de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Aveți umezeală în casă? Ar trebui să luați urgent măsuri, pentru că aceasta poate deteriora parchetul, dar în aceeași măsură poate afecta pereții, iar de aici până la igrasie nu mai e decât un pas. Pentru că nu vreți să vă treziți cu mucegaiul care favorizează apariția de afecțiuni respiratorii, alergii, dureri de cap și chiar depresii, iată care sunt cele mai bune trucuri pentru a scăpa de umezeala care vă dă atâtea bătăi de cap.
Sarea, cel mai bun dezumidificator
V-ați hotărât să dați un aer proaspăt locuinței? De data aceasta, ar fi indicat să alegeți o vopsea, al cărei rol este să ajute pereții să respire. Este vorba despre acea vopsea care formează în urma aplicării o peliculă ce nu permite pătrunderea apei din exterior și astfel împiedică formarea mucegaiului. În cazul în care sursa care produce umezeala este greu de controlat, atunci optați pentru ajutorul unui dezumidificator. Fie că îl veți cumpăra, fie că îl veți închiria, acest aparat aduce temperatura aerului din încăperea afectată la temperaturi joase și astfel este absorbită umiditatea din aer. Ulterior, aparatul încălzește aerul din nou și îl eliberează la un nivel de umiditate și temperatură corespunzător. Pe de altă parte, puteți scăpa de surplusul de umezeală din casă folosind o metodă veche, dar la fel de eficientă: umpleți săculeți din bumbac cu sare și agățați-i prin casă. Sarea reușește să atragă vaporii de apă în mod natural, echilibrând astfel nivelul de umezeală.
Nu uscați niciodată rufele în casă
Pentru a reduce apariția condensului, este foarte important ca atunci când gătiți, să puneți capacele pe oale. De asemenea, sub nicio formă nu uscați rufele în casă, ci doar pe balcon sau afară, în curte. Dimineața e bine să deschideți geamul și să lăsați să se aerisească casa cel puțin un sfert de oră. De asemenea, e indicat să lăsați ușile camerelor cât mai larg deschise, pentru ca aerul să poată circula. Parchetul sau faianța este cea mai bună variantă, dacă vreți ca aerul din locuința dumneavoastră să fie curat. Renunțați la covoare, pentru că acestea atrag umezeala, praful și acarienii.
Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile neplăcute
E celebru datorită proprietăților sale de albire, dar bicarbonatul de sodiu este și unul dintre cele mai bune leacuri pentru a combate umezeala din locuințe, întrucât elimină mucegaiul și reușește să îndepărteze mirosurile neplăcute, dar și petele de pe pereți. Amestecați bine trei linguri cu bicarbonat de sodiu cu două linguri cu apă oxigenată și aplicați această pasta pe o perie, cu care frecați petele de umezeală. Pentru efect maxim, acest remediu se folosește de trei ori pe săptămână. Pentru faptul că ucide bacteriile și încetinește dezvoltarea mucegaiului, este foarte căutat și uleiul de arbore de ceai, acesta fiind ideal pentru a dezinfecta baia, dar se poate folosi și pentru curățarea dulapurilor, a ferestrelor și a ușilor. Diluați două linguri cu ulei de arbore de ceai în 250 ml apă și turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator. Stropiți apoi pe gresie și pe faianță sau orice loc unde este umezeală, lăsați să acționeze câteva minute și îndepărtați cu un burete. Folosiți acest remediu de două ori pe săptămână.
Oțetul alb este antibacterian
La rândul său, oțetul alb și-a păstrat de-a lungul vremii calitatea de antibacterian de excepție, acesta reușind să stopeze dezvoltarea mucegaiului de pe pereți și, totodată, să îndepărteze mirosurile neplăcute provocate de acesta. Este recomandat să fie aplicat în cadă, pe gresie și pe faianță, în vasul de toaletă sau în orice alte locuri unde există umezeală. Amestecați bine 125 ml oțet alb cu un sfert de cană cu apă și puneți soluția într-o sticlă cu pulverizator. Agitați foarte bine înainte de a utiliza și pulverizați pe orice pată de umezeală. Lăsați să se usuce și îndepărtați apoi cu un burete. Dacă observați că aveți pete dificil de curățat, aplicați oțet alb nediluat. Folosiți acest tratament de cel puțin trei ori pe săptămână.
Pulverizați borax în amestec cu apă
O altă soluție pentru a scăpa de umezeală este să folosiți borax-ul care, datorită proprietăților sale antifungice, elimină mucegaiul ce se acumulează pe pereți, pe gresie sau pe faianță. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați o lingură cu borax cu cinci căni cu apă. Pulverizați apoi soluția pe suprafațele care doriți să fie curățate. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se îndepărtează cu un burete puțin umezit. Atenție! Când folosiți borax, trebuie să aveți mănuși de protecție. Remediul se folosește o dată pe săptămână.
Lămâia și apa oxigenată curăță mașina de spălat
Probabil, nicăieri nu se acumulează mai multă umezeală ca în mașina de spălat. Pentru a nu vă confrunta cu mucegaiul și cu mirosurile neplăcute, aveți acum la îndemână o soluție foarte eficientă, obținută din lămâie și apă oxigenată. Într-un litru și jumătate de apă amestecați o jumătate de cană cu suc de lămâie și o jumătate de cană cu apă oxigenată. Pulverizați produsul pe garnitura de cauciuc a mașinii de spălat, dar și direct pe cuvă. Lăsați să acționeze 15-20 de minute, apoi îndepărtați excesul cu o cârpă din microfibre. Ulterior, pentru a dezinfecta interiorul mașinii, puneți ce a mai rămas din soluție în sertarul pentru detergent și porniți un ciclu normal de spălare cu apă fierbinte.
Stropiţi zonele cu probleme cu extract din sâmburi de citrice
Spre deosebire de alte soluţii, extractul de sâmburi de citrice nu are niciun miros. Se diluează 20 de picături din acest extract în două căni cu apă, apoi se toarnă soluția într-o sticlă cu pulverizator și se stropește zona afectată de mucegai. Nu clătiți! Dacă mucegaiul s-a instalat pe mobila din lemn, trebuie urgent să luați măsuri, pentru că altfel aceasta se va deteriora. Adăugați apă într-o sticlă cu pulverizator, apoi stropiți suprafața mucegăită. Acest lucru va face ca sporii de mucegai să nu fie eliberați în atmosferă. Pasul doi este să ștergeți mucegaiul de pe mobila din lemn folosind o cârpă foarte moale. Combinați jumătate de ceșcuţă cu detergent de rufe cu 500 ml apă călduță. Introduceți o cârpă moale în amestec și ștergeți mobila. Faceți apoi un amestec într-o ceșcuţă cu apă şi o linguriță cu înălbitor. Introduceți și în acest amestec o cârpă moale, stoarceți de excesul de lichid și ștergeți mobila. Lăsați mobila să se usuce.