de Cătălina Tăgârță şi Claudiu I.
Din nefericire pentru sănătate, pe piață există numeroase tipuri de vase toxice pentru gătit sau pentru păstrat mâncarea. Cum e posibil acest lucru? Ei bine, în materialele din care sunt construite acestea se găsesc și substanțe chimice care, mai devreme sau mai târziu, ajung să dăuneze organismului într-o măsură mai mică sau mai mare.
Aluminiul duce la pierderi de memorie
De câțiva ani se tot vorbește despre evitarea încălzirii mâncărurilor la cuptorul cu microunde și, mai ales, în vase din plastic. Plasticul este plin de toxine (bisfenol-A sau BPA) care pot imita estrogenul și alți hormoni sexuali și pot conduce la dezechilibre hormonale majore. Așadar, nu gătiți/încălziți niciodată în vase din plastic și nici nu puneți mâncare caldă în caserole din acest tip de material! Deși sunt preferate de multe gospodine datorită greutății, oalele din aluminiu trebuie utilizate cu precauție. Acestea conțin, teoretic, un strat protector care previne potențiala intoxicare cu aluminiu, însă ceea ce nu spun producătorii este că acest strat se uzează rapid, și astfel toxicitatea se poate acumula în organism, ducând în timp la disfuncții musculare și la pierderi de memorie. Atenție! Și folosirea foliei de aluminiu are aceleași efecte, așa că ar fi bine să o utilizați cât mai rar sau deloc.
Evitați oalele emailate
Aveți grijă și la vasele care conțin plumb, fie că sunt smălțuite, emailate sau fabricate din sticlă (doar în unele cazuri). În procesul de smălțuire/emailare se adaugă de obicei plumb. Așadar, dacă oalele emailate au mici fisuri /ciobituri, nu le mai folosiți, fiindcă riscați ca plumbul să se scurgă în mâncare în timpul gătitului! Același lucru este valabil și pentru vasele din lut sau din ceramică tradițională, ale căror culori nu rezistă în timp fără adăugare de plumb în vopsele. Ideal ar fi să le înlocuiți cu cele fără smalț, însă acelea să știți că absorb lichidul, și în unele situații apa se poate scurge din ele. Chiar și unele vase din sticlă conțin plumb, mai ales atunci când sunt folosite la cuptor la temperaturi înalte sau când preparați în ele produse cu ingrediente mai acide, cum ar fi roșiile, oțetul sau citricele. Atenție și la oalele din cupru! În timp, acestea se corodează și devin toxice, cuprul din alimentație afectând nivelul de zinc din organism și conducând în timp la scăderea sistemului imunitar.
Tigăile din teflon pot afecta sistemul hormonal
Tigăile din teflon sunt foarte apreciate de gospodine mai ales fiindcă nu lipesc preparatele. Însă studiile arată că utilizarea lor frecventă afectează cu timpul sistemul hormonal (ducând la probleme ale tiroidei). Acest lucru se întâmplă din cauza învelișului de teflon, care la temperaturi mari poate elibera gaze cancerigene. Iar după „măcinarea” acestui prim strat intră în acțiune chimicalele mai din profunzime, care la animalele de laborator au condus la cancer. În plus, aceste chimicale care se păstrează în corp ani buni pot fi transmise sugarilor prin laptele matern. În concluzie, nu păstrați nici tigăile de teflon până se rup! Amintiți-vă că banii nu sunt mai importanți decât sănătatea și înlocuiți-le încă de la prima zgârietură! Regula este valabilă și în cazul vaselor cu înveliș ceramic, care sunt învelite într-un polimer sintetic ce poate elibera metale toxice pe care oamenii le ingeră odată cu mâncarea.
Recipientele din lut, obligatoriu fără smalț
Dacă vă întrebați „Atunci în ce putem găti?”, răspunsul e simplu: inox de bună calitate, care să conțină cât mai puțin crom (sub 18%) sau nichel (sub 10%), fiindcă și acești compuși pot crea probleme de sănătate în timp. În ceea ce privește vasele de lut, optați pentru cele fără smalț, flori și alte decorațiuni, însă atenție la gătitul în cuptor, fiindcă e posibil să se scurgă lichid din recipiente. Vasele din fontă, fără smalț, sunt foarte recomandate, fiindcă nu intoxică mâncarea gătită. Însă trebuie să curățați recipientele foarte bine și să proporționați bine ingredientele, fiindcă altfel riscați să vi se lipească preparatele. Și îngrijirea postspălare trebuie să fie una corespunzătoare. Dacă nu sunt uscate bine pe aragaz și apoi șterse, riscați să se deterioreze sau să schimbe gustul mâncării încă din primul an de utilizare.
PONT. În cazul în care doriți să faceți brioșe în forme de silicon optați pentru produse aprobate de FDA și care rezistă la 220 de grade Celsius
Optaţi pentru hârtia de copt ecologică
Folosirea hârtiei de copt în scopul împiedicării eliberării de substanțe toxice nu este o soluție potrivită! Aceasta se folosește de regulă pentru a nu se lipi preparatele, însă, dacă gătiți în vase ce conțin substanțe periculoase, nu vă poate feri de toxicitate. Atenție! În majoritatea hârtiilor de copt se folosește clor în procesul de producție. În aceste condiții e important să optați pentru hârtia de copt ecologică, ideală în locul hârtiei cerate alimentare care se găsește în majoritatea magazinelor și care e de obicei mai ieftină.