Main menu

header

679 22 1de Adrian Barna şi Sorin Dumitrescu

Căutat de toţi, în special în timpul liber şi mai ales în vacanţă, Wi-Fi-ul este pentru posesorii de smartphone, avizi să intre în contact cu prietenii şi să afle ce se întâmplă în lume, precum o oază în deşert pentru cei însetaţi. Toate bucuriile vin însă cu un preţ. Posibilitatea de a te conecta la internet prin reţelele Wi-Fi ale cafenelelor, pensiunilor sau cluburilor aduce cu ea nenumărate ameninţări, în special din partea hackerilor, avertizează specialiştii.

Se recomandă instalarea de programe tip firewall

Experţii din cadrul Serviciului Român de Informaţii vă dau cinci sfaturi pentru folosirea în siguranţă a conexiunilor Wi-Fi publice, „pentru un concediu wireless”. Ei recomandă cetăţenilor să evite să utilizeze astfel de reţele dacă dispozitivele personale, cum ar fi telefoanele tip smartphone, tabletele sau laptopurile nu sunt protejate printr-un firewall. Acesta din urmă reprezintă un sistem de securitate ce protejează contra intruziunilor externe şi este considerat cea mai sigură metodă de securitate. De asemenea, mai spun specialiştii, trebuie evitată accesarea site-urilor care cer parole sau date personale.

Respectați regulile de securitate

679 22 2Sfaturile celor de la SRI sunt valabile atât în ţară, cât şi în străinătate.

Serviciul mai spune că românii trebuie să aibă în vedere mai multe reguli de securitate, principala fiind evitarea conectării la reţele Wi-Fi publice, deoarece există hackeri care clonează locaţii de tip Wi-Fi gratuit şi accesează datele personale din dispozitivele mobile folosite. SRI recomandă şi utilizarea, de către firme, a conexiunii de tip VPN, prin care datele transmise sunt criptate, folosirea permanentă a firewall-ului, pentru a preveni eventualele intruziuni, accesarea de site-uri şi de servicii web care nu necesită date personale sau parole de acces personal şi, nu în ultimul rând, accesarea de servicii web ce folosesc conexiuni de tip „https”, deoarece acestea sunt criptate.

Hackerii pot ataca pe nesimţite

Primul semn că reţeaua Wi-Fi la care încercaţi să vă conectaţi este securizată este tocmai faptul că vi se solicită introducerea parolei de acces pe care, evident, doar un număr limitat de utilizatori o cunosc. Acest lucru se petrece de multe ori în locuinţele private sau în locaţii publice în care patronii oferă posibilitatea clienţilor să beneficieze de oportunitatea de a se conecta gratuit la internet atât timp cât le-au trecut pragul. Însă, în cazul în care nu vi se cere parola, trebuie să deveniţi deosebit de precauţi atunci când vă conectaţi dispozitivul mobil la internet, deoarece hackerii pot pândi „pe fir”, din umbră, şi vă pot pătrunde în sistem. Dacă doriţi totuşi să riscaţi, este indicat să vă feriţi să accesaţi site-uri pe care aveţi date personale, precum e-mail-ul, conturile de pe reţele de socializare, precum Facebook, sau conturi bancare. De asemenea, nu trebuie să transferaţi documente personale - nici măcar fotografii!

Riscul de a vă dezvălui viața privată

Specialiştii în informatică atrag atenţia că riscați să compromiteţi date din viaţa privată - atacatorii pot vedea cum arătaţi, unde locuiţi, ce faceţi, ce trimiteţi cunoştinţelor, câţi bani aveţi cont, ce parole aveţi şi alte asemenea informaţii personale - un lucru deosebit de grav şi pedepsit prin lege. De asemenea, răufăcătorii cibernetici care v-au infectat dispozitivul mobil vor putea ulterior să-l acceseze oricând de la distanţă, indiferent de locaţie sau de reţeaua din care face parte, pentru o perioadă nedeterminată. În plus, există posibilitatea să fiţi redirecţionaţi, fără ca nici măcar să realizaţi, către site-uri frauduloase, de tip phishing, ce imită site-urile unor instituţii, care vă invită să vă introduceţi date personale esenţiale, cum ar fi, de exemplu, codul PIN de la card.

Cereţi persoanelor oficiale datele de acces

Potrivit studiului „Kaspersky Consumer Security Risks”, efectuat de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab în 2013, 34% dintre cei intervievaţi au declarat că nu au luat nicio măsură de protecţie în timpul folosirii unui hotspot, în timp ce 17% au menţionat că au efectuat tranzacţii bancare sau cumpărături online folosind diferite reţele Wi-Fi disponibile, la întâmplare. Doar 15% dintre utilizatori au declarat că au verificat standardul de criptare al punctului de acces la internet. Potrivit lui Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender, dacă nu se iau măsuri la timp, uneori pagubele pot fi incomensurabile. „Dacă un hacker reușește să atragă victime către rețele de Wi-Fi pe care le controlează, el identifică rapid vulnerabilitățile de pe dispozitiv și le exploatează ca să intercepteze traficul de date, inclusiv datele bancare când se fac plăți online. În lipsa unei soluții de securitate actualizate, victima nu descoperă interceptarea traficului decât după ce pagubele se produc”, spune specialistul, potrivit Bitdefender.ro.

Indicat să se protejeze dispozitivele mobile

Locurile în care experţii recomandă să se evite folosirea rețelelor Wi-Fi sunt: aeroporturile (în special rețelele denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar), hotelurile (în acest caz este important să se solicite la recepție datele referitoare la rețeaua de internet: username și parolă), mijloacele de transport public sau staţii ori gări (în aceste spații, deoarece cazurile de furt sunt mai mari, este indicat să se protejeze dispozitivele mobile şi cu o aplicație antifurt, ce poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon), cafenele, baruri, restaurante, cinematografe, teatre ori muzee. Şi în cazul acestora, este esenţial să se realizeze conectarea la internet numai pe reţelele Wi-Fi recomandate de persoanele autorizate.

Wi-FI este cea mai bună metodă de a furniza acoperire pentru internet fără a avea multe cabluri întinse peste tot şi fără a da nenumărate găuri pentru a trage fire

Cum să vă securizaţi propria reţea

Pentru a vă face propria reţea, de acasă sau de la birou, sigură contra atacurilor din exterior, este indicat să apelaţi la o firmă specializată, care vă va securiza routerul, vă va adăuga filtre şi vă va schimba standardele de criptare. Pe lângă acestea, este recomandat să schimbaţi des numele de utilizator şi parola de la router şi să ascundeţi numele reţelei Wi-Fi.

Wi-FI (Wireless Fidelity - „precizie fără fir“) este o tehnologie radio folosită deseori la implementarea reţelelor locale de calculatoare fără fir, având numeroase avantaje, precum mobilitatea, flexibilitatea, simplitatea în instalare, costurile de întreţinere reduse şi scalabilitatea