de Dana Purgaru
Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia, potrivit unui studiu recent. Acesta a fost realizat pe aproape 32.000 de participanţi de peste 65 de ani din 126 de centre de cercetare din Statele Unite şi din Canada, în timpul sezoanelor gripale 2011-2012 şi 2012-2013, care au avut loc în emisfera nordică. Cercetătorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obişnuit, iar primul a generat o reacţie a anticorpilor considerabil mai mare.
de Dana Purgaru
Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a 10 tipuri de cancer, inclusiv de uter, de vezică biliară, de rinichi, de ficat şi de colon, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine, din Londra, efectuat pe un eşantion de peste 5 milioane de britanici, monitorizaţi timp de 7,5 ani. Fiecare creştere cu cinci puncte a IMC (raportul dintre înălţime şi pătratul înălţimii unei persoane) a fost asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasându-se pe primul loc.
de Dana Purgaru
Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest se extinde. Situația „se deteriorează mai rapid decât capacitatea noastră de a-i face faţă”, a avertizat Joanne Liu, directoarea organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF). „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraş cu 1,3 milioane de locuitori - Monrovia”, a explicat Liu. Epidemia s-a extins neașteptat de repede în foarte multe zone ale lumii, inclusiv în Europa.
de Cătălina Tăgârță
Cei mai mulți dintre oameni au o concepție greșită asupra produselor cu factor de protecție. Mai exact, consideră că acestea trebuie folosite doar când merg la plajă, nerealizând că ei, practic, se expun zilnic radiațiilor solare, indiferent că merg la piață, la serviciu sau la distracție. Doctor Miruna Lovinescu (foto) ne-a explicat importanța numărului trecut pe ambalajul produselor cu factor de protecție solară.
Read more: Doctor Miruna Lovinescu: „Calculaţi cât puteţi sta în siguranţă la soare în funcţie de factorul de...de Elena Şerban
Vara nu e ca iarna, asta e clar. Aşa că, în perioada estivală, trebuie să aveți mare grijă la alimentele pe care le mâncați. Mai ales că multe dintre ele se alterează rapid din cauza căldurii şi ne pot îmbolnăvi. Frigiderul este cel mai bun loc în care vă puteți păstra mâncarea, însă nici acesta nu e sigur 100%. Eficienţa sa scade din cauza temperaturilor foarte ridicate, aşa că specialiştii recomandă să scurtați perioada în care le păstrați acolo, indiferent dacă e vorba despre fructe, despre legume sau despre mâncare gătită. De asemenea, este recomandat să păstraţi supele în frigider pentru o perioadă mai scurtă decât o faceți în alt anotimp. Nici legumele nu ar trebui păstrate în frigider un timp îndelungat, deoarece unele vitamine ajung să se distrugă extrem de rapid.
Read more: Vara, atenţie mare la alimentele din frigider!de Raluca Grinţescu
Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) atrag atenţia că peştii din Dunăre, în special răpitorii, dar şi crapul sunt potenţial cancerigeni. Cauza este acumularea masivă de metale grele pe fundul Dunării, care afectează populaţia de peşti.
Read more: Avertisment: peştii din Dunăre sunt cancerigeni!de Raluca Grințescu
În urmă cu câteva decenii, compania chimicală Dupont avea ca motto „O viaţă mai bună cu ajutorul chimicalelor”. De atunci, mulţi dintre noi am ajuns să ne dăm seama că trăim într-un mediu toxic, format din aer poluat, apă, alimente şi chiar îmbrăcăminte toxică. Dupont a creat Rayon, o fibră sintetică, procesată chimic şi folosită mult în veșmintele noastre.
Read more: Hainele noi afectează plămânIi şi ochiide Cătălina Tăgârță
Deşi au impresia că duc un stil de viaţă sănătos, mulţi oameni greşesc, fără ca măcar să ştie, și apoi se întreabă de ce au pielea uscată, de ce se simt obosiți sau cum s-au pricopsit cu diverse afecțiuni. Iată, aşadar, care sunt activităţile zilnice pe care le fac greşit cele mai multe dintre persoane, potrivit site-ului elpais.com. Doar identificând respectivele obiceiuri veţi reuși să scăpați de consecinţele neplăcute ale acestora.
Read more: Greşelile zilnice care vă cauzează problemede Cătălina Tăgârță
În sezonul cald, pericolul bolilor diareice pândește la tot pasul. O înghețată de la colțul străzii, un fruct nespălat sau un virus care se transmite ușor în sezonul cald reprezintă cauze frecvente ale gastroenteritei estivale. În această situație, specialiștii vă învață cum să vă puteți pune rapid pe picioare după un astfel de episod diareic.
Read more: Doctor Mariana Soameş: „Între 30% şi 50% dintre turişti suferă un sindrom diareic acut“de Daniela Anton
Sezonul cald agravează toate problemele dermatologice, deoarece, sub acţiunea directă a soarelui, transpirăm mult, iar razele UV atacă epiderma. În aceste condiţii, cele mai comune afecţiuni ale pielii pot degenera, mai ales când mergeți la plajă.
Read more: Afecţiuni ale pielii agravate de soarede Raluca Grințescu
Argintul, un metal strălucitor, folosit cu precădere pentru confecţionarea bijuteriilor, prezintă o serie de proprietăţi benefice şi pentru sănătate.
Read more: Metal preţios şi pentru sănătate: Argintul