de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Pantofii și ghetele din piele întoarsă vor rămâne totdeauna la modă, însă adesea vă confruntați cu problema îngrijirii acestora. Cum să oferiți încălțămintei dumneavoastră tot ce are nevoie pentru a rezista anilor, aflați în rândurile următoare.
Umiditatea strică structura țesăturii
Fie că vreți, fie că nu, încălțămintea din piele întoarsă are întotdeauna nevoie de îngrijiri speciale. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoașteți atunci când achiziționați pantofi din piele întoarsă este faptul că aceasta nu iubește deloc apa. În consecință, aveți grijă să nu udați încălțămintea de piele întoarsă, pentru că îi va fi deteriorate structura țesăturii, iar petele de apă sunt extrem de greu de scos, uneori chiar imposibil. Cel mai simplu mod de a face față umidității este să folosiți hârtie de ziar, pe care să o introduceți în încălțăminte la temperatura camerei. Dacă totuși nu aveți încotro și trebuie să purtați pielea întoarsă pe vreme umedă, nu plecați niciodată de acasă fără să folosiți un spray protector, pentru a proteja materialul de apă și de alte elemente care ar putea-o deteriora.
Periați întotdeauna în direcția în care sunt dispuse fibrele
Pentru a îndepărta petele care apar pe pielea întoarsă, folosiți la început o perie mai rezistentă, care să îndepărteze excesul de murdărie. De asemenea, pentru a revigora și a curăța pielea întoarsă, este foarte bună o perie de nailon. Atenție! Periați întotdeauna în direcția în care sunt dispuse fibrele, pentru ca aspectul pantofilor să nu fie deteriorat. În timpul verii, puteți îndepărta praful cu o cârpă moale. Dacă însă trebuie să vă spălați încălțămintea, puteți să o spălați cu apă călduță și cu un burete special, pentru a evita deteriorarea materialului. După curățare, puneți pantofii să se usuce într-un loc cald, dar departe de dispozitivele de încălzire. Pe perioada iernii, dacă încălțămintea a prins sare, înmuiați peria în soluție de acid acetic de 6% și îndepărtați ușor toate petele. Dacă fără să știți ați călcat într-o gumă de mestecat, puneți pantofii în congelator. După câteva ore, guma va îngheța și veți putea să o îndepărtați extrem de simplu, folosind o spatulă subțire de plastic.
Folosiți oțetul și o bucată de perdea
Purtările repetate, praful și murdăria, incidentele din activitățile cotidiene sau purtarea în condiții meteo nefavorabile pot fi câțiva dintre factorii care murdăresc pantofii din piele întoarsă sau le estompează culoarea. Chiar dacă există o sumedenie de soluții de curățare, cele mai bune rămân tot cele pe care le aveți în bucătărie, iar pe primul loc se află oțetul. Pentru început, preparați un amestec de apă și oțet în două părți egale. Nu este nevoie de foarte multă soluție, deoarece este oricum foarte eficientă. Luați o bucată de perdea, înmuiați în acest preparat, apoi curățați pantofii prin mișcări blânde. După doar câteva minute, veți vedea rezultatele. Nu folosiți detergenți cu înălbitor, deoarece veți constata că pantofii vor începe să se decoloreze.
Pudra de talc scoate petele de ulei
Daca pielea întoarsă are o pată de ulei, folosiți pudră de talc pentru a-l absorbi. Presărați pudra peste pată și lăsați să acționeze peste noapte, apoi curățați cu peria specială. De asemenea, petele de ulei sau de grăsime pot fi eliminate utilizând bicarbonatul de sodiu. Dacă nu aveți la înde- mână, puteți folosi și praf de copt. Oricare dintre aceste solutii le-ați folosi, trebuie să aplicați pulberea direct pe pată și să pulverizați cu foarte puțină apă. Lăsați acest amestec să acționeze câteva ore, apoi clătiți suprafața cu probleme. O tehnică care vă ajută foarte mult să curățați pielea întoarsă este să țineți încălțămintea deasupra unui vas în care fierbe apa. Aburul va înmuia pata și va hidrata pielea, pe care o puteți apoi curăța cu peria specială. Dacă aveți un generator de aburi, acest proces este cu mult mai simplu. Dacă ați călcat în noroi, curățați bine cu o perie cu fire rezistente. În cazul în care constatați că a mai rămas o pată, folosiți-vă de opțiunea steamer de la fierul de călcat. Nu aplicați direct pe material, ci împrăştiaţi aburii de la distanță peste zona pătată pentru ca pielea întoarsă să se înmoaie ușor, apoi periați din nou. În cazul pantofilor și sandalelor din piele întoarsă foarte fină, folosiți periuța de dinți.
Guma de șters, un ajutor prețios
Ce se întâmplă dacă încălțămintea începe să se decoloreze? Un lucru nu foarte plăcut, care dă impresia de neglijență. Culoarea o puteți restabili cu ajutorul cafelei, care poate fi aplicată cu atenție pe pantofi cu o perie. După ce se usucă, scuturați-o. De asemenea, tot pentru a restabili culoarea pantofilor din piele întoarsă, puteți să aplicați un spray special. În acest sens, aveți grijă să dispersați produsul în mod egal pe suprafața pantofilor, pentru a nu umezi excesiv anumite zone. Înainte de a aplica spray-ul, citiți cu multă atenție instrucțiunile de utilizare. Un ajutor prețios pentru a curăța încălțămintea din piele întoarsă este și guma de șters obișnuită, cea folosită pentru creioane. Frecați petele de pe pantofi, apoi îndepărtați urmele lăsate cu o perie specială pentru pielea întoarsă care să aibă firele foarte tari. Pentru a reîmprospăta porțiunile lucioase de pe suprafețele din piele întoarsă, înmuiați o perie moale într-o soluție formată din 200 ml lapte și o linguriță cu bicarbonat de sodiu.
Nu lăsaţi în bătaia directă a soarelui!
Pentru ca încălțămintea dumneavoastră preferată din piele întoarsă să arate mereu ca nouă, specialiștii vă recomandă să nu spălați niciodată pantofii din piele întoarsă la mașină. De asemenea, nu puneți niciodată pantofii în apropierea surselor de căldură, pentru că se pot strânge și scoroji. Dacă dispuneți de suficient spațiu, depozitați pantofii în cutiile origi- nale. Nu țineți niciodată pantofii din piele întoarsă în bătaia directă a soarelui, pentru că se pot decolora. Nu aerisiți pantofii în aer liber dacă plouă sau este umiditate. Pentru a preveni deformarea încălțămintei, atunci când nu este purtată, folosiți calapoade, piese de lemn sau din plastic dur, care au forma piciorului. Cel mai indicat pentru cizme este să utilizați calapoade înalte. Nu purtați zi de zi încălțămintea din piele întoarsă, ci doar la ocazii speciale.