de Călin Popa şi Adrian Barna
Deficienţa de vitamina D stopează creşterea
Experții de la Universitatea Carolina de Nord, din SUA, au realizat o cercetare în urma căreia a rezultat că deficiența de vitamina D are rezultate dezastruoase asupra procesului de creștere. Testele pe animale de laborator au pus în evidență faptul că în lipsa acestei vitamine, exemplarele analizate au rămas mult mai mici față de cele cărora li s-a administrat o doză normală de vitamina D. Pe lângă diferențele de densitate osoasă, niveluri de grăsime, colesterol și trigliceride, s-a mai constatat faptul că lipsa acestei vitamine predispune și la obezitate.
Read more: Stiri sanatoasede Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Se spune că nu există persoană care să nu se fi confruntat vreodată cu senzația de nod în gât. Deși acest simptom este pus de cele mai multe ori pe seama stresului, poate apărea din mult mai multe cauze, care trebuie investigate de un specialist. Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de globus faringian afectează în mod egal bărbații și femeile, dar mai ales persoanele de vârstă mijlocie.
Read more: Senzaţia de nod în gât poate anunţa o boală de inimăde Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură medicală care vine în ajutorul pacienţilor cu diferite boli, maligne sau nonmaligne, hematologice sau nonhematologice, aflaţi în imposibilitatea de a se mai salva. Margit Şerban, profesor, medic primar în Hematologie şi Oncologie, cea care a şi fondat Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara, a vorbit despre transplantul de celule stem la copiii bolnavi de cancer, prin proiectul „Dăruieşte Viaţă”, ce înseamnă, cum se procedează şi care este procentul de salvare.
Read more: Doctor Margit Şerban: „Transplantul de celule stem a crescut îmbucurător rata de vindecare a...de Andrei Dicu şi Daniel Şuta
Omul și albina sunt legați mai mult decât s-ar crede. Albina este creația dumnezeiască menită să ne ofere, încă de la începutul omenirii, hrana. Mierea este alimentul care apare cel mai des în Biblie și care nu se strică niciodată. Se spune că mierea ne satisface nevoia de dulce, acoperind necesarul de iubire. Când omul nu se simte iubit, consumă dulciuri, de la bomboane la ciocolată. Cu mierea, este altă poveste... Dar dincolo de binefacerile sufletești, apidieta vindecă întregul organism...
Read more: Secretul întineririi sufletului şi al organismului: Apidietade Simona Lazăr şi Daniel Şuta
Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică în cele din urmă de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea cu un alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp după vindecarea inițială.
Read more: De ce reapare eczema exact în acelaşi loc?de Călin Popa şi Adrian Barna
Poluarea generată de trafic poate duce la Alzheimer
Experții de la Universitatea Lancashire, din Marea Britanie, au realizat o cercetare de anvergură, pe subiecți cu vârste între 11 luni și 27 de ani și au reușit să demonstreze o legătură între nanoparticulele de poluare generate de traficul rutier și de creșterea markerilor care anunță Alzheimer, Parkinson sau alte afecțiuni neurodegenerative mai târziu în viață. Potrivit experților britanici, aceste particule nocive sunt prezente în fluxul cranian al persoanelor care trăiesc în orașele afectate de poluarea rutieră, punându-le în pericol sănătatea mintală.
Read more: Stiri sanatoasede Simona Lazăr
Efectele protectoare ale consumului redus de alcool au fost puse sub semnul întrebării de un studiu american. Chiar și la doze mici, alcoolul ar crește riscul de a dezvolta cancer.
Read more: Alcoolul, consumat şi în doze mici, creşte riscul de cancerde Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Virusul ucigaş, SARS-CoV-2, a pus stăpânire pe toată planeta şi, de mai bine de opt luni, medicii fac eforturi pentru a găsi soluţii de stopare a răspândirii, dar şi de vindecare a pacienţilor infectaţi. Din păcate, odată contactat, COVID-19 poate afecta întregul organism pe care l-a invadat, iar rezultatele sunt devastatoare. Neurochirurgul Dan Benţia (medalion) ne-a spus în ce măsură sunt atacate creierul şi sistemul nervos, ce complicaţii poate produce şi cum se manifestă bolnavul.
Read more: Neurochirurg Dan Benţia: „COVID-19 afectează creierul“ În cazurile avansate, poate apărea atacul...de Simona Lazăr
Potrivit cercetătorilor de la Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței), o proteină produsă de bacteriile intestinale este implicată în tulburările alimentare, cu alte cuvinte, anorexia și bulimia nu sunt doar psihologice, ci și bacteriene. Efectul acestei proteine bacteriane intestinale ar trebui să fie „parat” de melanotropină, hormonul care reglezează starea de sațietate, dar nu se întâmplă întotdeauna așa.
Read more: Anorexia şi bulimia au şi cauze bacterienede Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu
Stenoza de canal lombar se traduce prin îngustarea sau compresia sacului dural şi a nervilor spinali, din cauza uzurii şi a îmbătrânirii coloanei vertebrale. Pacienţii afectaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind bărbaţi, simt durere la nivelul picioarelor, mai ales la mers, amorţeli, furnicături, slăbiciune şi dificultate în a se deplasa. Giuliano De Bella, medic rezident neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, a explicat ce înseamnă această afecţiune a coloanei vertebrale, ce complicaţii poate produce şi cum se tratează.
Read more: Afecţiune a coloanei vertebrale care apare, cel mai des, odată cu îmbătrânirea oaselor Doctor...de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
De ani buni, carnea roșie este în mijlocul alarmelor pe care le trag specialiștii vizavi de pericolele pentru sănătate pe care le reprezintă consumul acestui aliment. Pe de altă parte, după îmbogățirea orezului și a crustaceelor cu diverse substanțe benefice, a venit rândul acestui tip de carne să devină mai puțin periculoasă pentru organism.
Read more: Carnea „de aur“, aliment îmbogăţit cu betacaroten