de Sorin Dumitrescu şi Carmen Ciripoiu
În contextul epidemiei de coronavirus, când farmaciile nu mai fac față cererilor uriașe venite din partea clienților pentru dezinfectanți, cele mai bune soluții rămân variantele naturale, preparate acasă. Iată care sunt cei mai buni dezinfectanți naturali.
Uleiurile esențiale au proprietăți antibacteriene, antiseptice, antifungice și antiinflamatoare
Prima și cea mai importantă metodă pentru a dezinfecta mâinile rămâne spălarea acestora cu apă și săpun. Ca mâinile să fie curățate cu adevărat bine, trebuie spălate atât palmele, cât și dosul acestora, încheieturile, precum și spațiile dintre degete și unghii, proces care trebuie să dureze între 20 şi 30 de secunde. Ulterior, le clătiți cu apă curată și vă ștergeți cu un prosop de hârtie de unică folosință. Cât privește alcoolul, specialiștii spun că este folositor doar spirtul medicinal de 60-70 de grade, care ucide microbii, virusurile și bacteriile. Un dezinfectant natural pe bază de alcool se obține amestecând două treimi cană cu alcool cu o treime cană cu gel de aloe-vera, zece picături de ulei de arbore de ceai, zece picături de ulei esențial de lavandă și opt picături de ulei esențial de scorțișoară. Lichidul obținut se va pune într-un pulverizator și se va agita înainte de fiecare folosire. Dacă preferați să vă dezinfectați mâinile doar cu alcool, puneți într-o sticlă de mărime mică cu pulverizator. Operațiunea se va face înainte să duceți mâinile la față, după ce atingeți barele din mijloacele de transport în comun, după ce mergeți la cumpărături. Alte uleiuri bune pentru a realiza un dezinfectant sunt uleiul de citrice (antiseptic și antifungic), uleiul de eucalipt (antiviral și antibacterian), uleiul de rozmarin (antiviral, antibacterian și antifungic) și uleiul de mentă.
Folosiţi extract din semințe de grepfrut
Virusurile și bacteriile se pot transmite de la o persoană la alta și prin contactul fluidelor corporale, care pot fi prezente și pe haine. Drept urmare, trebuie să aveți grijă ca acestea să fie dezinfectate frecvent. O soluție care înlocuiește cu succes clorul și poate distruge stafilococi precum E. Coli sau Salmonella se obține prin amestecul a 20 de picături de ulei esențial de arbore de ceai cu 500 ml apă oxigenată. Virusul varicelă-zosterian, virusul hepatic A şi virusul hepatic B, precum şi herpesul pot fi ținute în frâu folosind extract din semințe de grepfrut. În acest sens, puneți o linguriță cu acest extract în mașina de spălat sau în timp ce clătiți hainele. Tot pentru dezinfectarea hainelor, combinați patru căni cu apă oxigenată cu o cană cu borax și introduceți în mașina de spălat. Combinația nu este agresivă cu pielea și nu declanșează reacții alergice.
Ștergeți suprafețele folosind bicarbonat de sodiu
Mai mult ca niciodată, în această perioadă trebuie să aveți mare grijă ca și locuința dumneavoastră să fie dezinfectată, pentru a nu permite bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor să se instaleze. În acest sens, o soluție naturală eficientă rămâne oțetul. Dacă trebuie să curățați sticla, amestecați două căni cu apă cu 1/2 linguriță cu detergent de vase și 1/4 cană cu oțet. Puneți totul într-un pulverizator și folosiți cu încredere. Pentru a curăța vasul de toaletă, adăugați o cană cu oțet și lăsați să acționeze timp de zece minute. În cazul chiuvetei, amestecați 1/2 cană cu oțet cu două-trei linguri cu bicarbonat de sodiu pentru o putere mare de albire și frecați folosind o perie. De asemenea, puteți avea o chiuvetă fără nicio pată dacă o veți curăța cu o soluție obținută din bicarbonat de sodiu amestecat cu apă. Pasta se lasă să acționeze zece minute, apoi se curăță cu un burete. Oțetul este, totodată, și cel care dă strălucire mobilei. În acest sens, amestecați 1/4 cană cu ulei de măsline cu patru linguri cu oțet și două lingurițe cu suc de lămâie. Preparatul obținut se pulverizează pe mobilă, apoi se șterge cu o lavetă din bumbac.
Curățați și telecomanda, tastatura de la calculator, telefonul și clanța ușii
Veți scăpa de mucegai combinând bicarbonat de sodiu cu oțet și peroxid de hidrogen. Aplicați pasta pe locul cu probleme, lăsați să acționeze o jumătate de oră și curățați cu o lavetă. Pentru a dezinfecta foarte bine covoarele, folosiți o soluție din apă și oțet. Nu uitați să curățați cu oțet și apă sau cu alcool atât jucăriile copiilor, cât și tastatura de la calculator, telecomanda, telefonul sau alte gadget-uri care se folosesc în mod frecvent. Tot cu ajutorul oțetului (o parte oțet cu patru părți de apă), dezinfectați și clanța ușii. Dacă aveți hainele pătate, amestecați 1/2 cană cu oțet cu 1/4 cană cu bicarbonat de sodiu și trei căni cu apă într-un pulverizator, stropiți locurile cu probleme, apoi introduceți în mașina de spălat. De asemenea, hainele vor deveni albe ca zăpada dacă veți pune 1/2 ceșcuţă cu bicarbonat în mașina de spălat.
Lămâia înlătură grăsimea și previne apariția dăunătorilor
Pentru multe gospodine a scăpa de grăsime pare un lucru aproape imposibil. Dacă se vor folosi însă de ajutorul lămâilor, problema se va rezolva rapid și fără multă muncă. În acest sens, amestecați sucul a două lămâi cu 1/2 ceșcuţă cu oțet, aplicați pe locurile impregnate cu grăsime și aceasta va dispărea imediat. Eliminați grăsimea combinând 1/2 cană cu oțet cu 10 picături de ulei esențial de lămâie. Turnați conținutul într-o sticlă cu pulverizator și stropiți locul cu probleme. Lăsați să acționeze trei-cinci minute, frecați suprafața cu un burete și ștergeți cu o lavetă de bumbac. Dacă aveți miros neplăcut în casă, tăiați câteva lămâi și lăsați-le pe bufet. Aerul va deveni proaspăt în scurt timp. Nu în ultimul rând, lămâia dizolvă și depunerile de săpun și de calcar. Nu trebuie decât să turnați suc de lămâie nediluat pe locurile afectate sau să le frecați cu o lămâie. Lămâia este totodată și un bun înălbitor natural, de aceea se recomandă să adăugați 1/2 ceșcuţă cu suc în mașina de spălat. Pentru a ține departe gândacii, păianjenii sau furnicile, puneți coajă sau suc de lămâie în locurile unde știți că aceștia apar de obicei.