de Carmen Ciripoiu
E nevoie oare de atâția bani aruncați pe produse de curățenie când sfaturile bunicii sunt cele mai la îndemână? Citiți rândurile de mai jos și veți descoperi care sunt cele mai incredibile trucuri pentru a avea o casă care strălucește de curățenie.
Oțetul face ibricul nou-nouț
Orice gospodină care nădușește doar când se gândește să curețe vasele de gătit din cupru înseamnă că nu a auzit cât de incredibilă este sarea grunjoasă. Se amestecă puțin suc de lămâie sau oțet cu două linguri cu sare grunjoasă, iar cu acest preparat se freacă temeinic vasele. Ulterior se clătesc cu apă rece și se lasă la uscat. Gătitul va fi o plăcere! Oțetul este senzațional și la curățarea ibricului. Se fierb câțiva mililitri de apă, se adaugă tot atâta oțet și se lasă câteva ore sau chiar o noapte întreagă. Dimineața se constată că murdăria și petele au dispărut. Se clătește ibricul, se umple cu apă și se fierbe din nou. Se repetă de câteva ori înainte de folosire. Recipientele din plastic pătate cu sos de roșii devin imaculate dacă sunt înmuiate timp de câteva ore într-o soluție diluată de sterilizare, apoi se clătesc foarte bine. Pentru a spăla bine pe interior sticlele sau alte recipiente cu gura mică se folosește cu încredere... orezul. Se pune în sticlă apă, detergent de vase și câteva boabe de orez. Se acoperă gura sticlei cu palma și se agită bine. Reziduurile vor dispărea rapid.
Zeama de lămâie, aliatul unei chiuvete strălucitoare
Un produs versatil, nelipsit din orice bucătărie este bicarbonatul de sodiu. Pentru a curăța tocătorul se pune bicarbonat pe o cârpă umedă și se curăță suprafața respectivă. Amestecul obținut din puțin bicarbonat și apă scoate urgent orice pată: de ceai, fructe sau cerneală. Puțin bicarbonat pus în chiuvetă, apoi curățarea acesteia cu o cârpă umedă o face ca nouă! Mai ales că nu va avea nici măcar o urmă de zgârietură. Mașina de spălat vase se poate folosi nu numai pentru veselă, ci și pentru curățarea altor obiecte din casă cum ar fi jucăriile din plastic ale copiilor, tăvile cuptorului, grătarele, tigăile grill, sertarul pentru detergent al mașinii de spălat, platoul din interiorul cuptorului cu microunde și vazele din sticlă termorezistentă. Și pentru că a venit vorba despre cuptor, pentru ca acesta să fie invidiat, se așază în interior o farfurie adâncă în care avem apă și zeamă de lămâie. După câteva minute se deschide și se șterg pereţii cu o cârpă uscată.
Laptele transformă perdelele în fulgi de zăpadă
Urme de pix pe canapea sau pe perdele? Se înmoaie un burete în lapte și se curăță bine pata. Se insistă de câteva ori. Aceleași urme de pe mobilă dispar dacă sunt curățate cu ulei de măsline amestecat cu puțin scrum de țigară. De asemenea, puful de pe tapițerie se îndepărtează foarte ușor și eficient cu o cârpă curată umezită. Pentru a scăpa de mirosul greu din cameră după folosirea aspiratorului, se poate apela la un truc extrem de simplu, dar foarte folositor. Se face o mingiuță din cârpe de bumbac și se îmbibă într-o sticluță cu ulei esențial. Înainte de a folosi aspiratorul, se pune mingiuța în săculețul aparatului. Spațiul va mirosi extraordinar! Câteva picături de ulei cu care sunt unși bebelușii curăță exemplar o canapea, un fotoliu sau un taburet din piele. Și tot acesta dă strălucire plăcilor din gresie sau din faianță. Jaluzele murdare? E doar o iluzie! E de ajuns doar să fie șterse cu o riglă în care a fost împăturită o cârpă curată peste care s-a pulverizat de câteva ori spray de mobilă. Dacă aspiratorul are o perie specială pentru tapițerie, se poate folosi cu succes.
Periuța de dinți curăță capul dușului
Cum se curăță perdeaua de la cadă? Se introduce în mașina de spălat la temperatură mare, folosind detergent bio. Pentru un efect maxim se introduc și câteva prosoape, care vor acționa ca un burete. Dacă oglinda băii este ștearsă frecvent cu o cârpă uscată și detergent lichid, nu se va mai aburi atât de des. Un alt sfat pentru curățarea oglinzii: folosiți hârtie de filtru! E foarte bună pentru lustruire și nu lasă niciun fel de urme. În ceea ce privește curățarea capului de la duș, aceasta este o simplă… bagatelă. Se scoate și se înmoaie într-o soluție formată dintr-o parte apă și o parte oțet, apoi se freacă bine cu o periuță de dinți veche. Mizeria dispare ca prin minune. O toaletă mereu sclipitoare? Nimic mai simplu dacă se toarnă pe pereții vasului de toaletă o cană cu Coca-Cola, care se lasă să acționeze aproximativ o oră.
Apa minerală distruge petele de vin roşu
Pentru a scăpa de petele de rugină de pe chiuvetele din oțel inoxidabil se curăță locul cu puțin lichid din brichetă. Dacă chiuveta este din ceramică, se umple cu apă rece, se adaugă o ceșcuţă cu clor și se lasă la înmuiat, apoi se clătește foarte bine. Petele de vin roșu care nu se curăță la mașină ies cu ajutorul unui burete îmbibat în apă minerală. Ulterior se tamponează zona cu un prosop de bucătărie. Se repetă procedeul dacă e cazul. Guma de mestecat a rămas o veșnică problemă. Nu și dacă se apelează la cuburi de gheață. Se curăță locul cu o pungă de plastic în care sunt puse cuburi de gheață până când guma devine casantă, apoi se folosește un cuțit. La final se tamponează zona cu o cârpă înmuiată în oțet sau în alcool metilat pentru a îndepărta urmele.