Main menu

header

Cele mai importante cauze ale reacţiilor întârziate Sănătatea creierului este influenţată sever de îmbătrânire

977 12 1de Adrian Pătrăuceanu şi Daniel Şuta

Potrivit studiilor, după vârsta de 40 de ani, corpul începe să îmbătrânească, iar primele semne ale acestui proces sunt date de reacţiile întârziate ale persoanei în cauză şi de fenomenul uitării. Numai că, timpul de reacție, ca măsură a sănătății creierului, este influențat de o varietate de alți factori, nu doar de îmbătrânire.

Read more: Cele mai importante cauze ale reacţiilor întârziate Sănătatea creierului este influenţată sever de...

Sindromul Sjögren, boala autoimună care usucă ochii şi gura

977 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Tulburările autoimune vin în toate formele, de la artrită până la scleroza multiplă, dar nu numai. O afecțiune de acest tip mai puțin cunoscută începe adesea cu simptome foarte modeste, care pot fi cu ușurință ignorate: sindromul Sjögren.

Read more: Sindromul Sjögren, boala autoimună care usucă ochii şi gura

Mezoteliomul malign este cauzat întotdeauna de expunerea la azbest

977 14 1de Daniel Alexandrescu şi Flori Pintea

Cunoscut mult mai puțin ca alte forme de cancer, mezoteliomul malign este o formă rară care începe în mezoteliu, acel strat subțire, protector, de celule, ce căptușește peretele cavității toracice și abdominale, dar și majoritatea organelor interne, inclusiv plămânii și inima. Cauzat aproape mereu de expunerea la azbest, peste 90% din mezoteliomul malign este diagnosticat într-un stadiu târziu, moment în care supraviețuirea este redusă.

Read more: Mezoteliomul malign este cauzat întotdeauna de expunerea la azbest

Puteţi lua în greutate 2,5 kg în medie, în 3 ani Medic Iosif Niculescu: „Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra metabolismului“

977 15 1de Georgiana Mihalcea

Metabolismul este „responsabil” de transformarea alimentelor consumate în energia de care organismul are nevoie pentru a funcționa. În menopauză scade nivelul de estrogen, un hormon implicat atât în funcționarea metabolismului, cât și în reglarea consumului energetic. În acest context, femeile aflate în perioada menopauzei ard mai puțină energie, ceea ce conduce la exces ponderal. Doctor Iosif Niculescu (medalion), medic specialist în obstetrică-ginecologie la Medicover, descrie pe larg toate semnele și simptomele noi aduse de această etapă în viața noastră, a femeilor, dar și ce avem de făcut pentru a crește calitatea vieții.

Read more: Puteţi lua în greutate 2,5 kg în medie, în 3 ani Medic Iosif Niculescu: „Menopauza poate avea un...

Cei care locuiesc aproape de pub-uri, baruri sau fast-food-uri se pot îmbolnăvi de inimă

976 12 2de Georgiana Mihalcea

Persoanele care locuiesc în apropierea pub-urilor, barurilor și restaurantelor de tip fast-food pot avea un risc mai crescut de a suferi de boli cardiovasculare, arată un nou studiu citat de Euronews. Concret, oamenii care au în jur mai multe localuri de acest tip au avut un risc cu 16% mai mare de insuficiență cardiacă, arată cercetarea.

Read more: Cei care locuiesc aproape de pub-uri, baruri sau fast-food-uri se pot îmbolnăvi de inimă

Sindromul Cushing, boala excesului de steroizi

976 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Actrița și regizoarea Amy Schumer a dezvăluit recent că are sindromul Cushing, provocat, în cazul său, de injecțiile cu steroizi în doze mari. Boală rară, care apare preponderent la femei, sindromul Cushing poate fi vindecat, dar numai dacă este tratat.

Read more: Sindromul Cushing, boala excesului de steroizi

Vitamina D, prima alegere antiîmbătrânire a oamenilor de ştiinţă şi celebrităţilor

976 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Suplimentele cu vitamina D sunt alegerea antiîmbătrânire la care apelează deopotrivă celebritățile și mulți oameni de știință. Mai multe cercetări au confirmat o serie de beneficii care îi determină pe tot mai mulți oameni să recurgă la administrarea așa-numitei „vitamine a Soarelui”.

Read more: Vitamina D, prima alegere antiîmbătrânire a oamenilor de ştiinţă şi celebrităţilor

Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani Medic Alina Dima: „Artrita reumatoidă este cea mai importantă boală autoimună articulară de tip eroziv“

976 14 1de Georgiana Mihalcea

Artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică care poate depăși zona articulațiilor. La unii oameni afecțiunea poate să deterioreze inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. Doctor Alina Dima (foto), medic primar reumatologie, specialist în medicină internă, doctor în știinte medicale, la Spitalul Clinic Colentina București, spune că aceasta apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale corpului. Lezează, de asemenea, structurile articulare, provocând o umflare dureroasă, care poate duce la eroziunea osoasă. În timp ce noile tipuri de medicamente au îmbunătățit substanțial opțiunile de tratament, forma severă poate duce la dizabilități fizice.

Read more: Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani Medic Alina...

Înveţi mai mult, trăieşti mai mult!

975 12 2de Georgiana Mihalcea

Vreți să trăiți mai mult? Educați-vă! Acest principiu s-ar putea să vă surprindă, dar reprezintă observația stabilită de cercetătorii care sunt interesați de impactul educației asupra speranței de viață. Munca lor dezvăluie că fiecare an suplimentar petrecut la școală ar putea reduce cu 2% mortalitatea. Multe studii au încercat să demonstreze că nivelurile mai înalte de educație sunt asociate cu o speranță de viață mai lungă, dar niciunul nu a reușit, până acum, să determine măsura în care educația poate scădea riscul de deces.

Read more: Înveţi mai mult, trăieşti mai mult!

Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate creşte riscul de tulburări cognitive la adulţii în vârstă

975 12 1de Georgiana Mihalcea

Pacienții cu vârsta de 65 de ani și peste această vârstă care primesc terapie cu hormoni tiroidieni și prezintă un nivel scăzut de tirotropină au un risc crescut de demență și alte probleme cognitive, potrivit unei noi cercetări publicate în JAMA Internal Medicine. Studiul a mai constatat că femeile au mai multe șanse de a avea niveluri scăzute de tirotropină (hormon de stimulare a tiroidei/TSH) decât bărbații și, implicit, mai multe șanse să fie supratratate.

Read more: Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate creşte riscul de tulburări cognitive la adulţii în vârstă

Ambele sexe trebuie evaluate când vine vorba despre infertilitate Medic Andreas Vythoulkas: „Ceasul biologic al bărbaţilor «ticăie» cel mai bine între 20 şi 35 de ani“

975 13 2de Georgiana Mihalcea

Deși se consideră că fereastra de oportunitate biologică pentru femeia care își dorește să fie mamă este mai mică, nici aceea pentru tați nu este foarte mare. Doctor Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, la Clinica Genesis Athens din România, spune că bărbații consideră în mod greșit că în cazul lor vârsta nu contează la conceperea unui copil și că importantă este doar cea a mamei. Cu toate acestea, chiar dacă un bărbat păstrează capacitatea de a produce spermă toată viața, numărul și calitatea spermatozoizilor scade odată cu înaintarea în vârstă și pot exista riscuri și pentru bebeluș.

Read more: Ambele sexe trebuie evaluate când vine vorba despre infertilitate Medic Andreas Vythoulkas:...