală, șeful Clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
Persoanele obeze, predispuse la apariția litiazei biliare
- Care este mecanismul de formare a pietrelor biliare?
- Litiaza biliară este o problemă destul de comună, care poate părea chiar banală, însă, în anumite circumstanţe, există riscul de apariție a complicațiilor severe. Bila, lichidul secretat de ficat, este un produs absolut necesar digestiei, mai ales digestiei grăsimilor. Ea se acumulează în acest mic rezervor numit veziculă biliară şi, la un moment dat, compoziţia chimică a lichidului se alterează mai ales din cauza acumulării de colesterol. Ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi, pe care o consumăm ani de-a rândul, apar și calculii biliari. Un abuz alimentar poate să agraveze o boală preexistentă, de aceea, pacienții trebuie să aibă grijă ce mănâncă, în special în perioada Sărbătorilor, când mesele sunt bogate în grăsimi.
- Care este profilul pacientului care suferă de litiază biliară?
- Persoanele predispuse la apariţia pietrelor la fiere sunt cele care au o greutate peste normal, deci persoanele supraponderale şi obeze. Mai mult de jumătate dintre pacienţii pe care noi îi operăm au probleme cu greutatea. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la apariția bolii, iar acest lucru este legat de o anumită constelaţie hormonală, care cauzează o anumită lentoare a veziculei biliare. În ceea ce priveşte prevenirea litiazei biliare, acest lucru presupune un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie fără colesterol, în care să se reducă grăsimile animale, ouăle şi brânzeturile.
Durerea sub coasta dreaptă, primul simptom
- Pe lângă durere, ce alte simptome mai apar?
- Litiaza biliară poate evolua o perioadă fără simptome remarcabile. În această fază, boala nu este diagnosticabilă prin examen clinic, însă ea poate fi depistată de medici încă din stadiul de „nisip” dacă se efectuează o ecografie abdominală. Primele forme de manifestare ale bolii sunt durerea ușoară, asemănătoare unui disconfort, sub coasta dreaptă, cu iradiere în spate, spre umăr. Durerea poate apărea mai ales după un prânz mai bogat în grăsimi. Simptomatologia poate evolua către o criză prelungită, cu dureri intense, vărsături sau chiar o stare febrilă, care poate semnala apariţia colecistitei acute. Agravarea bolii presupune blocarea colecistului, migrarea calculilor și, în final se ajunge la pancreatită acută, care se vindecă mai greu decât o simplă litiază biliară. De aceea, este recomandat ca pacienții să se prezinte la medic de la primele semne, când rezolvarea chirurgicală, mai ales în condițiile tehnologice de astăzi, este foarte ușoară.
- Este posibilă eliminarea naturală a pietrelor la fiere?
- Eliminarea naturală a pietrelor la fiere este un mit. Au existat încercări științifice de dizolvare a calculilor biliari cu diferite substanțe sau spargerea lor cu ultrasunete, însă aceste încercări au fost descurajate de ideea că fragmente de piatră se pot antrena pe canalul biliar, pe care pot să-l blocheze, conducând apoi la apariția unor complicații precum icterul şi pancreatita. Standardul de aur în rezolvarea pietrelor biliare rămâne chirurgia laparoscopică, o intervenţie chirurgicală uşoară, care îi permite pacientului să fie externat în două-trei zile şi să îşi poată relua precoce activitatea.
„După operaţie, pacientul trebuie să rămână internat 24-48 de ore”
- În ce constă tratamentul chirurgical al litiazei biliare?
- Principiul metodei constă în îndepărtarea veziculei biliare, cea în care s-au format pietrele, cu ajutorul unor instrumente miniaturale introduse în abdomen prin patru miniincizii de aproximativ 1 cm fiecare. În cadrul operaţiei de colecistectomie laparoscopică, chirurgul inspectează întregul abdomen, pentru a descoperi eventuale boli asociate, după care începe operaţia propriu-zisă. Urmează apoi manevre chirurgicale prin care se doreşte desprinderea veziculei biliare de pe suprafaţa ficatului, zonă denumită sugestiv „patul colecistului”. Apoi, vezicula biliară va fi golită de conţinut cu ajutorul aspiratorului şi al unei pense care extrage pietrele. După extragerea pietrelor, bila îşi reduce dimensiunile, fapt ce permite scoaterea acesteia printr-unul dintre orificiile făcute în abdomen. Uneori, se montează un tub de dren sub ficat pentru 24 de ore.
- Vorbiți-ne, vă rog, despre recuperarea postoperatorie.
- După operaţie, pacientul trebuie să rămână internat 24-48 de ore, timp în care îşi va putea relua treptat alimentaţia, respectiv: lichide în prima zi, hidrolactate în a doua zi. Referitor la alimentație, aș dori să atrag atenția asupra unui alt mit. Contrar gândirii comune conform căreia după scoaterea colecistului va fi necesar un regim alimentar special pentru tot restul vieţii, acest lucru nu este adevărat. După operaţie, organismul suplineşte foarte bine lipsa veziculei biliare, drept pentru care puteți mânca orice. Desigur, un regim alimentar sănătos și cumpătat este recomandat tuturor pacienţilor, fără excepţie! Un alt mit este legat de riscurile apariției cancerului colorectal la bolnavii colecistectomizați. Studii serioase au spulberat de mult această supoziție.
Intervenţie fără cicatrice majore
- Ce tip de anestezie se efectuează pentru colecistectomia laparoscopică?
- Tipul de anestezie utilizat în colecistectomia laparoscopică este anestezia generală, ca de altfel în toate intervenţiile chirurgicale laparoscopice. Aceasta oferă o relaxare completă a muşchilor abdomenului, oferindu-i astfel medicului chirurg mobilitatea de care are nevoie pentru manevrarea instrumentelor laparoscopice în interiorul abdomenului.
- Din ce este alcătuit instrumentarul laparoscopic?
- Un sistem de acest tip este alcătuit din trei instrumente laparoscopice și o cameră video miniaturizată. Există un dispozitiv de umflare a abdomenului cu gaz inert, respectiv dioxid de carbon, care va crea un spațiu suficient pentru mișcarea instrumentelor laparoscopice. Așa cum vă spuneam, există și o cameră video care transmite imaginea din interiorul abdomenului pe un ecran aflat în sala de operație, pe care medicul chirurg îl urmărește pe tot parcursul intervenției și cu ajutorul căruia are posibilitatea de a manevra instrumentele laparoscopice miniaturale în interiorul abdomenului pentru a elimina vezicula biliară. Avantajul folosirii instrumentarului laparoscopic este că reduce agresivitatea asupra organismului, lăsând doar cicatrice minore, şi permite o recuperare mai rapidă.