Main menu

header

749 23 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Deși există numeroase metode pentru eliminarea depunerilor de săpun de pe cadă sau de pe chiuvetă, este important să efectuați o curățare periodică și frecventă a acestora pentru a evita acumularea murdăriei. Și pentru că soluțiile din comerț pot fi periculoase pentru organism, alegeți metodele cât mai naturale.

Amestecați pastă de dinți mentolată cu bicarbonat de sodiu

Indiferent cât de multă grijă aveți, umezeala face ca în baie resturile de săpun să se depună atât pe suprafața căzii, cât și pe chiuvetă, faianță și gresie. În aceste condiții, pare un chin să aduceți baia la forma inițială, dar există soluții naturale care vă pot ajuta să rezolvați urgent această problemă. O primă variantă ar fi un produs extrem de eficient și foarte ușor de aplicat, în care ingredientul principal este oțetul. Pentru început trebuie să încălziți o cană cu oțet, îl turnați apoi într-o sticlă cu pulverizator și adăugați detergent de vase. Închideți apoi sticla și agitați foarte bine. Pulverizați amestecul pe suprafața căzii și a chiuvetei și lăsați să acționeze jumătate de oră. Folosiți apoi un burete și ștergeți bine suprafața și clătiți cu apă caldă. Un alt amestec împotriva depunerilor de săpun și de calcar este obținut din două linguri cu pastă de dinți mentolată, două linguri cu bicarbonat de sodiu, două linguri cu detergent de vase și zeama unei lămâi. Amestecați toate ingredientele într-un vas și aplicați amestecul pe suprafețele cu probleme. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți. Produsul este foarte bun și pentru a scăpa de calcarul de pe robinete.

Apa oxigenată, ingredientul magic

749 23 2Și tot pentru a face ca baia să strălucească, amestecați o cană cu bicarbonat de sodiu cu oțet, astfel încât să obțineți o pastă groasă. După ce observați că amestecul nu mai face acea spumă specifică, aplicați pe suprafețe și lăsați să acționeze în jur de o oră. La final, înlăturați cu un burete fin. Orice urmă de săpun va dispărea definitiv dacă veți combina apă oxigenată cu bicarbonat de sodiu, amestecând bine până veți obține o pastă. Puneți amestecul pe suprafața dorită și lăsați să acționeze timp de 15 minute. Atunci când depunerile de săpun de pe cadă sau de pe chiuvetă încep să se înmoaie, ștergeți suprafața cu o perie moale și, la sfârșit, clătiți cu apă.

Folosiți alcoolul menajer!

Dacă petele de calcar şi de rugină de pe cabina de duş sunt vechi, cea mai bună soluţie este să amestecaţi câteva linguri cu bicarbonat de sodiu cu jumătate de ceşcuţă cu oţet, astfel încât să obțineți o pastă albă. Acoperiţi fără să frecaţi geamurile cabinei de duş cu această pastă şi lăsaţi să acţioneze zece minute. Folosiţi un burete de vase mai aspru pentru a freca uşor suprafaţa din sticlă, apoi clătiţi cu apă călduţă. Un produs puternic care elimină foarte repede atât depunerile de săpun, cât și pe cele de calcar este alcoolul alb, cunoscut ca și alcool menajer. Pulverizați produsul pe toată cabina, lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți și ştergeți cu o lavetă curată și moale. Petele de calcar izolate se pot freca cu o bucată de cârpă înmuiată în alcool.

Apa clocotită cu sare alungă mirosurile grele

Dacă aveți dușul închis între pereți de sticlă sau de plastic, oțetul alb vă este cel mai bun prieten pentru a scăpa de urmele de săpun și de calcar. Aplicați pe suprafețele cu probleme, lăsați să acționeze zece minute, apoi clătiți bine și ștergeți cu o lavetă moale. De asemenea, pentru a dezinfecta cuva toaletei, folosiți tot o soluție naturală, obținută din zece picături de ulei aromat de arbore de ceai, diluate în 100 ml apă. Lăsaţi să acţioneze până la următoarea utilizare a WC-ului. O mare problemă cu care se confruntă majoritatea gospodinelor o constituie desfundarea scurgerilor de apă. În acest sens, puneți un pumn cu bicarbonat de sodiu în 150 ml oţet alb, vărsaţi în orificiu şi lăsaţi să acţioneze. Nu folosiți timp de câteva ore robinetul. Pentru a îndepărta mirosurile grele, vărsaţi pe gura de scurgere apă clocotită amestecată cu sare.

Curățați toaleta cu oțet

749 23 3Potrivit specialiștilor, cel mai mare număr de bacterii din toată baia o are toaleta. De aceea, este extrem de important să o mențineți mereu curată, pentru a preveni răspândirea bacteriilor și îmbolnăvirea. Pentru a curăța eficient vasul de toaletă folosiți tot zeamă de lămâie și oțet. Aplicați oricare dintre cele două produse naturale și lăsați să acționeze câteva ore. Dacă observați că petele nu se curăță, frecați suprafața cu un burete mai aspru. Este posibil să fie nevoie să reaplicați produsul folosit și să repetați procedeul. Petele vechi se curăță folosind o piatră ponce. Aceasta va îndepărta petele de pe vasul de toaletă, însă nu trebuie să o folosiți pe suprafața uscată, deoarece va deteriora porțelanul. Frecați toaleta cu răbdare și veți obține rezultatele dorite. Foarte bun pentru curățarea toaletei este și sucul acidulat. Trageți apa de câteva ori, apoi turnați sucul în toaletă și lăsați să acționeze o oră. Folosind peria pentru toaletă, curățați bine de câteva ori, trăgând apa din când în când, până ce observați că este albă.

Dacă aveți pete de grăsime pe gresie, luați o perie de paie şi frecați cu apă caldă și săpun negru.

Dacă mai rămân urme, folosiți local o lavetă îmbibată cu puțină benzină și clătiți apoi cu oțet

Apa în care aţi fiert cartofii, utilă pentru gresie

749 23 4Pentru a avea mereu curată gresia din baie, specialiștii spun că trebuie să aveți grijă să utilizați un burete din microfibră și apă călduță. Dacă constatați că gresia este foarte murdară, atunci folosiți apa în care ați fiert cartofii. Cât aceasta este fierbinte, puneți pe gresie și lăsați să acționeze în jur de 20 de minute pentru ca amidonul să înlăture grăsimea, apoi frecați locul. De asemenea, puteți pune oţet nediluat într-o sticlă cu pulverizator, luaţi o lavetă sau un burete curat şi curăţaţi faianţa şi gresia. Substanţele active din oţet distrug murdăria, grăsimea, depunerile de săpun şi depunerile uşoare de calcar. Puteţi realiza şi un amestec dintr-o cană cu oţet şi jumătate de ceşcuţă cu bicarbonat de sodiu. Adăugaţi amestecul într-un vas plin cu apă şi curăţaţi rosturile dintre plăcile de gresie şi de faianţă.