Main menu

header

Sănătatea generaţiilor viitoare, în pericol Tulburările de alimentaţie se extind rapid în rândul copiilor şi adolescenţilor

964 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Oamenii de știință trag de ceva vreme un serios semnal de alarmă legat de creșterea fără control a tulburărilor de alimentație, care au ajuns să afecteze și copii din clasele primare. Mult mai mult decât legate strict de hrană, aceste probleme fac parte dintr-un tablou complex de afecțiuni mintale și necesită de foarte multe ori intervenția experților medicali și a psihologilor.

Read more: Sănătatea generaţiilor viitoare, în pericol Tulburările de alimentaţie se extind rapid în rândul...

Medic Ioana Ioancio: „Studiul nostru a analizat impactul tulburărilor cognitive în rândul persoanelor vârstnice infectate cu COVID-19“

964 16 1de Georgiana Mihalcea

Un studiu exhaustiv realizat la Enayati Hospital dezvăluie implicațiile semnificative ale tulburărilor cognitive asupra pacienților vârstnici care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 304 pacienți, internați sau consultați în ambulatoriu în perioada iunie 2022 - martie 2023, diagnosticați sau nu cu patologie neurodegenerativă, infectați cu SARS-CoV-2. Studiul a fost realizat sub îndrumarea doamnei Ioana Ioancio (medalion), medic primar Geriatrie-Gerontologie, Secția Geriatrie-Gerontologie, Enayati Hospital. Echipa medicală a subliniat avantajele unui ecosistem integrat, care a permis monitorizarea atentă a pacienților în diverse stadii ale bolii.

Read more: Medic Ioana Ioancio: „Studiul nostru a analizat impactul tulburărilor cognitive în rândul...

Semne care pot anunţa leucemia

964 15 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Leucemia este un diagnostic grav și o boală care poate fi greu de detectat, deoarece simptomele pot indica adesea alte afecțiuni, atrag atenția experții. Totuși, unele semnale de alarmă sunt de natură să convingă orice persoană care le manifestă să meargă la un control medical amănunțit.

Read more: Semne care pot anunţa leucemia

Beneficiile pentru sănătate ale muncii flexibile

964 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pandemia globală de COVID-19 a schimbat dramatic modul în care se lucrează în toată lumea, determinând multe companii să adopte practici total noi, cum ar fi munca la distanță și orele de lucru flexibile. Dacă inițial a fost vorba despre o necesitate, rezultatele acestor măsuri nu au întârziat să apară, iar cercetările oamenilor de știință evidențiază constant noi as- pecte ale beneficiilor pentru sănătate pe care le conferă acest tip de program de muncă.

Read more: Beneficiile pentru sănătate ale muncii flexibile

Comoţia cardiacă poate cauza moarte subită

963 12 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Afecțiune intrată în prim-planul atenției lumii medicale mai recent, comoţia cardiacă este cauza de moarte subită survenită în urma unei lovituri precordiale şi apare frecvent în sport, mai ales în cel de echipă, la impacturi nu neapărat foarte intense. Cel mai adesea după un asemenea episod, victimele intră în fibrilaţie ventriculară. Şansele de supravieţuire sunt extrem de mici, dar s-au înregistrat cazuri de resuscitare cu succes dacă se realizează defibrilarea precoce.

Read more: Comoţia cardiacă poate cauza moarte subită

Boala Pick, demenţa care progresează lent

963 14 1de Daniel Alexandrescu şi Flori Pintea

Debutează mai devreme decât maladia Alzheimer și este de cele mai multe ori foarte dificil de diferențiat de aceasta. În cazul bolii Pick, cunoscută și ca demență frontotemporală, sunt atrofiate porțiuni din lobii frontali și temporali ai creierului, adică acele zone asociate cu manifestarea personalității, a comportamentului și a limbajului.

