Main menu

header

611 19 1de Carmen Ciripoiu

Țânțari? Păianjeni? Purici? Melci? Gândaci sau alte târâtoare? Vreți să scăpați de acestea pentru totdeauna? Uitați atunci de insecticidele ultratoxice și apelați la cele mai bune soluții naturale!

Săpunul negru, dușmanul păianjenilor

Contra țânțarilor care se încăpățânează să vă facă viața amară, una dintre cele mai incredibile arme este mușcata. Se amestecă o picătură de ulei esențial de mușcată cu zece picături de ulei vegetal și se aplică pe zonele expuse ale corpului. Atenție! Uleiul esențial de mușcată este interzis în timpul sarcinii și al alăptării. De asemenea, țânțarii nu suportă frunzele de nuc. Se pun într-un bol din inox mai multe frunze de nuc cărora li se dă foc. Se lasă fumul să se împrăștie în toată casa. Datorită concentrației mare de iod, țânțarii vor dispărea ca prin farmec. Un produs biodegradabil care ucide păianjenii este săpunul negru. Se amestecă 200 g săpun cu doi litri de apă călduță, se lasă să se dizolve bine, apoi se adaugă alți opt litri de apă rece și se amestecă. Se curăță cu acest produs locurile unde sunt păianjeni.

Muștele nu suportă mirosul de scorțișoară

611 19 2În orice anotimp, muștele sunt o mare problemă… nu și când se apelează la ajutorul banalei lămâi. Se taie patru felii de lămâie, se pun timp de o oră la fiert în 250 ml, se lasă la răcit, se filtrează soluția, apoi se pulverizează în toată casa. Și buchețelele de busuioc puse în dreptul ferestrelor au rolul de a îndepărta definitiv muștele. Foarte bune sunt și uleiurile de lavandă, eucalipt, mentă sau lămâie, care se amestecă bine cu apă, iar soluţia formată se pulverizează în încăperi. Mirosul va alunga muştele şi va preveni apariţia lor. Pentru a scăpa de muştele din bucătărie, se pun câteva picături de oţet pe o plită sau pe o tavă încinsă. Câteva felii de castravete aşezate lângă coșul de gunoi împiedică muștele să depună ouăle. Nu în ultimul rând, muștele nu suportă mirosul de scorţişoară. Se prepară o soluţie dintr-o linguriţă cu scorţişoară şi un litru de apă, care ulterior se pulverizează în încăpere.

Lavanda și cuișoarele, contra viespilor și tăunilor

La rândul lor, uleiurile esențiale de lămâiță, lavandă, mușcată și cuișoare sunt absolut senzaționale în lupta cu viespile, tăunii și veninul periculos al acestora. Într-un flacon de 10 ml se amestecă 3 ml ulei esențial de lămâiță, 3 ml ulei de lavandă, 3 ml ulei de mușcată și 1 ml ulei de cuișoare. Se varsă acest amestec într-un bol cu apă fierbinte și se lasă să difuzeze în locul unde sunt probleme. Rezultatul este peste așteptări! Bicarbonatul de sodiu are multe virtuți, deoarece în spatele pudrei albe și fine se află un puternic insecticid biodegradabil și netoxic pentru mediu. Se amestecă o linguriță cu bicarbonat cu patru linguri cu ulei de măsline. Se umple o sticlă cu vaporizator cu 1/2 l apă și se adaugă preparatul, apoi se pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariția insectelor. Cât privește rubarba, aceasta este un ajutor prețios împotriva melcilor și a omizilor. Se amestecă 1 kg tije de rubarbă cu 8 l de apă, se lasă la macerat timp de 24 de ore și se pulverizează o dată pe zi, timp de trei zile. Un alt insecticid de excepție, de data asta împotriva gândacilor, este usturoiul. Se fierb doi, trei căței de usturoi tăiați cu un litru de apă, se lasă la infuzat 12 ore, apoi se filtrează. Se varsă soluția într-o sticlă cu vaporizator și se pulverizează direct pe insecte. Efectul este garantat!

Arborele de ceai: antipurici

Când puricii au decis să-și facă de cap, soluția ideală este arborele de ceai. Într-un flacon de 100 ml se amestecă 10 ml ulei esențial de arbore de ceai cu 5 ml ulei de lavandă, 10 ml ulei de lămâiță și alcool până se umple flaconul. Se pulverizează prin casă de două ori pe săptămână. Nici moliile nu rezistă atunci când intervin uleiurile esențiale de cedru, lavandă și rozmarin! Într-un flacon de 10 ml se amestecă cinci picături de ulei de cedru cu cinci picături de ulei de lavandă și cu cinci picături de ulei de rozmarin. Se varsă amestecul pe bucățele de lemn sau discuri demachiante care se introduc în dulap.

PONT. Saramura, țuica și oțetul de vin diluate cu apă sunt eficiente în combaterea dăunătorilor.

Râmele și viermişorii cuibăriți în pământul florilor din ghivece pier dacă plantele sunt udate, o dată pe săptămână, cu apa în care s-a macerat tutun de țigări

Ouăle de molii depistate pe îmbrăcăminte, covoare sau pături se distrug călcând locul de încuibare cu fierul încins peste o cârpă umezită în oțet

Extract de seminţe de grepfrut, împotriva mucegaiului

Extrem de eficient împotriva neplăcutului mucegai este uleiul de extract de semințe de grepfrut. Se amestecă 40 de picături cu patru cești cu apă, se toarnă soluția obținută într-o sticluţă, se agită foarte bine și se pulverizează pe zonele cu mucegai. De asemenea, pentru a evita apariția mucegaiului, țineți cont de următoarele sfaturi: aerisiți zilnic camerele și folosiți un umidificator sau un absorbant de umezeală, după caz. Atenție! Uleiul de arbore nu se folosește în spațiile unde există femei însărcinate, care alăptează sau copii. Insectele de pe plante devin o amintire dacă se folosește un spray de… pelin. Peste o mână cu pelin se toarnă un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat, apoi se răcește. Se amestecă bine cu apă și se pulverizează pe insectele de pe plante.