Main menu

header

759 23 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Indiferent cât de mult v-ar plăcea să vă plimbați pe ploaie sau când din cer cad fulgi mari de zăpadă, umezeala dăunează atât picioarelor, cât și încălțămintei în sine. Iată câteva trucuri care vă vor fi de un real ajutor pentru a avea în perioada rece încălțămintea mereu uscată și în starea perfectă ca atunci când ați achiziționat-o.

Folosiți branţuri interioare din pâslă

Pentru multe persoane, a-și proteja picioarele de apă și de frig în perioada iernii pare un lucru aproape imposibil. Sigur că sunt puține materiale impermeabile din care sunt confecționate ghetele, botinele și cizmele și chiar și acestea necesită o atenție sporită în modul în care le uscați și le depozitați, dar dacă veți ține cont de anumite trucuri, veți scăpa de toate problemele. Prima spaimă pe care toată lumea o are iarna este a căldurii la picioare. Pentru ca picioarele să nu vă mai înghețe în cizmele sau în ghetele preferate, aveți posibilitatea să le puneți în interior niște branţuri din pâslă. Cum le confecționați? Luați câteva bucăți de pâslă și tăiați pe forma piciorului, apoi introduceți în cizme. Veți constata că oferă protecție împotriva frigului, un plus de confort și, totodată, mențin și căldura în interior.

Uleiul de ricin vă apără de urmele de sare

Nu o dată vi s-a întâmplat să ajungeți acasă și să observați pe ghetuțele scumpe urme de sare. Ca să nu mai treceți prin așa ceva, înainte de a pleca de acasă, ungeți încălțămintea cu ulei de ricin. Dacă ați uitat, atunci aveți nevoie de un amestec obținut din 200 ml apă și o lingură cu oțet. Puneți totul într-un pulverizator și ștergeți zonele problematice cu acest produs. Dacă sarea este groasă, puneți un șervețel pe zona afectată și păstrați timp de câteva secunde, până ce aceasta se dizolvă. V-ați gândit vreodată la ce sunt bune covorașele din bambus? Puteți pune pe acestea perechile de încălțăminte și va dura foarte puțin timp până se vor usca și vor putea fi din nou încălțate.

Utilizați protectoare din silicon

Tocmai v-ați cumpărat o pereche superbă de cizme, dar nu sunt tocmai confortabile, pentru că sunt noi? Apelați cu încredere la protectoarele din silicon, care sunt excelente pentru a vă proteja împotriva bășicilor dureroase și a bătăturilor. Și tot pentru a nu vă trezi cu răni la picioare, puteți utiliza plasturii cu acid salicilic, care îndepărtează bătăturile. Nu în ultimul rând, puteți să vă ungeți atât călcâiele, cât și degetele cu deodorant solid, săpun pentru copii sau vaselină. Vă asigurăm că puteți purta orice pereche de bocanci și vă veți simți foarte comod.

Ceara de albine crește rezistența la apă

Un alt truc pentru a păstra rezistența la apă este ceara de albine. Pentru început, curățați bine încălțămintea și asigurați-vă că este perfect uscată. Ulterior, topiți ceara, ideal ar fi cu un pistol de căldură. Luați o periuță de dinți pe care nu o mai folosiți și aplicați ceara pe toată suprafața. Folosind un uscător de păr, topiți ceara de pe piele, netezind și lustruind cât mai bine. Ce spuneți? A fost atât de greu pentru a avea încălțămintea impermeabilă pentru iarnă? În cazul în care bocancii sau ghetuțele sunt din năbuc și au prins pete, curățați bine folosind un burete, uscați la temperatura camerei, apoi ștergeți încălțămintea cu o soluție obținută din două lingurițe cu oțet la un litru de apă.

Cele din piele lăcuită pot fi curăţate cu lapte!

Vă place pielea lăcuită? Atunci ar trebui să știți cum să o curățați atunci când ajungeți acasă după o zi lungă de iarnă. Pentru început, îndepărtați urmele de murdărie cu o cârpă umedă din bumbac, iar după ce materialul s-a uscat complet, tamponați-l bine cu ajutorul unui disc demachiant, înmuiat în prealabil în lapte călduț. Frecați ușor, cu mișcări blânde întreaga suprafață a încălțămintei, iar după ce vedeți că laptele a pătruns, folosiți un luciu pentru pantofi. Ghetele din piele lăcuită vor străluci. Dacă însă aveți încălțăminte din piele netedă, îi veți reda strălucirea dacă o veți freca folosind un dres din nailon.

Uscați folosind metoda ziarului

Chiar dacă nu v-ați uitat la bani când ați cumpărat o pereche de ghete, nemiloasa iarnă a făcut să ajungeți cu ele umede acasă. Ce e de făcut ca să nu le stricați? În primul rând, să le curățați de noroi, apoi să scoateți branțurile și să le uscați separat. Ulterior, luați câteva bucăți de ziar și introduceți în interior, iar altele le folosiți pentru a împacheta exteriorul. Cu alte cuvinte, încălțămintea trebuie să fie bandajată în ziare. Veți constata că umezeala se va absorbi repede, iar această metodă blândă este fără riscuri. O altă metodă eficientă este cea a orezului, care are proprietatea de a absorbi rapid umezeala din orice spațiu. În acest caz, aveți nevoie de o cutie de carton sau de plastic în care să turnați un centimetru de orez, pe care să așezați perechea de încălțăminte. Închideți apoi cutia și așteptați câteva ore. Veți constata că încălțămintea este complet uscată. Totodată, puteți utiliza și metoda ventilatorului. Puneți încălțările în fața ventilatorului, dar nu uitați să le scoateți branțurile din interior și să puneți sub ele un prosop care să absoarbă apa. În doar câteva ore, încălțămintea va fi uscată.

Soluții de depozitare

O altă problemă cu care se confruntă multă lume în perioada iernii este locul unde depozitează încălțămintea. Iar în acest sens vă sunt de mare ajutor cutiile de plastic transparente în care să le țineți, mai ales că puteți vedea ușor ce se află în interior și, prin urmare, nu veți mai pierde timpul să le căutați. Dar puteți utiliza și cutii normale de carton pe care ar fi bine să aplicați o etichetă, ca să știți ce conțin. Cizmele se așază totdeauna în poziție verticală, pentru că au tendința să se îndoaie, iar în acest caz s-ar uza materialul prin dungile pe care le face. De asemenea, în interiorul cizmelor se vor pune ziare sau o sticlă de plastic. Niciodată nu trebuie să îngrămădiți încălțămintea una peste alta. Excepție fac adidașii, care sunt mai rezistenți și nu se vor strica.

Cizmele sau ghetele cu toc, care sunt purtate la ocazii speciale, se vor pune în partea de sus a dulapului, pe rafturile superioare

Gumă de şters pentru tălpile din cauciuc

Credeați că doar suprafața se curăță? Pentru ca bocancii și cizmele să nu se strice, trebuie să aveți grijă cum păstrați și tălpile. Pentru materialele din cauciuc se folosește apă și săpun, iar dacă vedeți că murdăria nu s-a șters, puteți utiliza cu toată încrederea o gumă de șters. Tot ce trebuie să faceți este să frecați talpa cu simț de răspundere și veți vedea cum revine la culoarea inițială. Iar doamnelor le stă atât de bine cu încălțămintea strălucind de curățenie…