de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Vi se pare o corvoadă să spălați geamurile, să curățați tocurile și ramele? Pe lângă faptul că mai scoateți din buzunar și bani ca să cumpărați tot felul de produse speciale, oare n-ar fi mai bine să apelați la produsele pe care le aveți în bucătărie? Iată care sunt cele mai bune trucuri pentru a curăța eficient și mai ales rapid geamurile. Veți rămâne surprinse de rezultat.
Alcoolul înlătură urmele lăsate de degete
V-ați săturat să tot spălați geamurile, dar niciodată să nu fiți mulțumite de rezultatul final? Nu trebuie să vă mai faceți din acest moment niciun fel de probleme, pentru că există o soluție cu care niciodată nu veți da greș: oțetul. Nu doar că vă ajută să aveți niște geamuri cu adevărat demne de lăudat, pentru că acesta curăță foarte repede murdăria, dar are grijă și de sănătatea dumneavoastră, pentru că nu cauzează reacții alergice ca multe dintre produsele chimice. În acest sens, tot ce trebuie să faceți este să amestecați o parte oțet cu trei părți apă fierbinte și chiar puțină zeamă de lămâie. Dacă totuși mirosul este prea deranjant pentru dumneavoastră, puteți prepara soluția cu cinci părți de apă. Dacă aveți geamurile foarte murdare, atunci optați pentru un amestec obținut din trei linguri cu oțet alb, două căni cu apă și o jumătate de linguriță cu detergent lichid. Dacă geamurile sunt pline de urme de degete, ajutorul vine din partea alcoolului. Diluați puțin alcool în apă, puneți câteva picături de uleiuri esențiale de care doriți, apoi nu rămâne decât să ștergeți geamul. Pentru ca mirosul frumos să persiste, nu e nevoie să-l clătiți.
Petele dificile vor fi înlăturate cu ajutorul cartofului
Orice gospodină are un vis: acela ca geamurile să rămână curate cât mai multă vreme. Totul poate deveni realitate, dacă într-un litru de apă veți pune amoniac și lichid de vase. Amestecați cât mai bine soluția, înmuiați în aceasta o lavetă, apoi frecați și ștergeți bine la final. Tocmai v-ați mutat în casă nouă și ați constatat că geamurile sunt pline de pete pe care credeți că nu le veți mai scoate niciodată? Cartoful crud este cea mai bună soluție. Frecați foarte bine petele și așteptați apoi câteva minute până ce urmele lăsate se usucă. La final, ștergeți cu o soluție formată din alcool și apă. Praful, dar și picăturile de ulei sau grăsimea contribuie la aspectul mat al geamurilor. Pentru a scăpa de această problemă care nu vă dă pace, dizolvați puțină sare grunjoasă în apă și frecați geamurile folosind un burete ușor abraziv.
Bicarbonatul vă scapă de resturile de vopsea
Muștele v-au lăsat urme pe geamuri? Nu veți mai avea niciodată asemenea probleme dacă veți începe să utilizați ulei de busuioc. Nu trebuie decât să adăugați câteva picături de ulei de busuioc într-un recipient în care ați turnat oțet alb. Această poțiune va îndepărta mizeria și va degresa geamul, iar busuiocul nu va mai lăsa niciodată muș- tele sau alte insecte să se apropie de geamurile dumneavoastră. Cât privește petele de vopsea de pe geamuri, acestea vor fi înlăturate definitiv cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. În acest sens, folosiți o soluție formată din 250 ml apă fierbinte și o lingură cu bicarbonat de sodiu. În aceasta înmuiați o lavetă din bumbac și frecați cu simț de răspundere pata până ce aceasta va fi îndepărtată.
Folosiți un amestec din praf de cretă și apă
Specialiștii recomandă ca atunci când începeți să curățați geamurile, să nu alegeți perioada în care soarele bate cu putere. Motivul? Sticla se poate usca prea repede și pot apărea dungi inestetice. Geamurile se vor curăța foarte bine dacă veți utiliza un amestec obținut din apă și praf de cretă, apoi ștergeți bine cu un ziar. De asemenea, geamurile vor arăta exemplar și vor căpăta o nuanță plăcută de verde, dacă veți folosi o soluție din suflat de cupru, o linguriță la un litru de apă. Dacă vopseaua de pe fereastră este proaspătă şi nu a avut timp să se usuce, atunci sticla se va curăţa cu o cârpă îmbibată cu ulei. Geamurile se şterg apoi până la strălucire. Când curățați un geam începeți cu părțile din lemn, care se vor curăța doar cu apă caldă şi săpun. Nu folosiţi substanţe alcaline! Specialiștii recomandă ca ferestrele să fie şterse pe o parte vertical şi pe cealaltă parte orizontal, în acest fel putând observa locurile care necesită o curăţare mai intensă. Dacă aveți vitralii, începeți cu un obiect ascuțit, apoi ștergeți cu o cârpă înmuiată în oțet. Nu uitați nici de radiatoarele de sub pervazul ferestrei, care se spală uşor cu ajutorul unei pensule obişnuite, înmuiate în apă cu spumă.
Ziarul, una dintre cele mai eficiente alegeri
Cel mai bun obiect pentru curățat geamurile rămâne ziarul, care nu lasă urme și oferă luciu ferestrei. În plus, ziarul nu zgârie sticla, ci lasă în urmă un strat foarte subțire, invizibil care previne murdărirea la fel de rapidă a geamului. La fel de utili pentru a avea geamuri perfecte sunt și bureții, mai ales dacă aveți de scos urme de detergent. Un alt obiect cu care puteți curăța bine geamurile sunt filtrele de hârtie pentru cafetieră care, la fel ca ziarul, oferă luciu și nu lasă urme inestetice sau zgârieturi. Dacă geamurile sunt foarte murdare, cel mai bine este să folosiți un burete poros și să curățați de sus în jos, pentru a împiedica scurgerea apei. Ulterior, lustruiți cu o cârpă din microfibră. Când spălați geamurile pe ambele părți, curățați-le dintr-o parte în alta pe interior și pe verticală pe exterior. În acest fel, veți ști sigur că nu aveți urme.
Cum întreţineţi sistemele de închidere
Nu trebuie sub nicio formă să uitați de curățarea și întreținerea atât a mânerelor, cât și a sistemelor de închidere și a balamalelor. De ajutor în acest sens vă este un spray pe bază de ulei, care îndepărtează chiar și cele mai mici pete sau urme de murdărie. Mai mult, acest spray este și un agent bun împotriva depunerii de rugină. Pentru a nu fi însă nevoite să vă chinuiți, e important să le curățați odată la trei ani. O soluție simplă pe care o puteți prepara acasă pentru curățarea jaluzelelor este cea de apă cu oțet. Deși pare extrem de rudimentară, apa cu oțet degresează, curăță și dezinfectează fără a conține diverse substanțe nocive pentru casă. Șervețelele pentru mobilă vă pot scăpa de o grijă în plus, fiind extrem de utile și de eficiente în curățarea frecventă a jaluzelelor.