de Luana Mare şi Adrian Barna
Două plante care pot înlocui cu succes săpunul, şamponul şi detergenţii de rufe, gresie, faianţă, sticlă sunt săpunariţa şi nucile de săpun. Dacă prima poate fi culeasă de pe marginea şanţurilor autohtone, cealaltă creşte în Asia, dar a pătruns de câţiva ani şi pe piaţa românească prin importuri.
Săpunariţa Conţine substanţe care formează o spumă abundentă
Săpunariţa este planta pe care bunicii noştri o foloseau în loc de săpun pentru rufe sau chiar în loc de şampon. Este o plantă medicinală, perenă, înaltă de 30-70 cm, putând ajunge până la un metru, şi are flori mici, de culoare roz pal. Creşte spontan în locuri nisipoase, însorite, iar rădăcina sa conţine saponine, substanţe active care, în contact cu apa, formează o spumă abundentă ce poate curăţa eficient atât hainele, cât şi părul. Săpunariţa este utilizată atât în scop medicinal, cât şi în industria alimentară sau cosmetică. Dacă pentru scop terapeutic rădăcinile se recoltează primăvara, pentru a obţine pulberea de spălat, este bine ca recoltarea rizomilor să se facă la sfârşit de vară până în noiembrie, atunci când elementele active sunt mai concentrate.
Se utilizează rădăcina uscată şi mărunţită
Rădăcina se scoate din pământ cu atenţie, se scutură bine, se spală sub jet de apă, se zvântă, se taie în bucăţele de aproximativ 10 cm şi se pune la uscat în strat subţire, pe foi albe de hârtie, în locuri curate, bine aerisite, la soare. Uscarea se face imediat după recoltare, pentru ca saponinele să se conserve bine. După ce s-a uscat, rădăcina trebuie mărunţită foarte bine, iar praful rezultat poate fi pus în apa în care spălaţi rufele sau în care vă spălaţi părul. Se va forma imediat o spumă abundentă, care va curăţa impurităţile din ţesături sau din păr. Este o alternativă bio la şampoanele şi detergenţii chimici. Trebuie să aveţi grijă atunci când mărunţiţi rădăcinile, pentru că ceea ce rezultă este şi un praf iritant pentru mucoasa respiratorie, cunoscut şi sub numele de praf de strănutat.
Curăţă părul şi-i redă strălucirea
Din rădăcinile de săpunariţă se poate prepara acasă un şampon natural, fără chimicale şi care curăţă foarte bine părul şi-i redă strălucirea. Se pun două linguri cu rădăcină de săpunariţă rasă la jumătate de litru de apă, apoi amestecul se lasă la foc mic până dă în clocot. Se ţine la infuzat 10-15 minute, după care se aplică pe păr în stare călduţă şi se masează. Pentru păr gras se adaugă un gălbenuş şi sucul de la o lămâie. După spălare se clăteşte cu apă călduţă în care s-a pus o linguriţă cu oţet de mere. Acest şampon-amestec curăţă în profunzime, întăreşte firul de păr, îi dă strălucire, dar şi reglează cantitatea de sebum.
Extractul spală eficient ţesături din lână, mătase, bumbac
Săpunul de casă poate fi obţinut astfel: se fierb 200 g rădăcină de săpunariţă cu un litru de apă, de preferat distilată sau de izvor, timp de zece minute. Se adaugă o lingură cu bicarbonat de sodiu, apoi se lasă lichidul în repaus timp de o oră. După această perioadă, lichidul trebuie filtrat. Saponinele din rădăcină devin solubile datorită bicarbonatului. Extractul rezultat poate fi folosit atât ca săpun, cât şi ca şampon. Ţesăturile care pot fi spălate cu succes cu extractul de săpunariţă sunt cele din lână, din mătase, din bumbac.
Nucile de spălat Sunt aduse din Asia
O alternativă la săpunariţa autohtonă sunt nucile de spălat, fructele unei specii unice de arbori care cresc în India, în Nepal, în China şi care conţin aceleaşi saponine ca şi planta indigenă. Nucile de spălat sau nucile de săpun, cum mai sunt cunoscute, pot fi folosite la spălarea rufelor, la obţinerea unor soluţii pentru curăţirea casei, pentru igiena personală şi a animalelor de com- panie sau chiar ca îngrăşământ natural. Saponina conţinută în nuci, dar şi în rădăcina de săpunariţă, este eliberată în contact cu apa caldă şi acţionează ca un surfactant natural. În prezenţa acestuia se reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o penetrare uşoară a ţesăturilor şi la îndepărtarea mizeriei. Efectul este obţinut fără efecte negative ale chimicalelor de sinteză din detergenţii convenţionali.
Se pun în maşină împreună cu hainele
Chiar dacă arborii care produc aceste nuci nu cresc în ţara noastră, fructele sunt importate şi pot fi achiziţionate din magazinele de profil. Pentru o spălare automată sunt necesare şase-opt jumătăţi de nuci de săpun, care se pun într-un săculeţ de pânză închis bine şi se aşază în cuva maşinii de spălat odată cu hainele. Temperatura trebuie să fie mai mare de 30 de grade Celsius. În cazul în care apa este dură se mai adaugă câteva jumătăţi de nuci. Pentru spălare manuală se pune săculeţul cu nuci într-o cană cu apă fierbinte, iar rufele se spală cu infuzia rezultată. După spălare, nu mai este necesară clătirea cu balsam, deoarece ţesăturile rămân moi la atingere şi pufoase. Nucile sunt potrivite pentru curăţarea oricărui tip de ţesături şi pot fi reciclate după prima utilizare.
Recomandate persoanelor cu alergii şi cu piele sensibilă
Spălarea cu acest tip de detergent este recomandată pentru hainele persoanelor cu pielea sensibilă sau cu alergii. Un alt avantaj al utilizării nucilor de săpun şi a săpunariţei este faptul că sunt economice, iar dacă adăugăm şi celelalte beneficii ca faptul că sunt naturale, lipsite de substanţe chimice de sinteză ce pot duce la iritaţii ale pielii, faptul că sunt biodegradabile, uşor de utilizat şi antialergice, observăm că ele reprezintă o alternativă convenabilă a detergenţilor deveniţi deja clasici. Cu un kilogram de nuci se pot spăla aproximativ cinci kilograme de rufe cu o frecvenţă de două ori pe săptămână pe parcursul a unui an întreg. Nucile se pot refolosi în funcţie de temperatura de spălare. Pot fi utilizate de trei ori la o temperatură de 40 de grade Celsius, de două ori la 60 de grade Celsius şi o dată la 90 de grade Celsius.