de Valeria Roman şi Florica Pintea
Vara înseamnă vacanțe, dar nu doar plaja și marea sunt locuri de relaxare, ci și muntele este extrem de ofertant. Revista Taifasuri a consultat un specialist de la un magazin de echipamente montane care ne-a ajutat să întocmim o listă cu ce trebuie să aveți în bagaj atunci când plecați într-o drumeție. Pentru că în acest sezon tot mai mulți turişti au solicitat intervenția Salvamont pentru diferite situații: rătăcirea traseelor, traumatisme sau epuizare, atunci este bine de avut în vedere câteva sfaturi ca să nu ajungeţi într-o situație de criză. „De cele mai multe ori, turiștii au fost nepregătiți, cu echipament necorespunzator și uneori în afara traseelor marcate. Respectarea traseelor și câteva reguli privind echiparea adecvată contribuie la o experiență plăcută pe munte. Dacă nu v-ați pregătit rucsacul pentru o tură pe munte, este bine să nu uitați să puneți în bagaj câteva mici articole care, deși ați putea crede că nu vă vor fi necesare, în fapt vă pot salva în situații dificile”, ne-a declarat Dumitrița Luncanu, reprezentant Maia Outdoor.
Rucsacul este prima alegere într-o ieșire pe munte
Rucsacul este practic, comod, bine compartimentat și echipat pentru activități pe munte. Specialiștii nu recomandă să plecați pe traseu cu genți, poșete, sacoșe sau alt tip de „bagaj”. Așadar, un sac este alegerea fireasă pe care trebuie să o faceți.
Sursa de lumină este și ea foarte importantă
Fie că folosiți una frontală, fie că aveți o lanternă, trebuie să vă asigurați că aveți și baterii de rezervă. Pe munte, ziua se scurtează și soarele dispare mai repede pe unele trasee montane. Chiar dacă v-ați planificat o rută scurtă și nu credeți că veţi avea nevoie de lumină, cea frontală nu trebuie să vă lipsească din rucsac. Puteți opta pentru variante clasice sau cele cu mai multe moduri de iluminare (inclusiv lumină roșie sau de semnalizare).
Trusa de prim ajutor
Trusa de prim ajutor este al doilea element de bază din rucsacul de munte. Aceasta trebuie să conțină un minimum necesar în caz de nevoie, cum ar fi o folie de supraviețuire, câteva încălzitoare, plasturi sau bandaje elastice și câteva pastile. Vă puteți face o selecție și desigur puteți adăuga două-trei comprimate. Folia de supraviețuire vă poate salva viața, pentru că protejează de hipotermie, de vânt, de ploaie, de apă, de razele soarelui și de frig.
Haine groase, chiar și pe caniculă
O geacă sau un polar sunt necesare în bagaj. Chiar dacă porniți la drum în plină zi de vară, puneți în rucsac și geaca de ploaie și ceva mai gros. Vremea se poate schimba brusc și puteți avea nevoie oricând de o protecție suplimentară, care reduce riscul apariției hipotermiei. Geaca de ploaie sau foița impermeabilă sunt obligatorii în orice sezon.
Telefonul și harta sunt indispensabile
E bine să vă asigurați că aveți baterie la telefon atunci când plecați de acasă și chiar puneți în rucsac și un acumulator de rezervă. Salvați numărul 0-SALVAMONT (0-725826668) și descărcați înainte aplicația Salvamont și chiar harta zonei în care veți merge. Desigur, și harta fizică, şi o busolă vă vor fi utile. Nu porniți singuri pe traseu și spuneți întotdeauna celor apropiați unde veți merge în drumeție. În caz de urgență, apelați 112 sau la specialiști.
O sticlă cu apă și un baton energizant
Un mic pachețel care să conțină o sticlă cu apă și un baton energizant sunt ideale. Acestea vă vor fi de un real sprijin, pentru că oferă hidratare și energie în caz de nevoie. Desigur că în funcție de durata traseului pachetul poate fi mai consistent, dar este bine să vă asigrați că aveți mereu o mică rezervă. Nu sunt indicate sucurile sau alcoolul ca să vă hidratați. Un ultim sfat este să nu cărați inutil alimente în borcane sau sticle grele.
Traseu montan cu copiii
Drumețiile sunt și mai frumoase, dar și mai solicitante atunci când plecaţi la drum cu copiii. Prezența lor schimbă datele problemei, dar acest lucru nu trebuie să vă descurajeze. Momentele petrecute în familie sunt întotdeauna cele mai frumoase, chiar dacă să-i mobilizezi pe cei mici pe traseu poate fi uneori mai dificil decât ați crezut. Regula de bază este să vă adaptați planurile în funcție de vârsta și de traseul pe care urmează să îl faceți și să țineți cont de posibilitățile celor mici într-o dumeție.
Plimbarea trebuie să fie de cel mult două ore
Pentru început, este idicat să alegeți trasee cu un grad redus de dificultate, cu o durată de una până la două ore în total. Drumețiile în apropierea locuinței sunt indicate inițial, mai ales că deplasările lungi îi pot obosi pe copii chiar dinainte de a începe traseul propriu-zis. Pasul celor mici trebuie să dicteze ritmul și nu uitați să le oferiți o pauză la jumătatea drumului, poate chiar un mic picnic. Le puteți arăta cum se gătește în aer liber cu un arzător și o butelie și cu siguranță nu vor face mofturi la mâncare.
Gradul de dificultate se crește în timp
Puteți încerca să integrați în traseu și porțiuni mai îndrăznețe, cu mici obstacole, pe care copiii să le poată trece. În felul acesta, drumeția devine una mai palpitantă și nu veți auzi prea des expresia „m-am plictisit”. Atunci când porniți la drum cu copiii, e important să nu vă lipsească șapca, un rând de haine de schimb și încălțăminte confortabilă. După ce ați experimentat câteva plimbări ușoare, încercați să mențineți ritmul și să mergeți constant în drumeții cu cei mici. Se poate crește progresiv durata și dificultatea traseului și în timp și cu răbdare veți putea observa cum copiii fac față noilor trasee. Curând le veți putea face introducerea în excursiile cu cortul sau cele de mai multe zile.
Cei mici trebuie să aibă partener de drum un prieten
Un prieten apropiat copilului îl poate motiva mult mai mult decât poate părintele. Împreună, copiii pot face mult mai multe lucruri, inclusiv mersul în drumeție, impulsionându-se unul pe celălalt. Îi puteți da șansa celui mic să își care singur lucrurile importante într-un rucsac pe mărimea lui - o sticlă cu apă, o jachetă sau un sendviș. Aveți grijă să nu îngreunați prea mult rucsacul, fiindcă veți fi nevoit să îl duceți tot dumneavoastră în caz de oboseală.
Un aparat foto, o busolă şi un binoclu îl vor face pe pitic dornic de aventură
Dacă veți stârni curiozitatea celui mic dinainte de a porni în drumeție cu o scurtă istorie, o legendă a locului, lucruri interesante despre plantele sau animalele pe care le poate întâlni, atunci veți avea parte de o aventură de neuitat. În felul acesta, cel mic va fi dornic să pornească la drum și să parcurgă tot traseul. Puteți lua o hartă și o busolă, un binoclu sau un aparat foto și să surprindeți toată aventura în imagini. Cărări cu soare și lipsite de incidente!