de Georgiana Mihalcea
Adesea, în timpul verii ne confruntăm cu temperaturi extrem de ridicate care ne afectează pe toți, deopotrivă, dar mai ales pe cei care suferă de boli cronice. Dintre acestea, cele care se agravează în timpul sezonului cald sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile neurologice, astmul, bolile vasculare și osteoporoza. Așadar, pentru persoanele diagnosticate cu asemenea afecțiuni, această perioadă a anului poate fi un motiv de îngrijorare. Dacă nu se ține cont de anumite sfaturi medicale, situația se poate agrava destul de mult.
Read more: Boli care se agravează vara şi soluţii pentru fiecarede Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Persoanele care obișnuiesc să meargă pe bicicletă sau pedalează acasă au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta dureri de genunchi și de artrită dureroasă în această parte a corpului, relevă unul dintre cele mai ample studii pe această temă, efectuat de experții americani.
Read more: Pedalarea, cel mai eficient exerciţiu preventiv împotriva durerilor de genunchide Camelia Onciu
Sezonul estival a început și gândul ne zboară la vacanță. La munte, la mare, la țară sau în mari orașe, oriunde doriți, numai acasă nu este bine să vă petreceți concediul. Vacanțele au efecte benefice pentru corp și minte și chiar și pentru performanțele la serviciu.
Read more: De ce avem nevoie de vacanţă?de Roxana Istudor şi Adrian Barna
ADHD (tulburare de hiperactivitate, cu deficit de atenție) este considerată în general o afecțiune a copilăriei. Dar un număr tot mai mare de adulți suferă de simptomele specifice, care pot duce la afectarea activității profesionale.
Read more: Când creierul funcţionează diferit… ADHD. Deficitul de atenţie care afectează viaţa şi muncade Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Inteligenţa artificială poate diagnostica precoce insuficienţa cardiacă
Inteligența artificială ar putea juca un rol esențial în diagnosticarea precoce a persoanelor care prezintă risc de insuficiență cardiacă, deoarece este capabilă să identifice anomalii greu de detectat, arată o nouă cercetare din cadrul Facultății de Medicină a Universității Dundee, din Scoția. Tehnologia a fost folosită pentru a cerceta înregistrările electronice de sănătate și scanările cardiace ecocardiografice, pentru a se identifica pacienții cu insuficiență cardiacă. Învățarea profundă a inteligenței artificiale a fost apoi utilizată pentru a se identifica anomalii ce ar putea crește riscul.
Read more: Stiri sanatoasede Georgiana Mihalcea
Tulburările de mișcare pot avea un impact negativ asupra bunăstării persoanelor afectate, prin controlul limitat sau absența acestuia asupra modului în care se mișcă anumite părți ale corpului nostru. Cea mai cunoscută astfel de afecțiune este boala Parkinson, dar din această categorie fac parte și persoanele care suferă de distonie. Doctor Liviu Cozma (foto sus), medic neurolog specializat în tulburările de mișcare de la Clinica Neuroaxis, spune că distonia nu reprezin- tă o afecțiune în sine, ci este un sindrom ce poate cuprinde mai multe simptome și semne, cu diferite cauze. Există mai multe tipuri de distonii, unele forme pot afecta fața și maxilarul, gâtul, limba și corzile vocale sau ochii.
Read more: Poate apărea în orice zonă a corpului Medic Liviu Cozma: „Distonia este un fenomen neurologic care...de Georgiana Mihalcea
Multe lucrări științifice au arătat că a patra artă este mult mai mult decât o încântare pentru simțuri. Știința a demonstrat că, pe lângă declanșarea eliberării hormonului dopamină, ascultarea muzicii ne poate stimula funcțiile cerebrale, poate ameliora simptomele de anxietate și stres și ne poate ajuta să rămânem concentrați. Este, de asemenea, un stimulent puternic pentru creierul nostru. Și asta, chiar și atunci când începe să îmbătrânească, după cum relevă o nouă cercetare.
Read more: Muzica încetineşte declinul cognitiv al celor în vârstăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Aproape oricine s-a confruntat cel puţin odată cu senzaţia bruscă de frig însoţită de un tremur involuntar, care poate dura câteva secunde sau o perioadă mai îndelungată. Este vorba despre frisoane, care deşi nu constituie o senzaţie obişnuită, iar de multe ori generează şi un oarecare disconfort, nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare. Specialiștii punctează reperele frisoanelor neînsoțite de febră.
Read more: Ce sunt şi ce declanşează frisoanele în absenţa febreide Monica Beleneş
Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Din nefericire, șansele de supraviețuire sunt reduse, mortalitatea ajungând la cote alarmante peste tot în lume. Statisticile arată că în România, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian și mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Doctor Dragoș Median (foto), oncolog în cadrul spitalului Filantropia, ne-a explicat ce pot face femeile pentru a nu ajunge în situații critice și cum se poate menține sub control boala.
Read more: Doctor Dragoş Median: „Cancerul ovarian înseamnă o proliferare tumorală malignă apărută la nivelul...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Electroliții - substanţe minerale - sunt compuşi care joacă roluri esenţiale într-o gamă variată de procese fiziologice şi biochimice. Echilibrul dintre fluidele corpului şi electroliţi este foarte important pentru funcţionarea celulelor.
Read more: Compuşi indispensabili vieţii Electroliţii şi rolul lor major în procesele fiziologice ale...de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Oul este unul dintre alimentele cele mai controversate şi studiate, din perspectiva beneficiilor, dar şi a efectelor adverse pe care le poate avea asupra sănătăţii. Totuși, acest aliment legendar continuă să furnizeze surprize și să demoleze mituri. Cercetările de dată recentă plasează ouăle nu doar printre prietenii curelor de slăbire, ci și în rândul inamicilor degenerării maculare.
Read more: Ouăle protejează împotriva degenerării maculare