Read more: Boala Pick, demenţa care progresează lent

Perioadele prelungite de şedere pot dubla riscul de a dezvolta fibromatoză uterină

963 12 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Boală caracterizată prin apariţia de fibroame (tumori fibromatoase) sau de creşterea fibrelor într-un ţesut, fibroma- toza uterină apare în general la femeile cu vârsta între 30 şi 40 de ani. Deşi cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, se presupune că printre acestea se numără tulburările funcţionale ale ovarelor și unele obiceiuri din viața de zi cu zi.

Read more: Perioadele prelungite de şedere pot dubla riscul de a dezvolta fibromatoză uterină

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Grădinăritul şi dansul ţin la distanţă diabetul

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au realizat un studiu în urma căruia a ieșit în evidență faptul că grădinăritul și dansul, alături de mersul pe jos, sunt modalități foarte eficiente de a ține glicemia sub control. Concret, participanții au făcut aceste tipuri de activități au înregistrat un risc cu 74% mai mic de a dezvolta boala, inclusiv persoanele cu predispoziție genetică. „Această descoperire arată că printr-un stil de viață activ se poate combate o mare parte din riscul de diabet de tip II”, arată specialistul Melody Ding.

Read more: Stiri sanatoase

Se recomandă când se suspectează o aliniere anormală a oaselor Medic Andreea Guliman: „OrthoSpine şi OrthoLeg sunt radiografii panoramice cu 80% mai puţine radiaţii“

963 15 1de Georgiana Mihalcea

Examinarea radiologică digitală cu OrthoSpine și OrthoLeg, două software-uri dedicate care permit evaluarea integrală a coloanei vertebrale sau a membrelor inferioare, într-un interval scurt de timp și cu doză redusă de radiații, constituie un pas important în conduita terapeutică în ortopedie și recuperare medicală, atât în cazul adulților, cât și pentru pacienții pediatrici. Pentru a înțelege cât mai bine avantajele acestor tipuri de radiologie digitală, am stat de vorbă cu doi medici specialiști de la Clinica Medicover din Pipera care le recomandă și le folosesc cu succes de ceva timp: doctor Andreea Guliman (medalion), medic specialist în imagistică medicală, și doctor Paul Năstase, specialist ortopedie.

Read more: Se recomandă când se suspectează o aliniere anormală a oaselor Medic Andreea Guliman: „OrthoSpine...

Cea mai comună problemă a ochilor Blefarita este o inflamaţie a pleoapelor

962 11 1de Georgiana Mihalcea

O tulburare comună a ochiului, blefarita este o afecțiune caracterizată printr-o inflamație vizibilă a pleoapelor, ce devin roșii și este asociată cu senzația de mâncărime. Deși nu provoacă leziuni permanente ale vederii, blefarita generează disconfort. Poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene sau dermatită seboreică. Este esențial să se înțeleagă simptomele asociate pentru un diagnostic și un tratament corect. Femeile aflate în stadiul de pre- și postmenopauză sunt mai predispuse la disfuncția glandelor meibomiene.Z

Read more: Cea mai comună problemă a ochilor Blefarita este o inflamaţie a pleoapelor

Modul în care copiii mici sunt hrăniţi se va reflecta, mai târziu, asupra sănătăţii lor Amalia Veringă: „Diversificarea alimentaţiei începe atunci când bebeluşul şi părinţii sunt pregătiţi“

962 13 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Diversificarea alimentației presupune introducerea unor noi alimente și texturi în alimentația celui mic. Astfel, se trece de la o alimentație ce constă exclusiv în lapte la una mai variată. Despre cum facem acest proces distractiv și cum putem transforma mesele bebelușilor în momente de care se bucură întreaga familie, aflați de la Amalia Veringă (foto), consilier în psihonutriție, autorul seriei „Diversificarea modernă”, care a ajuns până acum în casele a peste 10.000 de părinți (www.parentsinc.ro).

Read more: Modul în care copiii mici sunt hrăniţi se va reflecta, mai târziu, asupra sănătăţii lor Amalia...