de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Indiferent cât de des curățați șifonierul sau dulapul în care păstrați hainele, în acestea se adună mereu umezeală și mirosuri urâte. Mai mult, șifonierul este și un loc propice pentru dezvoltarea diferitelor bacterii, din cauza depozitării necorespunzătoare a hainelor. Iată câteva soluții eficiente pentru a scăpa de această problemă casnică și care nu suferă amânare.
Oțetul din vin alb, arma secretă
Un truc folosit de zeci de ani pentru a împiedica pătrunderea mirosurilor neplăcute în haine și absorbția umezelii care facilitează dezvoltarea mucegaiului sunt boabele de orez. Puneți o mână cu boabe de orez în câțiva săculeți din pânză și depozitați în colțurile șifonierului sau dulapului. De asemenea, puteți turna orez într-un vas deschis, fără capac, pe care ulterior să îl puneți într-un colț din spatele dulapului de haine. La rândul său, oțetul alb are incredibile proprietăți antifungice și antibacteriene, care neutralizează mirosul umidității acumulate în șifonier și în sertare. Oțetul alb nu doar că elimină ciupercile, dar lemnul va căpăta un aspect frumos și un miros proaspăt. Scoateți toate hainele din șifonier. Umeziți un prosop cu oțet alb și ștergeți bine interiorul șifonierului, apoi lăsați ușile deschise pentru a se aerisi și a se usca.
Introduceți în dulap o caserolă cu lapte fiert
Dacă hainele miros urât atunci când le scoateți din șifonier, puteți apela și la ajutorul laptelui. Fierbeți o caserolă cu lapte, lăsați să se răcească, apoi introduceți în dulap. Vasul cu lapte se lasă să acționeze peste noapte, iar a doua zi veți constata că mirosul a dispărut. Util este și bicarbonatul de sodiu, ale cărui proprietăți absorbante și antibacteriene ajută la eliminarea mirosului urât din șifonier. În plus, folosirea regulată a acestui produs contribuie la prevenirea apariției petelor de mucegai și la împiedicarea imprimării acestuia în hainele proaspăt spălate. Umpleți un săculeț de pânză cu bicarbonat de sodiu și puneți-l într-un colț din șifonier. O altă variantă este să turnaţi bicarbonatul de sodiu într-un vas care să fie așezat în șifonier sau pur și simplu puteți presăra bicarbonat în interiorul dulapului. În acest caz, trebuie lăsat să acționeze 48 de ore.
Zeama de lămâie, dezinfectant natural
Tot pentru eliminarea mirosului urât din șifonier este de mare ajutor zeama de lămâie, considerată un dezinfectant natural, care curăță atât petele de mucegai, cât și praful depus pe pereții dulapului. Și totul în... doar câteva minute. Diluați zeamă de lămâie în apă caldă și curățați cu acest amestec pereții dulapului, folosind o lavetă din microfibre. Ulterior, deschideți ușile dulapului și lăsați să se usuce două-trei ore. În ceea ce privește cafeaua măcinată, aceasta ajută la absorbția excesului de umezeală din șifonier și elimină, de asemenea, mirosul urât, prevenind și răspândirea mucegaiului pe pereții mobilierului. Tot ce aveți de făcut este să presărați cafea măcinată în șifonier și să lăsați să acționeze 48 de ore. Pentru un efect de durată, se recomandă să turnați cafea proaspăt măcinată în saci de pânză și să îi puneți în fiecare colț al șifonierului.
Lavanda, dușmanul moliilor
Aroma florilor de lavandă are rolul de a alunga mirosul neplăcut de mucegai sau de umezeală din dulapuri și de pe haine, de a neutraliza mirosurile neplăcute și de a împiedica, totodată, acumularea lor în spații închise. Umpleți săculeți de pânză cu flori mărunțite de lavandă. Depozitați în sertare sau în dulapuri și păstrați până dispare complet mirosul de mucegai. De asemenea, lavanda este dușmanul moliilor pe timp de iarnă, și nu numai. Cele mai eficiente, spun specialiștii, sunt punguțele cu lavandă și bilele de cedru. Uleiul de cedru reușește să omoare larvele, iar lavanda acționează ca repelent. Nu uitați însă să le reîmprospătați ori de câte ori este nevoie! Întrucât uleiul de cedru trebuie să fie foarte concentrat pentru a proteja hainele din șifonier, este nevoie să îl depozitați în locuri închise.
Sarea de mare are proprietăți antifungice
Și săpunul de alep, folosit din timpuri vechi în zona orientală, grație uleiului de dafin conținut, respinge moliile. Cât privește mirosul neplăcut al prosoapelor, acesta dispare tot cu lavandă. Eficiență are esența de lavandă, ca și planta uscată. La fel de bună este și sulfina, aroma acesteia cucerindu-vă și eliminând mirosul neplăcut atât al hainelor, cât și al lenjeriei. Puteți folosi esență naturală, pe care o adăugați în apa în care clătiți hainele și prosoapele. Un alt ingredient care absoarbe umezeala, având proprietăți antibacteriene și antifungice, de un real ajutor în prevenirea acumulării de mirosuri neplăcute din șifonier, este sarea de mare. Se pune puțină sare în recipiente mici sau în capace de borcane și se așază în colțul fiecărui sertar sau compartiment. Pentru efecte maxime, sarea se schimbă o dată pe săptămână.
Pulverizați ulei de arbore de ceai pe suprafața mucegăită
Dacă vedeți cea mai mică pată de mucegai apărută în șifonier, în dulap sau în sertare, apelați urgent la uleiul de arbore de ceai. Amestecați patru lingurițe cu acest ulei în 700-800 ml apă și turnați preparatul obținut într-un pulverizator. Aplicați pe suprafața cu probleme și lăsați să acționeze un sfert de oră, apoi ștergeți cu un prosop curat. Eficient împotriva mucegaiului din șifonier este și extractul de semințe de grepfrut. Amestecați 40 de picături de extract de semințe de grepfrut cu 500 ml apă. Turnați soluția într-un pulverizator, agitați foarte bine și aplicați pe zonele cu probleme. Și oțetul ucide mucegaiul și vă scapă și de mirosul neplăcut al acestuia. Amestecați bicarbonat cu apă până se formează o pastă, pe care o aplicați pe toate petele de mucegai. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi curățați.
Vodca scoate petele
De câte ori nu s-a întâmplat să vă treziți că scoateți haine curate din șifonier, dar care s-au pătat fără să știți de ce? Ce e de făcut pentru a scăpa de un asemenea coșmar? Vodca este cea mai bună soluție! Frecați pur și simplu petele apărute peste noapte cu un tifon îmbibat în vodcă. De asemenea, o vodcă de calitate vă ajută să scăpați și de mirosurile nedorite din șifonier sau din casă. Într-un pulverizator puneți un păhărel cu vodcă și restul apă. Pulverizați. În acest fel, veți scăpa și de mirosul de fum. De asemenea, aerul rece, cum ar fi cel din frigider, este o modalitate excelentă de a elimina mirosul neplăcut al hainelor. Puneți obiectele de îmbrăcăminte într-o pungă închisă etanș și lăsați la frigider pentru câteva ore. După ce le scoateți le puteți clăti, apoi puneţi-le la uscat. Pentru a scăpa de mirosul de transpirație al hainelor, apelați la cojile de portocale. Puneți câteva coji de portocale într-o cratiță în care ați adăugat doi litri de apă. Amestecul dă în clocot, apoi se răcește preț de câteva minute. După aceea puneți hainele la înmuiat pentru două-trei ore, clătiți-le și lăsați-le să se usuce la soare.