de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Lucrurile de culoare albă sunt iubite de toți, dar, din nefericire, se pătează foarte ușor. Mai mult, după ce le purtați o perioadă scurtă, acestea capătă o nuanță gălbuie. Sunteți în căutarea unor metode de albire a hainelor, cât mai naturale cu putință? Iată care sunt cele mai bune sfaturi pentru a reda culoarea albă a lucrurilor pe care le iubiți atât de mult.
Zeama de lămâie are acțiune astringentă
Vă sperie să purtați haine albe, întrucât credeți că se vor murdări foarte repede și nu vor mai fi niciodată ca atunci când le-ați cumpărat? Atunci ar trebui să puneți o jumătate de pahar cu zeamă de lămâie în apă foarte fierbinte. În acest preparat, puneți hainele albe și lăsați la înmuiat toată noaptea. Dimineața, spălați-le în mod obișnuit. Un remediu vechi, dar extrem de eficient este să adăugați o jumătate de pahar cu oțet alb la un ciclu de spălare. Veți rămâne surprinși cum vor arăta hainele dumneavoastră: mult mai albe, dar și mai pufoase.
Încercați apa oxigenată!
Dacă până acum știați că apa oxigenată este bună doar la dezinfectarea rănilor, această soluție vă este un prieten foarte bun atunci când doriți să aveți rufe de culoarea zăpezii. Mai mult, apa oxigenată reușește să vă scape și de neplăcutele pete. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați o jumătate de pahar cu apă oxigenată în mașina de spălat înainte de a o porni. O soluție miraculoasă care vă face hainele la fel ca atunci când le-ați achiziționat se obține din apă fierbinte, un pahar cu săpun de rufe mărunțit, un pahar cu detergent lichid, un pahar cu detergent praf, un pahar cu înălbitor și o jumătate de pahar cu borax. În această soluție înmuiați hainele pentru câteva ore sau, pentru a atinge efectul dorit, lăsați peste noapte. Ulterior, spălați așa cum faceți de obicei.
Laptele, recomandat pentru materiale delicate și bumbac
Dacă aveți haine din materiale delicate, dar și din bumbac, cel mai eficient este laptele dulce, deoarece contribuie la albirea acestora. Puneți hainele într-un vas cu lapte, lăsați la înmuiat timp de câteva ore, apoi spălați ca de obicei. Pentru lenjeria de pat, vă va ajuta mult laptele acru. Introduceți lenjeria de pat albă în lapte acru și lăsați la înmuiat pentru câteva ore, apoi clătiți și spălați cum faceți de obicei. Dacă nu sunteți mulțumiți de rezultat, repetați procesul de înmuiere. Metoda vă ajută să păstrați lenjeria pentru mult timp și, totodată, îi conferă acesteia și o textură plăcută. Foarte bun este și bicarbonatul de sodiu. În acest sens, amestecați patru pahare cu apă cu un pahar cu bicarbonat de sodiu. Înmuiați hainele în această soluție, lăsați câteva ore, sau chiar o noapte, apoi spălați în mod obișnuit. Veți rămâne surprinși de eficacitatea bicarbonatului.
Sarea alungă petele cauzate de deodorant
În orice anotimp v-ați afla, o cămașă albă pătată cu deodorant vă strică imaginea. Nu și dacă aveți la îndemână o soluție folosită de bunici din cele mai vechi timpuri: banala sare. Atenție! Evitați pe cât posibil sarea gemă și folosiți sarea recristalizată sau sarea de mare, care are foarte puține impurități. Dacă aveți haine pătate fie cu deodorant, fie cu ulei de corp, înmuiați o lingură cu sare, lăsați să se dizolve, apoi frecați partea cu probleme și lăsați o jumătate de oră să acționeze. De asemenea, puteți pune sare pe zonele cu probleme, care au fost în prealabil umezite, lăsați să acționeze un sfert de oră, apoi îndepărtați cu apă. Pentru pete foarte greu de curățat, turnați doi litri de apă într-o oală și puneți la fiert. Adăugați o lingură cu sare, dar și sucul a trei lămâi, alături de un sfert de cană cu detergent pudră. Lăsați rufele la înmuiat în acest amestec 40 de minute, apoi clătiți cu apă curată, de câteva ori. Produsul este excepţional mai ales pentru petele de transpirație de pe gulere sau de la subraț. În cazul în care lenjeria intimă a devenit din albă cenușie sau a căpătat o nuanță verzuie, amestecați o jumătate de ceșcuţă cu sare cu doi litri de apă caldă și sucul unei lămâi. Lăsați rufele în acest amestec timp de o oră, apoi introduceți în mașina de spălat.
Creta albastră previne îngălbenirea
Petele vechi, dar și cele galbene vor dispărea definitiv dacă veți utiliza amoniacul. Sigur că mirosul înțepător vă va deranja puțin, însă îl puteți înlătura cu ajutorul unui balsam obișnuit de rufe. Diluați o lingură cu amoniac într-un litru de apă, iar în această soluție înmuiați lenjeria și lăsați să acționeze o noapte întreagă. Clătiți apoi foarte bine cu apă rece, apoi cu apa în care ați adăugat puțin balsam de rufe. Cu siguranță la magazinele de profil ați observat cretă de culoare albastră, însă nu ați știut la ce se folosește. Acest produs are rolul de a înălbi foarte bine lucrurile. De asemenea, albăstreala, așa cum este cunoscută, reușește să și împrospăteze foarte bine lenjeria și mai ales să prevină îngălbenirea acesteia. Conform instrucțiunilor, se diluează praful și se amestecă foarte bine pentru că altfel se vor forma cocoloașe, care vor rămâne pe haine. Înmuiați rufele în această soluție pentru aproximativ 20 de minute, apoi clătiți foarte bine.
Borax dizolvat în apă, cel mai bun balsam
Pentru ca hainele dumneavoastră să fie mereu albe, în primul rând trebuie să aveți grijă să nu le amestecați la spălare cu cele colorate, întrucât le puteți păta. De asemenea, aveți grijă să nu folosiți înălbitor chimic dacă aveți materiale din polister sau amestec de bumbac și poliester. Motivul? Se poate provoca o reacție între înălbitor și poliester, ceea ce va face ca materialele să se îngălbenească. Întotdeauna apa în care spălați hainele albe nu trebuie să fie tulbure, deoarece acestea se vor îngălbeni. Este recomandat să adăugați puțin borax dizolvat în apă, în loc de balsam, pentru că niciodată nu veți avea hainele pătate. Nu în ultimul rând, pentru a nu păta hainele, aveți grijă să nu folosiți parfum, deodorant sau alte produse care le pot îngălbeni. Pentru ca albul să fie menținut, uscați rufele la soare.