de Cătălina Tăgârță
Boala celiacă este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară și orz). Intoleranța la gluten afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, condiție numită enteropatie glutenică.
Read more: Doctor Alina Stănescu Popp:„Netratată, boala celiacă poate duce la osteoporoză sau chiar la unele...de Daniela Anton
Ați constatat că beți apă fără măsură şi tot nu vă săturați? Tendinţa de a bea apă în exces este o boală și poartă numele de potomanie. Acum, pe timpul verii, este normal să beți mai multă apă decât în restul anului. Dar când această nevoie se transformă în obsesie şi cei doi litri de lichide recomandaţi pe zi devin trei sau patru litri este cazul să mergeți la medic.
Read more: Potomania: tendinţa de a bea apă în excesde Daniela Anton
Când mirosul pielii sau al respirației devine neplăcut, este semn că organismul se confruntă cu o problemă. De aceea, e bine să nu ignoraţi niciun miros ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală. Iată cum se modifică mirosul corpului în funcţie de afecţiunea de care suferiţi.
Read more: Şi bolile au mirosde Raluca Grințescu
Zahărul a fost etichetat ca fiind o otravă consumată în exces de aproape întreaga populaţie. Vă prezentăm mai jos câteva trucuri pentru a încerca să scăpaţi de această poftă nebună de zahăr.
Read more: Cum să învingeţi pofta de zahărde Dana Purgaru
Cercetătorii americani au creat primul model 3D care imită ţesutul cerebral viu, o reuşită ce oferă noi posibilităţi de studiere a creierului, bolilor şi a efectelor traumatismelor asupra sistemului nervos central. Modelul, care imită o structură corticală complexă, cu caracteristicile esenţiale ale funcţiilor fiziologice ale ţesutului cerebral, poate funcţiona, în laborator, timp de câteva luni, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA.
de Dana Purgaru
Un ingredient care se găsește în pasta de dinţi a fost asociat cu dereglările hormonale şi cu riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, în urma unor teste şi studii realizate pe animale. Este vorba despre Triclosan, un ingredient întâlnit şi în săpun, tocătoare şi jucării, iar utilizarea sa a fost deja interzisă în anumite zone din America, iar în 2010, Uniunea Europeană l-a oprit de la folosire în materiale care intră în contact cu alimentele şi cu produsele alimentare.
de Dana Purgaru
Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia, potrivit unui studiu recent. Acesta a fost realizat pe aproape 32.000 de participanţi de peste 65 de ani din 126 de centre de cercetare din Statele Unite şi din Canada, în timpul sezoanelor gripale 2011-2012 şi 2012-2013, care au avut loc în emisfera nordică. Cercetătorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obişnuit, iar primul a generat o reacţie a anticorpilor considerabil mai mare.
de Dana Purgaru
Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer, inclusiv de uter, de vezică biliară, de rinichi, de ficat şi de colon, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine, din Londra, efectuat pe un eşantion de peste 5 milioane de britanici, monitorizaţi timp de 7,5 ani. Fiecare creştere cu cinci puncte a IMC (raportul dintre înălţime şi pătratul înălţimii unei persoane) a fost asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasându-se pe primul loc.
de Dana Purgaru
Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest se extinde. Situația „se deteriorează mai rapid decât capacitatea noastră de a-i face faţă”, a avertizat Joanne Liu, directoarea organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF). „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraş cu 1,3 milioane de locuitori - Monrovia”, a explicat Liu. Epidemia s-a extins neașteptat de repede în foarte multe zone ale lumii, inclusiv în Europa.
de Cătălina Tăgârță
Cei mai mulți dintre oameni au o concepție greșită asupra produselor cu factor de protecție. Mai exact, consideră că acestea trebuie folosite doar când merg la plajă, nerealizând că ei, practic, se expun zilnic radiațiilor solare, indiferent că merg la piață, la serviciu sau la distracție. Doctor Miruna Lovinescu (foto) ne-a explicat importanța numărului trecut pe ambalajul produselor cu factor de protecție solară.
Read more: Doctor Miruna Lovinescu: „Calculaţi cât puteţi sta în siguranţă la soare în funcţie de factorul de...de Elena Şerban
Vara nu e ca iarna, asta e clar. Aşa că, în perioada estivală, trebuie să aveți mare grijă la alimentele pe care le mâncați. Mai ales că multe dintre ele se alterează rapid din cauza căldurii şi ne pot îmbolnăvi. Frigiderul este cel mai bun loc în care vă puteți păstra mâncarea, însă nici acesta nu e sigur 100%. Eficienţa sa scade din cauza temperaturilor foarte ridicate, aşa că specialiştii recomandă să scurtați perioada în care le păstrați acolo, indiferent dacă e vorba despre fructe, despre legume sau despre mâncare gătită. De asemenea, este recomandat să păstraţi supele în frigider pentru o perioadă mai scurtă decât o faceți în alt anotimp. Nici legumele nu ar trebui păstrate în frigider un timp îndelungat, deoarece unele vitamine ajung să se distrugă extrem de rapid.
Read more: Vara, atenţie mare la alimentele din frigider!