de Dana Purgaru
Persoanele fizice din toată ţara, dar şi românii din străinătate îşi pot verifica electronic propria situaţie fiscală cu ajutorul Spaţiului Privat Virtual lansat la 15 decembrie 2014. Procedura de operare este simplă şi eficientă, deoarece îi scuteşte pe contribuabili de istovitoarele drumuri la ghişee.
Creşte accesul la informaţiile personale
Spaţiul Privat Virtual este primul serviciu electronic pus în funcţiune în România, prin intermediul căruia o persoană fizică își poate consulta online propria situaţie fiscală. Comunicarea electronică în Spaţiul Privat Virtual se face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât şi dinspre Fisc către contribuabil. Pentru a accesa Spaţiul Privat Virtual, orice persoană fizică trebuie să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/ parolă, însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă. Astfel, contribuabilii au acces la mai multe informaţii privind propria situaţie fiscală, respectiv soldul obligaţiilor neachitate, decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta) şi nota privind obligaţiile de plată. Aceasta din urmă se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informaţiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online.
Se pot consulta şi contribuţiile achitate de angajatori
De asemenea, contribuabilii mai pot verifica online informaţiile cuprinse în declaraţia 112, respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuţiile de asigurări sociale în funcţie de veniturile realizate. „Am mulţumirea că, în timpul mandatului, am iniţiat şi am pus în aplicare mai multe proiecte de modernizare a Administraţiei Fiscale, de încurajare a interacţiunii online dintre Fisc şi contribuabili. Serviciul Spaţiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, însă cu multă pricepere şi implicare de specialiştii din MFP şi ANAF”, a declarat la momentul lansării serviciului ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, care nu a mai ocupat acest post în Cabinetul Ponta IV.
Procedura nu este complicată
Înregistrarea în sistem se face pe pagina www.anaf.ro/InregPersFizicePublic. Aceasta este securizată. Se pot alege două opțiuni: „aprobarea la ghișeu”, care implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate, sau online, prin completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF. Autentificarea în vederea accesării spațiului privat virtual se realizează cu instrumente de tip user/parolă. După apăsarea butonului „Autentificare”, pe adresa de e-mail declarată la înregistrare se va primi codul de siguranță, ce va trebui completat în pagina următoare. După autentificarea cu succes, utilizatorul are acces la Serviciul Spaţiul Privat Virtual, unde are posibilitatea să vizualizeze numele de utilizator cu care s-a autentificat, modalitatea de autentificare și unde sunt disponibile serviciile „Cereri” - ce oferă posibilitatea generării unor solicitări de rapoarte disponibile - şi „Mesaje” - ce dă posibilitatea vizualizării rapoartelor solicitate și a documentelor comunicate de organele fiscale.
Impozitele şi taxele către ANAF, primării şi alte instituţii, plătite cu cardul într-un singur loc
Persoanele fizice vor putea plăti cu cardul, online şi la terminalele Trezoreriei impozitele şi taxele administrate de ANAF, de primării şi de alte instituţii publice, din 2015, conform unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, care creează cadrul legal pentru implementarea acestei modalităţi de plată. „Sunt optimistă că impozitele şi taxele pentru 2015 le vom plăti cu cardul la Trezorerie. Pentru ca Trezoreria să devină acceptator de plată, este un proces mai îndelungat, între şase şi 12 luni. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima ţară din lume care va avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele şi impozitele”, a spus fostul ministru Petrescu.
Comisioanele, suportate de stat
Foarte important, comisioanele bancare, în valoare de 0,3%, vor fi suportate din bugetul de stat, nu de contribuabili sau de instituţiile cărora le sunt plătite diferitele impuneri fiscale. La început, contribuabilii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele online şi, ulterior, în cadrul unităţilor teritoriale ale Trezoreriei, vor fi instalate terminale POS, pentru tranzacţia cu cardul la ghişeu. Plăţile se vor putea face cu orice card aparţinând unui sistem (Mastercard, VISA sau altele). Ca urmare, fiecare contribuabil îşi va putea achita printr-un punct unic toate impozitele şi taxele administrate de ANAF, de primării şi de alte instituţii.
În curând, şi pentru firme
Serviciul de plată cu cardul la Trezorerie ar putea fi extins şi pentru firme, printr-un ordin emis de Ministerul Finanţelor Publice, care va stabili tipurile de plăţi ce pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor şi entitatea care suportă comisionul. „Proiectul pe care îl propunem astăzi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătăţirii conformării voluntare prin modernizarea şi facilitarea modalităţilor de plată a obligaţiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plată cu cardul bancar este încă o măsură prin care Administraţia îşi adaptează serviciile, venind în întâmpinarea contribuabilului”, se mai arăta în comunicatul Ministerului Finanţelor. Reprezentanţii ministerului apreciază că noul sistem de plată, furnizat de Trezoreria Statului, va contribui atât la stimularea plăţilor cu mijloace electronice moderne, cât şi la diminuarea plăţilor în numerar efectuate de contribuabil la ghişeele instituţiilor publice.
Plata la ghişeul virtual
De câţiva ani există posibilitatea plăţii online a taxelor şi impozitelor prin intermediul ghișeului virtual de plăți: www.ghiseul.ro. Conform reglementărilor în vigoare, sunt acceptate toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, plata cu cardul), iar contribuabilii nu plătesc comision atunci când își achită obligațiile în acest fel. Ghișeul virtual de plăți, numit „Sistemul național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar” (SNEP), dă contribuabililor posibilitatea de a achita online impozite pe proprietăţi şi taxe, precum şi amenzi contravenţionale, cu deducerile aferente plăţii în 48 de ore. Însă, plata online se poate face doar dacă instituţiile către care se efectuează plata sunt înregistrate în SNEP (la ora actuală, circa 100 de primării din ţară). După efectuarea tranzacției, SNEP va emite, la adresa de e-mail menţionată, o dovadă de plată.