de Irina Ţolea
I se mai spune „boala alimentației moderne” și afectează aproximativ jumătate din populația globului. Boala diverticulară este mai puțin cunoscută, mai ales pentru că, de obicei, se dezvoltă tăcut, fără simptome, de multe ori fiind confundată cu boala hemoroidală sau, în faze avansate, cu cancerul de colon. Specialiștii confirmă că principalele cauze ale apariției diverticulitei sunt constipația și, implicit, alimentația neconformă. Boala a devenit mai frecventă odată cu anul 1900, din momentul în care dieta zilnică a început să fie mai bogată în alimente procesate și mult prea săracă în fibre. Și astăzi este mai des întâlnită în țările dezvoltate față de statele din Asia și din Africa, unde produsele pe bază de fibre sunt predominante. Diverticuloza apare, în general, odată cu înaintarea în vârstă, 65% dintre persoanele peste 70 de ani având acest diagnostic. Necontrolată, boala poate duce la complicații soldate chiar cu intervenții chirurgicale complexe. Despre boala diverticulară ne-a vorbit doctorul George Pariza (medalion), medic primar chirurgie generală de la Spitalul Universitar de Urgență din București.
Read more: Doctor George Pariza: „80% dintre pacienţii cu diverticuloză nu prezintă niciun fel de simptom“